NaslovnaNovostiNa nebu iznad Ukrajine primećen „misteriozni avion“; Da li je lovac F-16...

Na nebu iznad Ukrajine primećen „misteriozni avion“; Da li je lovac F-16 stigao do Kijeva ili ne?

Misteriozni crni ili tamnoplavi avion viđen je na nebu iznad Ukrajine. Ukrajinski vojni ekspert Oleg Ždanov odgovorio je na pitanje novinske agencije UNIAN da li je ova letelica mogla da bude jedan od američkih borbenih aviona F-16 koje Ukrajinci toliko čekaju.

,,Tamnoplava boja je, između ostalog, jedna od opcija boja koja se koristi na našim avionima. Mnogi naši avioni su ofarbani u dve boje. Gornji deo trupa je obojen u jednu nijansu, a donji deo može biti ofarban u drugu nijansu ili imati kamuflažu. Postoje brojne opcije“, rekao je Ždanov, prenosi ukrajinsko glasilo UNIAN.

Prema Ždanovu, on tek treba da vidi bilo kakve indikacije da se F-16 već nalazi u Ukrajini.

„Ne bih požurivao sa zaključcima. Trenutno u ukrajinskom ratnom vazduhoplovstvu skoro da nema F-16. Mislim da je obuka pilota u toku, obuka tehničkog osoblja je u toku. Svi smo povremeno čitali o tome u zapadnoj štampi. U zaključku, F-16 će ​​stići u Ukrajinu kako je planirano: krajem februara – početkom marta. Najverovatnije ćemo prvi avion dobiti u martu“, izjavio je ovaj stručnjak.

On smatra da bi, da je F-16 već bio u Ukrajini, Rusi „zatrubili u sve trube”. „Za sada samo zadržavaju dah i tresu se, razmišljaju, žive sa idejom da će F-16 biti ovde”, unosi dinamiku ovaj Ukrajinac.

prvi lovci f 16 stigli u ukrajinu
lovci f 16 na snežnoj pisti

Podsećamo, pre neki dan je komandant ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Mikola Oleščuk rekao da Ukrajina razmatra niz drugih aviona za jačanje i razvoj borbene avijacije.

„Prioritet danas je, naravno, nabavka lovaca F-16, za koji su ukrajinski piloti već preobučeni. Međutim, naši stručnjaci traže i druge mogućnosti da povećaju borbeni potencijal avijacije u celini.”

Ukrajina nije isključila mogućnost angažovanja zapadnih pilota F-16 u rezervi

Vojni ekspert Oleg Ždanov odgovorio je na pitanje da li piloti iz zemalja partnera Ukrajine mogu da učestvuju u ratu protiv Rusije na borbenim avionima F-16, ako potpišu ugovor sa ukrajinskom vojskom.

,,Da, mogu. Da bi to uradili, moraju da podnesu ostavke iz oružanih snaga kojima pripadaju, ako su aktivni, pa da dođu ovde, ako država to dozvoli, i potpišu ugovor. Dalje, moraju da se bore u Oružanim snagama Ukrajine po ukrajinskoj vojnoj obuci. To ne važi samo za pilote“, rekao je on.

u rumuniji otvoren centar za obuku ukrajinskih pilota na f 16a
u rumuniji otvoren centar za obuku ukrajinskih pilota na f-16a

Prema rečima Ždanova, prošle godine se razgovaralo o mogućnosti učešća stranih pilota: „Kada je postalo jasno da će nam avioni biti predati, jedna od ideja je bila da dovedemo pilote F-16 iz zapadnih rezervi kako bismo ubrzali prebacivanje lovaca”.

Međutim, čini se da odluka nije doneta u korist ove ideje, dodao je Ždanov: „Izgleda da je na određenom političkom nivou odlučeno da piloti budu isključivo naši, da je bolje obučavati pilote i za budućnost. I tako – da. Realno, mogu da potpišu ugovor i da se bore. Najvažnije je da imate avione za borbu. Moguće je naći voljne pilote, ali avione, e to je već problematično.”

Podsetimo, pre samo nekoliko dana, stradao je ukrajinski pilot od samo 23 godine. Pilot lovca MiG-29, kodnog imena ‘Plavi Šlem’, poginuo na teritoriji Ukrajine 8. januara 2024. godine.

Kuleba najavio „vazdušne pobede“ ove godine ukrajinskih oružanih snaga

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba rekao je da će ove godine biti prve vazdušne pobede F-16 na nebu Ukrajine. Prema njegovim rečima, pripreme za prvi udar višenamenskih lovaca teku po planu.

