Naslovna Novosti Huti, tokom američko-britanskih udara u vrednosti od 200 miliona dolara, nisu pretrpeli...

Huti, tokom američko-britanskih udara u vrednosti od 200 miliona dolara, nisu pretrpeli značajniju štetu

3
huti tokom americko britanskih udara u vrednosti od 200 miliona dolara nisu pretrpeli znacajniju stetu
huti tokom americko britanskih udara u vrednosti od 200 miliona dolara nisu pretrpeli znacajniju stetu
google news

Već je opšte poznato da su SAD i Belika Britanija 12. i 13. januara izveli vazdušne udare po položajima Huta u Jemenu. Napadi su izvedeni u okviru operacije Prosperity Guardian.

Američko-britanski udari na Jemen praktično nisu naneli značajnu štetu vojnoj infrastrukturi pokreta Ansar Alah. Ovo prenosi američki list Njujork Tajms.

Prema pisanju publikacije, Huti su zadržali tri četvrtine ofanzivnih sposobnosti potrebnih za dalje napade na brodove u Crvenom moru.

U tom kontekstu, politički skandali su već izbili u Vašingtonu i Londonu zbog činjenice da su lideri Sjedinjenih Država i Velike Britanije naredili početak bombardovanja Jemena bez odobrenja parlamenata svojih zemalja.

Pokretanje operacije Prosperity Guardian

Sjedinjene Američke Države su 18. decembra objavile da u Crvenom moru planiraju multinacionalnu operaciju Prosperity Guardian. 

U prvom trenutku se znalo da  će u operaciji, uz SAD, učestvovati Velika Britnaija, Bahrein, Kanada, Francuska, Italija, Holandija, Norveška, Sejšeli i Španija.

Lloyd James Austin III je ispred Pentagona već 21. decembra najavio uspostavljanje operacije Prosperity Guardian u kojoj će učestvovati preko 20 zemalja. 

mete americko britanskih udara.svg
mete americko britanskih udara

Operacija se obavlja pod okriljem Kombinovanih pomorskih snaga i rukovodstva Operativne grupe 153.

Prvi američko-britanski udar

Prvi udar na položaje Huti pokreta Anṣār Allāh izvele su snage SAD i Velike Britanije 12 januara u 2:30 časova  po jemenskom vremenu. Američki borbeni avioni, naoružani precizno navođenim bombama, poleteli su iz regionalnih baza.

Istovremeno, 22 aviona sa fiksnim krilima, uključujući višenamenske lovce F/A-18F Super Hornet, poletela su sa nosača aviona USS Dwight D. Eisenhower.

Tokom vazdušnog napada, sa krstarice USS Philippine Sea (CG-58), razarača USS Gravely (DDG-107) i USS Mason (DDG-87), kao i podmornice Ohio klase USS Florida (SSBN-728/SSGN-728), lansirane su krstareće rakete Tomahawk.

U napadu su učestvovala i 4 britanska RAF aviona Eurofighter Typhoon iz baze Agrotiri na Kipru kao i dva leteća tankera MRTT A330 MRTT / KC-30A Voyager.

Tokom prvog talasa, preko 60 ciljeva na 16 odabranih lokacija pogođeno je sa više od 100 projektila. Otprilike 30 do 60 minuta kasnije, drugi talas od 50 projektila pogodio je desetine ciljeva na 12 dodatnih lokacija. 

Ministarstvo odbrane saopštilo je da je gađalo dve lokacije. Prvu lokaciju, u Bani u severozapadnom Jemenu, Anṣār Allāh je navodno koristio za lansiranje izviđačkih i napadnih dronova. Druga lokacija je bio aerodrom Abs, koji je, prema Ministarstvu odbrane, korišćena za lansiranje krstarećih raketa i dronova iznad Crvenog mora.

Eksplozije su zabeležene u Sanaa-i, Hodeidah-u i Dhamaru. Mete su uključivale logističke centre, sisteme protivvazdušne odbrane i skladišta oružja. Prema Al-Masirah-u, pogođeni su novinski kanal koji vode Huti, međunarodni aerodrom Hodeida, međunarodni aerodrom Taiz, vazdušna baza al-Dailami (koja deli pistu sa međunarodnim aerodromom Sanaa), aerodrom u blizini Hajjah i kamp istočno od Saada-e.

Drugi udar

Drugi udar po Hutima usledio je samo nekoliko sati nakon sastanka Saveta bezbednosti UN o pitanju Jemena, gde je nekoliko zemalja, uključujući Rusku Federaciju, osudilo prethodni napad.

Naime, 13. januara u 3:45 časova po jemenskom vremenu, SAD su izvršile dodatni udar na radarsku lokaciju u blizini Sanaa-e, za koju je Al-Masirah izvestio da je stacionirana u vazdušnoj bazi Al-Dailami.

Centralna komanda SAD je saopštila da je „dodatnu akciju“ sproveo razarač USS Carney koristeći rakete Tomahawk. Kasnije tokom dana, prijavljen je još jedan napad na lansirne rampe u predgrađu grada u Hodeida.

Rezultati udara

No, prema američkim analitičarima, tokom navedenih udara na lokacije Huta, najveći deo borbene sposobnosti Anṣār Allāh je ostao netaknut! Pozivajući se na dva američka zvaničnika, The New York Times je 13. januara izvestio da je tokom udara eliminisano samo oko 20 do 30% ofanzivnih sposobnosti Huta.

Centralna komanda američkih vazdušnih snaga je saopštila da su napadi bili fokusirani na komandne i kontrolne čvorove Huta, skladišta municije, lansirne sisteme, proizvodne pogone i radarske sisteme protivvazdušne odbrane.

Problem je bio u tome što je obaveštajnim službama SAD i drugih zapadnih sila bilo teško da lociraju mete nakon dugogodišnje pauze tokom koje prikupljanje podataka o Jemenu uglavnom nije bio glavni prioritet.

Tako su za ciljeve uglavnom odabrane mete locirane pre skoro jedne decenije. Logično je da su Huti u ovom periodu dislocirali svoje uporne tačke i uglavnom ih rasporedili disperzivno po terenu.

Pri tome, sveži podaci se nisu mogli dobiti ni od Riyāḍ-a; Saudijska Arabija, koja je vodila višegodišnji rat u Jemenu u znak podrške vladi u egzilu, nastojala je da se distancira od napada. Naime, Rijad se trudi da održi delikatan detant sa Iranom i primirje koje ima u Jemenu.

Šta je sa snagama država EU

Podrška EU operaciji Prosperity Guardian, treba da bude odobrena na sastanku ministara inostranih poslova 19. februara, a započela bi do kraja istog meseca. Naime, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel je još 20. decembra 2023 izjavio da će EU pomoći Sjedinjenim Državama u obezbeđivanju plovidbe u Crvenom moru.

Pomoć je predviđena kroz već tekuću operaciju EU u regionu Atalanta. Verovatno je da će Evropska misija za pomorski nadzor i obezbeđenje Hormuškog moreuza (EMASoH) rasporediti brodove sedam zemalja koje u misiji žele da učesvuju na dobrovoljboj osnovi. Pariz i Berlin su već dali svoj pristanak dali i pre sastanka ministara EU.

Nemačka je izjavila da će u misiji učestvovati sa fregatom F-124 „Hesen”.  Brod bi trebalo da krene ka regionu već 1. februara.

Fregata F-124 je opremljena sistemom radarskog izviđanja sposobnog da otkrije 1000 ciljeva istovremeno. Naoružana je protivvazdušnim raketama SM-2 Block IIIA i 32 RIM-162 ESSM kao i lansirnim rampama RIM-116 a na brodu se nalaze i jurišni helikopteri. 

3 KOMENTARA

  1. Otkud ti ta informacija ?
    Huti su okacili snimke sa vojnih vezbi i testiranja protivbrodskih raketa od amerikanaca, pa ni Rusi nisu potvrdili ništa od tih informacija.

    • Ni Rusi nisu potvrdili, ni Kinezi, a bogme ni Iranci. A ovi poslednji bi ovo još itekako voleli sa obzirom da Huti koriste rakete i dronove njihove proizvodnje. Tako da ta navodna “potapanja Američkih brodova” ostaju samo vlažan san Huta i vlažan san naših dežurnih navijača. Kao i vest o Hutskom obaranju F-22 od pre neki dan.

  2. Napisite malo o unistenim 3 ratna broda amerike i britanije od strane huta i jos je jedan jutros pogodjen, to zapadno ni balkanski mediji nece prenijeti, to su oni dronovi sto americki brodovi obaraju ,pa dron im visi iznad glave i snima pogodak rakete np na americki razarac koji kasnije ima u unutrasnjosti nekoliko eksplozija

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version