Naslovna Novosti Huti projektilom pogodili američki teretni brod 160 kilometara od obale Jemena; Obećavaju...

Huti projektilom pogodili američki teretni brod 160 kilometara od obale Jemena; Obećavaju da neće stati

0
huti pogodili americki teretni brod projektilom kod obale jemena
huti pogodili americki teretni brod projektilom kod obale jemena
google news

Huti su raketom pogodili američki teretni brod u blizini Jemena, prenela je britanska vojska.

Tačnije, brod američkih interesa pogođen je u ponedeljak popodne 15.1.2024. godine projektilom Huta, oko 160 kilometara od obale Jemena.

Houthi missile hits US-owned ship off Yemen coast, US officials say | BBC News

UK Maritime Trade Operations (UKMTO) izveštava kako je zapovednik broda rekao da je brod “pogođen odozgo projektilom” kod južnog lučkog grada Adena u Jemenu.

Plovilo koji je pogođeno je teretni brod u vlasništvu SAD pod zastavom Maršalskih ostrva, prema obaveštajnoj kompaniji Ambrey.

Projektil je izazvao požar u brodskom prostoru, ali brod je i dalje sposoban za plovidbu, rekao je Ambrey.

Kompanija koja je vlasnik broda, Eagle Bulk Shipping, saopštila je da je Gibraltar Eagle plovio 100 milja od Adenskog zaliva. Brod prevozi čelične proizvode.

Huti: Napadi na brodove u Crvenom moru će se nastaviti

Glavni govornik jemenskih Huta rekao je danas da se pozicija te grupe nije promenila nakon vazdušnih udara u Jemenu predvođenih SAD i upozorio da će se napadi na brodove koji idu za Izrael nastaviti.

„Napadi u cilju presretanja izraelskih brodova ili onih koji idu ka lukama u okupiranoj Palestini će se nastaviti“, rekao je Mohamed Abdelsalam za Rojters.

On je dodao da su zahtevi grupe i dalje da se prekine izraelski napad na Gazu i da se dozvoli humanitarna pomoć u severnim i južnim delovima enklave.

„Ne želimo eskalaciju u Crvenom i Arapskom moru “, rekao je Abdelsalam. Prema njegovim rečima, upravo SAD i Britanija svojim ratnim brodovima militarizuju Crveno more.

„Naše ažuriranje… nastavlja da pojašnjava našu poziciju i potvrđuje da su svi trgovački brodovi u Crvenom i Arapskom moru bezbedni, sa izuzetkom izraelskih brodova ili onih koji idu za Izrael, i samo njih“, rekao je visoki zvaničnik Huta.

Izrael je u više navrata negirao bilo kakve veze sa napadnutim brodovima u Crvenom moru, a mnoge međunarodne brodarske kompanije su obustavile isporuku ili su se odlučile za duže i skuplje morske rute.

„Naš stav proizilazi iz verskih, moralnih i humanitarnih principa… kao i kao odgovor na pozive palestinskog naroda… da podržimo potlačene u Pojasu Gaze“, rekao je Abdelsalam.

CENTCOM: Američki lovac oborio krstareću raketu ispaljenu na USS Laboon

Američki borbeni avion oborio je površinsku krstareću raketu ispaljenu sa teritorije koju kontrolišu jemenski pobunjenici Huti, za koje se veruje da su bliski Iranu.

Krstareća raketa je gađala USS Laboon – razarač klase Arleigh Burke – u južnom sektoru Crvenog mora.

Američki lovac koji je oborio protivbrodsku krstareću raketu lansiranu na USS Laboon (DDG-58) u južnom Crvenom moru ranije juče, nije bio F/A-18 „Super Hornet” koje poleće sa USS Dwight D. Eisenhower (CVN-69) kao u prethodnim presretanjama, već umesto toga u pitanju je avion koji je poleteo sa kopna, verovatno sa američkim vazdušnim snagama u borbenoj vazdušnoj patroli duž zapadne obale Jemena.

Ovu činjenicu je juče, u ranim jutarnjim satima saopštila zajednička komanda oružanih snaga SAD odgovorna za region Bliskog istoka (CENTCOM, „centralna komanda“) putem X društvene mreže (bivši Tviter). Povređenih i materijalne štete nije bilo, navodi CENTCOM.

Ranije tokom dana, otprilike u 14 časova (vreme Sane), američke snage su otkrile protivbrodsku balističku raketu ispaljenu na komercijalne brodske puteve u južnom Crvenom moru. Projektil je otkazao u letu i udario u tlo u Jemenu, naveo je CENTCOM.

Broj napada koje su pobunjenici Huti izveli na brodove u Crvenom moru smanjio se nakon bombardovanja koje su izvele SAD i Velika Britanija 11. i 13. januara na njihovu infrastrukturu za lansiranje raketa i dronova.

Posle američkih i britanskih udara, Huti su lansirali samo tri projektila, uključujući i dva u ponedeljak. Američko-britanski udari na Jemen praktično nisu naneli značajnu štetu vojnoj infrastrukturi pokreta Ansar Alah potvrdio je i američki list Njujork Tajms.

Šta je Jemen danas i kako je podeljen?

Udari Amerikanaca i njihovih saveznika protiv jemenskih Huta mogli bi da zakomplikuju situaciju na Bliskom istoku i dovedu do pojačanih unutrašnjih nemira u ovoj zemlji. Jemen je veoma šarenolika politička zajednica teritorija, kojom vlada veliki broj radikalnih grupa.

Dakle, zapadne teritorije (uključujući glavni grad Sanu) kontrolišu Huti, koji imaju direktnu vezu sa Iranom (crveni). Većina Jemenaca živi u ovom regionu.

Impresivan deo Jemena je pod kontrolom hadista (zelenih), zavisnih od vladajućih krugova Saudijske Arabije. Formalni glavni grad ovog pokreta je grad Marib.

kako je jemen podeljen
kako je jemen podeljen

Jugozapadni deo zemlje je zona uticaja Južnog prelaznog saveta (plavo), kojim se upravlja iz UAE. Članovi Saveta se zalažu za podelu Jemena. Pored toga, emiratska vojska je zauzela jemensko ostrvo Sokotra. Istovremeno, na ovim prostorima se nalazi izraelska obaveštajna baza.

U centralnim delovima Jemena (tamna boja) nalaze se pretovarne baze za ISIS i Al-Kaidu. Osim toga, određeni uticaj u zemlji imaju i partija Al-Islah, sin ubijenog bivšeg predsednika Saleha, kao i plaćenici iz Izraela, Sudana i Kolumbije.

Dakle, Huti nisu najmarginalizovaniji deo jemenskog političkog pejzaža.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version