Pripreme za prvi vazdušni udar, koji će F-16 izvršiti na ukrajinskom nebu, nastavljaju se po planu. Pripremaju se piloti, inženjeri, infrastruktura, rekao je ukrajinski diplomata.

On je dodao da se sve zemlje koje su se obavezale da će obezbediti F-16 drže svojih obaveza. Ukrajinski ministar je istovremeno ukazao na „veoma složenu tehnologiju“ ovih lovaca. Prema njegovim rečima, upravljanje takvim borbenim avionom „nije samo prelazak iz jednog automobila u drugi“.

dmitro kuleba foto john minchillo : tanjug:ap
dmitro kuleba foto john minchillo : tanjug:ap

“Menja se čak i koncept kontrole vazdušne borbe. Stoga se proces nastavlja. Potrebno je vreme, ali sve ide manje-više po planu. I mislim da ćemo ove godine imati prve vazdušne pobede F-16 u Ukrajini,” rekao je šef Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine.

Dmitrij Kuleba je ranije rekao da bi Kijev mogao da primi američke lovce u prvoj polovini 2024. godine. On je jedinom preprekom za slanje F-16 u Kijev nazvao obuku pilota i infrastrukturu u zemlji.

22 KOMENTARA

  1. Vidim da se @Kimi baš razume u vazduhoplovstvo, pa bi bilo lepo da saznamo gde je stekao toliko “znanje” (da bi smo i mi ostali nešto naučili).
    Ja sam u vazduhoplovstvu od 1971. ( i još uvek se aktivno bavim), ali mi ovo što on napisa totalno nepoznato.

  2. Ovoliko gluposti teško može doći od normalnih ljudi.niti se razumete u borbenu tehniku i način vođenja rata.oladite malo.

  3. Taj kuleba prica gluposti,zasto on nesjedne svojim jajima u f,16 nego se Dere kao Jare na steni.imali su ameri I bolje crne ptice,nocne orlove pa su im krila postucana.

  4. Ајд не лупетај! Мислим по питању употребе нуклеарног оружја. Баш си плитак! Боље да не коментаришеш, ни ти ни теби слични! Таква нуклеарна одлука се доноси само у крајњем, крајњем случају, а садашње стање је далеко од такве ситуације, а ни Ф-16 авиони је неће наметнути. После пораза Ф-16 флотиле иде код начно решавање украјинске ситуације ма шта то значило.

  5. Vrlo bitno. Pojava F16 na nebu Ukrajine, i još eventualni napadi ovih aviona na Rusiju, označiće kraj postojanja Ujrajine! Biće zbrusana sa lica zemlje taktipkim nuklearkama, dok su strategijske spremne da uzvrate na evenualni odgovor zapada!

    • Ајд не лупетај! Мислим по питању употребе нуклеарног оружја. Баш си плитак! Боље да не коментаришеш, ми ти ми теби длични! Таква нуклеарна одлука се доноси само у крајњем, крајњем случају, а садашње стање је далеко од такве ситуације, а ни Ф-16 авиони је неће наметнути. После пораза Ф-16 флотиле иде код начно решавање украјинске ситуације ма шта то значило.

  6. Au šta je trolova po komentarima. I svi pišu komentare na isti fazon i sa istim, već otrcanim floskulama.
    Čitavši ovakve komentare, izgleda da se po Srbiji mnogo više “radi” po nalogu Moskve/Kremlja nego po nalogu Vašingtona.

  7. Па, не можемо бити сигурни да ли се ради о одавно застарелом(са краја 80.-их и с’почетка 90.-их година) ловцу – кршу “Ф-16″(‘Летећем мртвачком ковчегу’), све док их Руси не оборе, не падну због замора материјала или неке техничке грешке !
    (Мр Пит & 12 ‘гуслача’)

  8. Ovaj je baš samouveren, imaće učinak sa f16 jedino ako nato piloti sa višegodišnjim iskustvom budu leteli.

  9. Bože mili gluposti.. ☝️ Rusi se tresu i zadržavaju dah ?!!! O Bože mili, veće gluposti nisam pročitao ☝️ Pa Rusi ce te KANTE POSKIDATI KAO GLINENE GOLUBOVE ☝️Rusi jedva čekaju da se te KANTE pojave pa da ih bukvalno počiste na nebu sa S 400 ( raketama veoma dugog dometa 400 km , kako su i najavili ) !!!! Uskoro bi žurka mogla da počne.. ☝️

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave