Naslovna Novosti Američki F/A-18 Super Hornet „obara“ bespilotne letelice i rakete koje su lansirali...

Američki F/A-18 Super Hornet „obara“ bespilotne letelice i rakete koje su lansirali Huti u prvom pogotku još od 2017

1
fa 18
fa 18
google news

Nakon niza napada na komercijalne brodove koje je izvela grupa Huti sa sedištem u Jemenu, američka Centralna komanda (CENTCOM) je preuzela stvari u svoje ruke i rasporedila svoje F/A-18 Super Hornets da obori baraž dronova i projektila koje su poslali Huti.

Kasno uveče 27. decembra, Huti iz Jemena pokrenuli su novi napad kopnenog i protivbrodskog naoružanja ka južnom delu Crvenog mora. Prema američkoj Centralnoj komandi, aparati F/A-18 Super Hornet iz Udarne grupe Ajzenhauer nosača i razarač klase Arleigh Burke USS Labun (DDG-58) oborili su dve krstareće rakete za kopneni napad, tri protivbrodske balističke rakete, i dvanaest jednosmernih jurišnih dronova.

Čim je Izrael objavio „sveopšti“ rat protiv Hamasa i počeo da baca bombe na Gazu, SAD su već sutradan poslale svoj najveći nosač aviona, USS Gerard R. Ford sa udarnom grupom, da bude raspoređen u blizini istočne obale Izraela. Samo nekoliko dana kasnije, pridružio im se još jedan nosač aviona, sa pripadajućom grupom, USS Dvajt Ajzenhauer.

Mnoštvo ratnih brodova prati ove grupe nosača, a nekoliko borbenih aviona je takođe raspoređeno u regionu u, kako SAD to nazivaju, naporima da se osujeti eskalacija.

Otkad su neprijateljstva počela iznenadnim napadom militantne grupe Hamas sa sedištem u Gazi, Izrael je bombardovao uski pojas, ubivši više od 20.000 civila. Uprkos pozivima na prekid vatre, Izrael je nagovestio da će „rat“ trajati mesecima sve dok grupa Hamas ne bude potpuno desetkovana.

F/A-18D zajedno sa EA-6B na USS Nimitz (CVN 68)
F/A-18D zajedno sa EA-6B na USS Nimitz (CVN 68)

U noćašnjem incidentu, niz događaja je počeo u 18:30 po lokalnom vremenu i trajao je deset sati, a svako oružje koje su ispalili Huti navodno je promašilo svoj cilj. Dakle, od sredine oktobra, u regionu je oboreno najmanje 100 dronova koje su lansirali Huti.

Nedavni incident označava eskalaciju jer je to prvi put da je mornarica oborila nadolazeću balističku raketu koristeći protivbrodsku balističku raketu. Ovo je prvi put da su Super Hornetsi ostvarili pogodak u regionu.

Pogodak je drugi zabeležen od strane aparata F/A-18E/F, a prvi se dogodio 2017. nad sirijskim Su-22.

Super Hornet su ratni avioni namenjeni da sprečavaju napade krstarećih raketa i dronova. Amerikanci tvrde da je njihov AN/APG-79 najnapredniji radar na svetu sa aktivnim elektronskim skeniranjem (AESA) za identifikaciju, nadgledanje i podršku angažovanju malih niskoletećih ciljeva kao što su dronovi i krstareće rakete.

Pored toga, Super Hornet američke mornarice opremljeni su naprednim infracrvenim sistemom za pretragu i praćenje (IRST), koji je već raspoređen u ograničenim količinama na Bliskom istoku.

Huti su pojačali napade u regionu dok zahtevaju od Izraela da prestane da bombarduje pojas Gaze. Međutim, kampanja bombardovanja, zajedno sa kopnenim operacijama iz Izraela, koje imaju bezrezervnu američku podršku, razbesnele su regionalne milicije koje navodno podržava i Iran.

Ovi napadi Huta su postali poseban razlog za zabrinutost jer ugrožavaju globalnu trgovinu i rizikuju porast cena globalno, uzrokujući inflaciju koju je moguće izbeći.

Bespilotne letelice ali i krstareće rakete mogu da se pogode pomoću Super Hornetovih AIM-9X Sidewinder i AIM-120 AMRAAM.

Sa svojim arsenalom raketa zemlja-vazduh, mornarički razarači klase Arleigh Burke, poput Labuna, već su se pokazali kao više nego sposobni da brane druga plovila, kao i sebe od pretnji jemenskih Huta.

fa 18 super hornet agm 88g
FA-18 Super Hornet AGM-88G

Međutim, za razliku od raketnih sistema zemlja-vazduh, aparati Super Hornet mogu leteti mnogo ispred pomorskih sredstava, štiteći ih kao i važna područja, a istovremeno posmatrajući bilo kakve nove pretnje.

SAD ne idu sami: Preko 20 zemalja pridružilo se koaliciji predvođenoj SAD u Crvenom moru

Više od 20 zemalja pridružilo se koaliciji koju predvode Sjedinjene Države kako bi zaštitile brodove na Crvenom moru od napada jemenskih Huta (Ansar Alah), otkrio je Pentagon juče, 21. decembra.

Huti, koji kontrolišu veći deo jemenske obale Crvenog mora, deo su takozvane Osovine otpora koju podržava Iran i koja se suprotstavlja Izraelu. Grupa je ispalila nekoliko projektila i dronova na najjužniji izraelski grad Eilat od početka izraelskog rata u palestinskom pojasu Gaze. Takođe su napali veliki broj brodova u izraelskom vlasništvu i najavili blokadu svih brodova koji su krenuli ka Izraelu.

„Sada smo imali preko 20 zemalja koje su se prijavile za učešće“ u koaliciji, rekao je novinarima portparol Pentagona general-major Pat Rajder. Rajder je rekao da Huti „napadaju ekonomsko blagostanje i prosperitet nacija širom sveta“, efektivno postajući „banditi duž međunarodnog autoputa koji je Crveno more“.

Koalicione snage će „služiti kao svojevrsna patrola na autoputu, patrolirajući Crvenim morem i Adenskim zalivom kako bi odgovorili, i pomogli po potrebi, komercijalnim brodovima koji prolaze ovim vitalnim međunarodnim plovnim putem”, rekao je on, pozivajući Hute da prestanu njihove napade.

Huti su do sada napali najmanje deset brodova, a još jedan je zaplenjen i trenutno se nalazi sa posadom u Jemenu.

Sjedinjene Države su 18. decembra objavile multinacionalnu operaciju Prosperity Guardian u Crvenom moru. U to vreme, Ujedinjeno Kraljevstvo, Bahrein, Kanada, Francuska, Italija, Holandija, Norveška, Sejšeli i Španija su imenovane kao članice koalicije. Sada su, kao što vidimo, na listu pristigle brojne druge zemlje.

Vođa Huta Abdul-Malik al-Huti upozorio je dva dana kasnije da će grupa uzvratiti udarac ako Jemen bude napadnut. Grupa je između ostalog ispalila više projektila i dronova na najjužniji izraelski grad Eilat od početka izraelskog rata u palestinskom pojasu Gaze koji podržavaju SAD.

uss dwight d. eisenhower
uss dwight d. eisenhower

SAD navodno razmatraju napade protiv Huta. Takav potez će garantovano izazvati ozbiljnu vojnu konfrontaciju. Grupa koju podržava Iran ima pristojan arsenal naprednog protivbrodskog oružja i nikada nije oklevala da odgovori na napade na svoju teritoriju u Jemenu.

Početkom novembra, grupa je oborila američki borbeni dron koji je leteo pored jemenske Crvene obale u potezu koji je pokazao njihovu odlučnost. Međutim, prema Bloombergu, SAD i dalje žele da diplomatija funkcioniše i nisu još odlučile da nastave sa udarima protiv Jemena.

Američki zvaničnici su 17. decembra preneli preko svog Politika da je udarna grupa Dwight D. Eisenhover Carrier Strike Group premeštena u Adenski zaliv kako bi bila u poziciji da podrži potencijalni odgovor SAD protiv Huta.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version