NaslovnaNovostiNeverovatne izjave Zelenskog: Uništili smo 26 ruskih helikoptera i 12 letelica u...

Neverovatne izjave Zelenskog: Uništili smo 26 ruskih helikoptera i 12 letelica u jednom danu ‘tajnim oružjem’

„Tajno oružje“ koje je u jednom danu oborilo desetine ruskih helikoptera…

Ukrajinske snage uništile su 26 ruskih helikoptera u jednom danu koristeći neidentifikovano oružje dugog dometa koje su isporučili saveznici Kijeva, izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Tokom konferencije za novinare u Letoniji u četvrtak, predsednik Ukrajine nije želeo da iznosi više detalja o upotrebi misterioznog oružja. Tako da nije otkrio koja je država Kijevu isporučila tajni sistem, koliko dugo je u funkciji ili kada je korišćen protiv ruskih helikoptera.

„Partneri su nam dali neko oružje dugog dometa“, rekao je on, a prenela ukrajinska novinska agencija RBC.

„Neću reći šta, ali naši partneri će razumeti… Ovim smo u jednom danu uništili 26 helikoptera i 12 letelica koje su poletele i napale projektilima protiv kojih su radili ovi sistemi. Uništili smo svih 12 odjednom.”

Prema sopstvenim izveštajima, dakle Oružanih snaga Ukrajine, od 19. oktobra nisu oborili nijedan ruski helikopter. Posledni put su 19. oktobra objavili da su uništili jedan, pa nije jasno da li je 26 helikoptera koje je Zelenski pominjao nedavno uništeno i još uvek nisu proglašeni oborenim, ili su uništeni u prethodna tri meseca.

Ukrajinski predsednik je dalje naglasio da je sistem naoružanja koji je pomenuo deo sistema protivvazdušne odbrane zemlje i da se ne koristi u ofanzivnim akcijama na ruske ciljeve, navodi se u prevodu novinske agencije Interfaks.

Rusija je optužila Ukrajinu da je izvršila napade na rusko tlo.

ukrajinski izvori beleze povecanje proizvodnje ruskih raketa dok rusija najavljuje hipersonicnu hermes 2
Udarni helikopteri Ka-52K

Kijev je uspeo, doduše sa ograničenom efikasnišću, da koristi raketne sisteme dugog dometa dobijene od zapadnih saveznika, kao što su američki sistemi ATACMS i britanske rakete Storm Shadow, za koje je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nedavno rekao da „podižu ulog“ u sukobu.

Sredinom oktobra, Ukrajina je upotrebila rakete ATACMS da odvrati devet helikoptera u noćnom napadu na dva vojna aerodroma u istočnoj i južnoj Ukrajini.

Prema podacima Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva Ujedinjenog Kraljevstva, Moskva je na početku eskalacije sukoba u Ukrajini u februaru 2022. godine imala na raspolaganju 899 helikoptera.

4 KOMENTARA

  1. Човече, нећу улазити у истиност или неистиност твојих тврдњи – али за тебе би дефинитивно било боље да си остао глумац, а можда и за Украјину.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave