Naslovna Novosti SAD ponovo raketirale Jemen; Cilj: protivbrodski projektili Huta pripremljeni za napade u...

SAD ponovo raketirale Jemen; Cilj: protivbrodski projektili Huta pripremljeni za napade u Crvenom moru

0
fa 18
fa 18
google news

Američka vojska tvrdi da je uništila, u utorak, četiri protivbrodske rakete Huti u Crvenom moru.

Američki zvaničnici, koji su razgovarali sa Rojtersom pod uslovom da ostanu anonimni, rekli su da su napadi u utorak ciljali četiri protivbrodske balističke rakete. Razlog za intervenciju, prema jednom od njih, bio je to što su se ove rakete spremale za napad na komercijalne brodove u regionu.

mapa napada huta do sada
mapa napada huta do sada

Operacije prethodnih dana imale su oblik osvetničkih udara Sjedinjenih Država i Britanije kao odgovora na napade pobunjenika Huta koje podržava Iran i nastojale su da oslabe sposobnosti Huta.

Čini se da udari od utorka ukazuju na to da će američka vojska proaktivno pratiti vojne kapacitete Huta kada budu otkriveni. Ako se potvrdi, to bi dovelo do mnogo upornijeg stava američke vojske u odnosu na Hute.

Jedan od zvaničnika rekao je da su jemenske rakete pogođene jer su ‘bile spremne da gađaju brodove u regionu’. Prema izvorima Asošijeted Presa, SAD će ponovo uvrstiti jemenske Hute kao posebno označene globalne teroriste.

Akcije jemenskih pobunjenika sve agresivnije

Huti su u ponedeljak protubrodskom balističkom raketom pogodili teretni kontejnerski brod Gibraltar Eagle koji je u vlasništvu SAD koji je plovio u Adenskom zalivu, južno od Jemena.

U utorak popodne, Huti su preuzeli odgovornost za napad na grčki trgovački brod Zografia, koji je plovio iz Vijetnama u Izrael. Ovaj incident je pričinio samo materijalnu štetu i brod je nastavio da plovi nakon incidenta.

Dan ranije Huti su projektilom pogodili američki teretni brod 160 kilometara od obale Jemena. Tačnije, kako saoštavaju, brod američkih interesa pogođen je u ponedeljak popodne 15.1.2024. godine projektilom Huta, oko 160 kilometara od obale Jemena.

Podsetimo, iz Centralne komande američke vojske predstavili su u ponedeljak prvu operaciju zaplene, u više od četiri godine, iranskih balističkih raketa i komponenta krstarećih raketa, u operaciji 11. januara u kojoj su prijavljena nestala dva marinska SEAL-a američke mornarice na moru kod obala Somalije.

Huti kontrolišu veći deo Jemena na severozapadu zemlje, uključujući glavni grad Sanu i veći deo jemenske obale Crvenog mora. Oni tvrde da su napadi koje izvršavaju skoro svakodnevno odgovor na izraelski rat u Pojasu Gaze i da napadaju samo brodove koji imaju neke veze sa Izraelom ili plove do izraelskih luka.

U ponedeljak, kao odgovor na napade Sjedinjenih Država i Britanije, Huti su rekli da proširuju svoje “legitimne” ciljeve u Crvenom moru na američke i britanske brodove.

Šta je Jemen danas i kako je podeljen?

Udari Amerikanaca i njihovih saveznika protiv jemenskih Huta mogli bi da zakomplikuju situaciju na Bliskom istoku i dovedu do pojačanih unutrašnjih nemira u ovoj zemlji. Jemen je veoma šarenolika politička zajednica teritorija, kojom vlada veliki broj radikalnih grupa.

Dakle, zapadne teritorije (uključujući glavni grad Sanu) kontrolišu Huti, koji imaju direktnu vezu sa Iranom (crveni). Većina Jemenaca živi u ovom regionu.

Impresivan deo Jemena je pod kontrolom hadista (zelenih), zavisnih od vladajućih krugova Saudijske Arabije. Formalni glavni grad ovog pokreta je grad Marib.

kako je jemen podeljen
kako je jemen podeljen

Jugozapadni deo zemlje je zona uticaja Južnog prelaznog saveta (plavo), kojim se upravlja iz UAE. Članovi Saveta se zalažu za podelu Jemena. Pored toga, emiratska vojska je zauzela jemensko ostrvo Sokotra. Istovremeno, na ovim prostorima se nalazi izraelska obaveštajna baza.

U centralnim delovima Jemena (tamna boja) nalaze se pretovarne baze za ISIS i Al-Kaidu. Osim toga, određeni uticaj u zemlji imaju i partija Al-Islah, sin ubijenog bivšeg predsednika Saleha, kao i plaćenici iz Izraela, Sudana i Kolumbije.

Dakle, Huti nisu najmarginalizovaniji deo jemenskog političkog pejzaža.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version