NaslovnaNovostiRat dronova iznad Ukrajine: Bespilotna letelica snimila svoj pad usled manevra Su-25...

Rat dronova iznad Ukrajine: Bespilotna letelica snimila svoj pad usled manevra Su-25 [VIDEO]

Bespilotne letelice se dugo koriste u vojnim operacijama za osmatranje, izviđanje, prilagođavanje artiljerije i udaranje po kopnenim ciljevima. Upotreba bespilotnih letelica je postala bez presedana u oružanom sukobu u Ukrajini.

Pored specijalizovanih vojnih bespilotnih letelica, u borbenim operacijama se koriste i prenamenovani civilni dronovi, uključuju različite mini verzije i mlazne letelice, koja se koriste u različite svrhe.

Ukrajinska vojska sada želi da zameni nedovoljnu artiljerijsku municiju masovnom proizvodnjom i nabavkom malih bespilotnih letelica. Intenzitet upotrebe raznih bespilotnih letelica od strane obe zaraćene strane doveo je do borbi dronovima iznad ukrajinskih linija fronta.

Jedna od ukrajinskih bespilotnih letelica je čak snimila svoj poraz kao rezultat spektakularnog manevra ruskog Su-25.

Ruski vojni izvori podelili su brojne video snimke svojih bespilotnih letelica kako uništavaju neprijateljske letelice u vazduhu. Takve operacije obično zahtevaju visok nivo profesionalizma i tačnosti.

Više bitaka koje su snimile ruske bespilotne letelice u različitim regionima delimo u nastavku teksta.

FPV dronovi u neviđenoj ekspanziji

Vredi napomenuti da kako tehnologija napreduje, dronovi postaju sve bolji, brži i moćniji, što otvara nove mogućnosti i taktike za njihovu upotrebu u borbenim operacijama. 

Ovo predstavlja ozbiljnu pretnju u budućnosti, jer ukoliko se zadržimo na aktuelnoj ceni od samo nekoliko hiljada pa i stotina dolara, imaće sve ozbiljniji potencijal.

U poslednjim decenijama, bespilotne letelice, poznate kao dronovi, su postale neprocenjivo sredstvo za vojske širom sveta. Dronovi su omogućili brz i precizan nadzor, izviđanje, i često i napade na neprijateljske ciljeve, čime su transformisali način na koji se vođe vojnih operacija.

Jedna od najinteresantnijih kategorija dronova u vojsci su FPV (First-Person View) dronovi. Ovi dronovi omogućavaju vojnicima da dobiju realističan i praktično “prvi pogled” iz perspektive drona tokom leta. Evo kako se FPV dronovi koriste u vojsci i koje prednosti donose:

1. Izbegavanje rizika: Korišćenjem FPV dronova, vojska može da izvede opasne izviđačke i napade misije bez potrebe za prisustvom ljudi na terenu. Ovo smanjuje rizik po živote vojnika i omogućava izvršenje misija u opasnim ili neprijateljskim okruženjima.

2. Precizno izviđanje ciljeva: FPV dronovi su opremljeni visokokvalitetnim kamerama i senzorima koji omogućavaju precizno izviđanje i identifikaciju ciljeva. Ovo je od suštinskog značaja za vojne operacije kako bi se izbegla kolateralna šteta i osigurala tačnost u napadima.

3. Brzina: FPV dronovi omogućavaju brzu reakciju na promenljive situacije na terenu. Vojska može da lansira dronove u stvarnom vremenu kako bi dobila trenutne informacije o dešavanjima i donela brze odluke.

4. Operacije u Noćnim Uslovima: Mnogi FPV dronovi su opremljeni noćnim vidom i infracrvenim senzorima, što ih čini idealnim za vojne operacije tokom noći ili u uslovima smanjene vidljivosti.

5. Taktika: Korišćenjem FPV dronova, vojska može diverzifikovati svoje taktike i strategije. Mogu se izvesti iznenađujući napadi i izviđačke misije koje bi bile teško izvodljive pomoću tradicionalnih sredstava.

6. Kontrola: FPV dronovi se kontrolišu na daljinu, omogućavajući operaterima da ostanu van opasnosti i da imaju potpunu kontrolu nad dronom tokom misije.

Međutim, upotreba FPV dronova u vojsci takođe izaziva etičke i bezbednosne dileme. Postavlja se pitanje privatnosti i potencijalne zloupotrebe tehnologije za špijuniranje ili napade na civilne ciljeve.

U zaključku, FPV dronovi su revolucionarna tehnologija u razvoju koja je već transformisala vojne operacije širom sveta. Njihova sposobnost za brzo izviđanje, precizne napade i smanjenje rizika po ljudske živote čini ih dragocenim alatom u savremenoj vojnoj strategiji

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave