Naslovna Novosti Za samo nedelju dana, tri američka razarača ušla u Mediteran; Počinje operacija...

Za samo nedelju dana, tri američka razarača ušla u Mediteran; Počinje operacija Prosperity Guardian

1
uss arleigh burke ispaljuje projektil
uss arleigh burke ispaljuje projektil
google news

SAD su nedavno poslale impresivne nove snage protivvazdušne odbrane na evropsko poprište vojne akcije, ali i da napadaju ako je potrebno. Tri razarača klase Arleigh Burke ušla su u Sredozemno more prošle nedelje, saopštila je američka Šesta flota, koja je odgovorna za Evropu i Afriku.

Prvi od njih, USS Laboon (DDG 58), prošao je Gibraltarski moreuz u ponedeljak, 11. decembra, „da bi sproveo operacije u zoni operacija Šeste flote SAD“, navodi se u saopštenju mornarice.

Kasnije, 14. i 17. decembra, u Sredozemno more su ušli i razarači USS Delbert D. Black (DDG 119) i USS The Sullivans (DDG 68) sa istom misijom: izvođenje operacija u zoni Šeste flote u nadležnosti SAD.

Toliko razarača klase Arleigh Burke nije viđeno da istovremeno deluje na Mediteranu, sa izuzetkom grupa za pratnju američkih nosača.

Od ulaska tri razarača u Mediteran, američki ministar odbrane Lojd Ostin najavio je novu operaciju pod vođstvom SAD koja se fokusira na „bezbednosne izazove u južnom Crvenom moru i Adenskom zalivu“ nakon nedavnih napada snaga Huta na komercijalni pomorski saobraćaj u regionu.

„Najavljujem uspostavljanje operacije Prosperity Guardian, velike nove multinacionalne bezbednosne inicijative pod okriljem Kombinovanih pomorskih snaga i rukovodstva Operativne grupe 153, fokusirane na bezbednost u Crvenom moru“, rekao je Ostin u ponedeljak u saopštenju za javnost.

Još nije poznato da li će tri razarača, koja su nedavno ušla u Sredozemno more, biti uključena u operaciju Prosperity Guardian, ali svakako cilj im je da pokušaju da utiču na odvraćajući stav od širenja sukoba koji traju u Gazi.

Huti, koji se do sada nisu suočili sa protivmerama, navodno će dvaput će razmisliti pre nego što napadnu civilne brodove, jer je sada dolazak tri razarača u region povećao broj preciznih projektila koje mogu biti koršćeni protiv njih.

Nekoliko vojnih analitičara, ali i američkih političara, procenilo je da će Huti zaustaviti napade samo ako budu napadnuti. Dakle novi sukob je vrlo moguć, po starom oprobanom receptu, David protiv Golijata.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version