NaslovnaNovostiATGM Kornet postavio rekord uništivši ukrajinsko borbeno vozilo pešadije sa udaljenosti od...

ATGM Kornet postavio rekord uništivši ukrajinsko borbeno vozilo pešadije sa udaljenosti od 7.800 metara

Na Bahmutskom sektoru fronta u zoni sukoba u Ukrajini, Oružane snage Ruske Federacije demonstriraju svoja taktička dostignuća uništavanjem borbenog vozila pešadije (BPV) ukrajinske vojske na rekordnoj udaljenosti.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije predstavilo je snimak ove akcije na kojoj su ruski borci na udaljenosti od 7.800 metara pogodili borbeno vozilo pešadije Oružanih snaga Ukrajine.

Prema vojnom resoru, ruska izviđačka jedinica otkrila je dva borbena vozila pešadije Oružanih snaga Ukrajine koja su se kretala severozapadno od Bahmuta. Ova vozila su upućena na položaje koje je zauzela ruska vojska, sa namerom da rotiraju osoblje ukrajinskih trupa.

Ruski jurišnici su koristili protivtenkovski raketni sistem Kornet za napad na neprijateljska borbena vozila pešadije. Usled preciznog pogotka, jedno od borbenih vozila pešadije je uništeno, a njegova posada je poginula.

Ovaj uspeh naglašava značajne mogućnosti najnovijih tehnologija koje koristi ruska vojska. Zamenik komandanta protivoklopnog voda Zevs je naglasio da se zahvaljujući upotrebi savremenih termovizira značajno povećava domet otkrivanja ciljeva i efikasnost gađanja.

Ovaj slučaj je postao jedan od primera upotrebe visokopreciznog naoružanja tokom aktivnih operacija u Ukrajini. Vojni stručnjaci napominju da upotreba tehnologija poput termovizira i protivtenkovskih raketnih sistema omogućava preciznije i dalekosežne udare, što značajno utiče na tok neprijateljstava.

Zapadni tenkovi protiv Kornet protivtenkovskog sistema

Ruska Federacija zvanično stvara posebno obučene jedinice za uništavanje zapadnih tenkova u Ukrajini. Jedinice će biti obučene da identifikuju i maksimalno iskoriste slabe tačke tenkova Abrams, Leopard ili Challenger. 

Oni će posebno biti opremljeni prenosivim protivtenkovskim sistemima (ATGM) i dronovima koji mogu da udaraju odozgo na najugroženije tačke tenkova.

Ako je verovati informacijama onda zapadni tenkovi imaju više nego opasnog protivnika u protivtenkovskoj raketi Kornet-EM, sposobnoj da probije bilo koji inteligentni sistem aktivne oklopne zaštite. Ima veći domet i veću brzinu nego primera radi američki sistemi Javelin.

teroristi hamasa unistili izraelski oklopni transporter panter koristeci protivtenkovsku raketu kornet
borci hamasa koriste kornet

Poslednja generacija 9M133M Kornet-M (Kornet-EM u izvozu) ima koncept „ispali i zaboravi“, sistem sličan onom kod Javelina, koji omogućava strelcu da se sakrije odmah nakon lansiranja projektila.

Naime, iz procesa navođenja ATGM se potpuno isključuje čovek a tačnost praćenja cilja u uslovima stvarne borbene upotrebe uvećava se petostruko. Sistem obezbeđuje veliku verovatnoću pogađanja cilja u čitavom opsegu primene kompleksa.

Prvobitno stvoreno za borbu protiv tenkova, danas se ovo oružje efikasno koristi i za uništavanje čitavog niza drugih, manjih ciljeva kao što su  neoklopna i lako oklopna vozila, ljudstvo, razne vrste utvrđenja ili elementi neprijateljske infrastrukture. 

Najnoviji ATGM Kornet-EM takođe može da se koristi i za borbu protiv neprijateljskih vazdušnih ciljeva. Dvočlana posada lansira Kornet. U zavisnosti od situacije, čak i jedna osoba bi mogla da ga sastavi i aktivira.

Ova vrsta projektila, maksimalnog dometa od 10 km tokom dana i minimalnog dometa od 150 m, usmerava se ka cilju laserskim zrakom.

Domet uništavanja ciljeva kompleksom Kornet-EM je 2 puta veći od dometa Kornet-E. Sposobnost uništavanja ciljeva u automatskom režimu smanjuje psihofizičko opterećenje operatera kompleksa, zahteve za njihovim kvalifikacijama i smanjuje vreme za njihovu obuku.

kornet
kornet

Kompleks „Kornet-EM” čini bojevi komplet od 16 projektila od kojih je 8 potpuno spremno za trenutno ispaljivanje. Salvo vatre na dve mete značajno povećava performanse i brzinu dejstva kompleksa. Kompleks je sposoban da ispali sve postojeće rakete porodice Kornet-E.

Hezbolah je uspešno koristio stari Kornet protiv izraelskih tenkova tokom izraelske invazije na Liban 2006. godine. Kornet sistem se takođe od nedavno nalazi u naoružanju Vojske Republike Srbije, a uvršten je i na našu listu najboljih protivtenkovskih raketnih sistema.

Pored protivtenkovskih raketnih sistema Kornet, tenkovi mogu biti uništeni oklopnim granatama Mango kalibra 125 mm i vazdušnim raketama Vihr i Ataka.

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave