NaslovnaNovostiSevernokorejske 'Jutarnje zvezde' kao odgovor na američke bespilotne letelice

Severnokorejske ‘Jutarnje zvezde’ kao odgovor na američke bespilotne letelice

Na društvenim mrežama Telegram ponovo su se pojavili kadrovi iz dokumentarnog filma o aktivnostima Kim Jong Una tokom 2023. godine.

Pri tome, težište je stavljeno na domaće UAV Jutarnja zvezda-9 i Jutarnja zvezda-4, stacionirane na opitnom poligonu.

Prva javna prezentacija svernokorejskih UAV

Tokom izložbe oružja i vojne parade održane od 26. do 27. jula, Severna Koreja je otkrila da proizvodi dva nova tipa bespilotnih letelica (UAV) koje jako podsećaju na veliki američki RQ-4 Global Hawk i MQ-9 Reaper srednje veličine.

Razvoj bespilotnih letelica u Pjongjangu bio je jedan od mnogih ciljeva postavljenih tokom Osmog partijskog kongresa 2021. Nije iznenađujuće što je Pjongjang u stanju da razvije ove vrste bespilotnih letelica, s obzirom na njegov uspeh u razvoju projektila i proizvodnji lakih aviona.

Međutim, iako  bespilotne letelice liče na američke, kvalitet komponenti skrivenih unutar trupa pokazaće njihove stvarne performanse, koje su još uvek nepoznate. To se odnosi na senzore za izviđanje i ciljanje, komandne i data veze i motore.

Kopiranje Amerikanaca?

Među stranim analitičarima postoji slaganje da je malo verovatno da će nove bespilotne letelice Severne Koreje biti sposobne koliko i originalne, američke. Bez obzira na to, Pjongjang očigledno pokušava da pokaže svoju tehnološku snagu otkrivanjem sličnih aparata.

Štaviše, čak i ako su UAV manje sposobne od američkih originala, dva nova tipa bi Severnoj Koreji obezbedila nove sposobnosti ako bi bila raspoređena u dovoljnom broju.

Ovo bi omogućilo Pjongjangu da unapredi sposobnosti prikupljanja obaveštajnih podataka, podstičući procenu „normalnog“ ponašanja saveznika i rano upozoravajući na ponašanja koja bi mogla da odstupe od te norme.

No, strani analitičari isto tako procenjuju da će novi dronovi biti korisniji u mirnodopskim nego u ratnim vremenima, jer će „biti izuzetno ranjivi na američke i južnokorejske borbene avione i protivvazdušnu odbranu“.

mq 9 reaper
mq 9 reaper

Kada budu ispunjeni domaći zahtevi za novim bespilotnim letelicama, Pjongjang će vrlo verovatno ponuditi nove sisteme za izvoz. Iako će strana potražnja za UAV sličnim MQ-9   verovatno biti jaka, Severna Koreja će se suočiti sa problemima u pronalaženju tržišta na kojima se njeni neprovereni proizvodi mogu takmičiti sa etabliranim isporučiocima bespilotnih letelica. Jedna interesantna mogućnost, međutim, bio bi izvoz u Rusiju.

Parada povodom Dana pobede 2023.

Severna Koreja 27. jula 2023, povodom proslave 70. godišnjice Dana pobede, u Pjongjangu održala vojnu paradu. Defileu su prisustvovali Kim Jong Un, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu i zvaničnik Kineskog nacionalnog narodnog kongresa Lee Hong Zhong.

Prema pisanju štampe, „novorazvijeni i proizvedeni strateški izviđački dronovi kao i višenamenski jurišni dronovi, kojima će biti opremljeno vazduhoplovstvo  Severne Koreje, izvršili su tokom parade kružne letove. Povezane fotografije prikazuju četiri bespilotne letelice nalik MQ-9 (verovatno „višenamenski dron za napad“) na kamionima kao i UAV nalik RQ-4 Global Hawk (verovatno „strateški izviđački dron“) kako lete iznad trupa koje defiluju na paradi.

Severnokorejski video prikazuje obe vrste dronova u letu i dron sličan MQ-9 koji u vazduhu ispaljuje ASM. Državna televizija nazvala je bespilotnu letelicu nalik RQ-4 „strateškim izviđačkim dronom ‘Saetbiol-4’ (Jutarnja zvezda-4), a bespilotnu letelicu nalik MQ-9 „višenamenskim napadnim dronom „Saetbyol -9” (Jutarnja zvezda-9).

dronovi pjongjanga primeceni na spijunskim snimcima i ranije
dronovi pjongjanga primeceni na spijunskim snimcima i ranije

Kim Jong Un i Sergej Šojgu su dan ranije, 26. jula, posetili „Izložbi oružja-2023“ u Pjongjangu. I na fotografijama nastalim tokom ovog događaja uočljive su bespilotne letelice srednje veličine koje podsećaju na američki MQ-9 Reaper, kao i velike UAV slične američkim RQ-4 Global Hawk. Bespilotna letelica nalik MQ-9 imala je ispod trupa postavljene rakete vazduh-zemlja (ASM) slične američkim Hellfire.

Dronovi Pjongjanga primećeni na špijunskim snimcima i ranije

Iako su izložba i parada bili prvo otkriće novih bespilotnih letelica u severnokorejskim medijima, dve bespilotne letelice su ranije identifikovane na zapadnim komercijalnim slikama. Jutarnja zvezda-9 – kopija RQ-9 – zabeležena je 24. septembra 1922. na snimku vazdušne baze Panghyon.

Snimljena letelica imala je raspon krila od oko 20 metara (u poređenju sa 20,1 m koliko ima američki Reaper). Novi snimak napravljen je 3. juna 2023. Jutarnja zvezda-4, nalik RQ-4, primećena je u istoj bazi 12. juna 2023. godine.

Sada je izračunato da dron ima raspon krila od oko 35 metara (u poređenju sa 35,4 metara kod RQ-4A Global Hawk).

Podvodni atomski dron i sateliti

U svom izveštaju na Osmom partijskom kongresu u januaru 2021, Kim Jong Un je ukazao na „potrebu da se ozbiljno sprovedu najvažnija istraživanja za razvoj izviđačkih dronova i drugih sredstava za izviđanje sposobna za precizno izviđanje do 500 km duboko u front“.

Po svemu sudeći, mislio je na Jutarnju zvezdu – 4. Iako je Kim u drugom delu izveštaja takođe pomenuo kako je „dovršeno projektovanje različitog elektronskog oružja, bespilotne udarne opreme, sredstava za izviđanje i otkrivanje i vojnog izviđačkog satelita“, nije jasno da li je mislio na udarnu bespilotnu letelicu Jutarnja zvezda-9.

Na primer, kada je Severna Koreja 24 marta 2023. izvestila o uspešnim probama nuklearnog podvodnog bezposadnog naoružanog vozila „Haeil“ (UUV), u govoru su korišćene iste fraze. 

Ri Pyong Chol, potpredsednik Centralne vojne komisije Radničke partije Koreje,  29. maja 2023. godine je primetio da će „vojni izviđački satelit br. 1 biti lansiran u junu i da su nedavno testirana razna sredstva za izviđanje, neophodna za praćenje, otkrivanje, kontrolu i suočavanje unapred u realnom vremenu sa opasnim vojnim aktima SAD i njihovih vazalnih snaga…“

Nejasno je da li su se „razna sredstva za izviđanje“ odnosila na jednu ili obe nove bespilotne letelice. Severna Koreja je već 31. maja 2023. sa kosmodroma Sohe, pomoću nosača Čollima-1, bezuspešno  lansirala satelit Malligjon-1. 

Sa kosmodroma Tunčanri je 21. novembra 2023. godine pomoću istog tipa nosača prvi put uspešno lansiran satelit Mallingjon-1 a planira se da se tokom 2024 lansiraju još tri.

2 KOMENTARA

  1. citat: No, strani analitičari isto tako procenjuju da će novi dronovi biti korisniji u mirnodopskim nego u ratnim vremenima, jer će „biti izuzetno ranjivi na američke i južnokorejske borbene avione i protivvazdušnu odbranu“. e sad prosle godine s.koreja je poslala 5 svojih dronova nepoznatog tipa na teritoriju koreje iznad seula i juzna koreja skrsi helikopter 1 kom i avion 1 kom a dronovi odletese

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave