NaslovnaNovostiNa ekonomskom forumu u Davosu tema i nepozna bolest koja 10 puta...

Na ekonomskom forumu u Davosu tema i nepozna bolest koja 10 puta može premašiti stopu smrtnosti COVID-a

Program ekonomskog foruma u ​​Davosu uključuje diskusiju o novoj misterioznoj pandemiji, koja bi desetine puta mogla da premaši stopu smrtnosti od COVID-19. Zvanični sajt foruma prenosi ovo. Ističe se da će razgovori o ovom pitanju biti održani 17. januara.

Sa novim upozorenjima Svetske zdravstvene organizacije da bi nepoznata „bolest X“ mogla da izazove 20 puta više smrtnih slučajeva od pandemije koronavirusa, potrebni su novi napori da se zdravstveni sistemi pripreme za mnoge izazove koji su pred nama, navedeno je u poruci.

Već je poznato da će o ovom pitanju govoriti generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus, ministar zdravlja Brazila Nizia Trinidadi i predsednik Upravnog odbora farmaceutske kompanije Astrazeneka Mišel Desmarais.

Podsetimo, prema zvaničnoj statistici, u svetu je od pandemije COVID-19 umrlo 6.966.045 ljudi. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, virus je zarazio skoro milijardu ljudi.

Napominjemo da je pored ogromnog broja žrtava, COVID-19 naneo ozbiljnu štetu globalnoj ekonomiji. Brojne zemlje i dalje osećaju posledice pandemije koronavirusa.

Šta znamo o „bolesti X“? Ne mnogo, upravo je to problem

Bolest X je na listi „prioritetnih bolesti“ na veb stranici SZO, koja takođe uključuje i bolest virusa ebole, bliskoistočni respiratorni sindrom (MERS) i teški akutni respiratorni sindrom (SARS), Nipah i Zika. Sve su to bolesti koje imaju visoku stopu smrtnosti. Lista je prvi put objavljena 2017.

„Bolest X“, prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, „predstavlja saznanje da bi ozbiljnu međunarodnu epidemiju mogao da izazove patogen za koji se trenutno ne zna da izaziva bolest kod ljudi“. Uzročnik može biti virus, bakterija ili gljivica.

Upozorenje zdravstvenog stručnjaka iz Ujedinjenog Kraljevstva je da bi novi patogen mogao izazvati pandemiju smrtonosnu kao što je španski grip – koji je ubio 50 miliona ljudi.

Zaista, na događaju će govoriti šef organizacije, generalni direktor Tedros Adhanom Ghebreyesus, pored Mišela Demarea, predsednika odbora AstraZeneke, brazilskog ministra zdravlja Nisije Trindade Lime i Jamila Edmonda Anderlinija, glavnog urednika Politico Evropa, među ostalima.

Pripremna sesija za pandemiju koja je u toku bila je preterana krajem ove nedelje, što je dovelo do toga da je fraza „Bolest X“ povremeno bila u trendu i na Tviteru i na Guglu.

Desničarski nalozi na društvenim mrežama osudili su sednicu, navodeći da će se svetski lideri sastati kako bi razgovarali o planovima za nametanje mandata vakcine, ograničavanje slobode govora, pa čak i samo planiranje pandemije.

Pojedini Republikanci i njihove pristalice tvrde da se sve odigrava “baš pred izbore u SAD, te da će nova zaraza demokratama omogućiti da sprovedu novi sporazum SZO, ponovo zaključaju stanovnike, unište slobodu govora“.

Dr Ameš Adalja, viši naučnik Centra za zdravstvenu bezbednost Džons Hopkins, kaže za časopis Fortune da su oni u medicinskim i javnozdravstvenim profesijama „uvek sprovodili misaone eksperimente i vežbe na stolu da bi se pripremili za pandemiju“.

Dr Stjuart Rej, potpredsednik medicine za integritet podataka i analitiku na Odeljenju za medicinu Džona Hopkinsa, rekao je za Fortune da bi bilo „neodgovorno“ da se svetski lideri ne sastanu na forumu.

„Bilo je više takvih događaja u zabeleženoj istoriji, a nedavna pandemija koronavirusa nas je naučila da brza reakcija može spasiti milione života“, rekao je on. „Koordinacija odgovora javnog zdravlja nije zavera, to je jednostavno odgovorno planiranje.

Takvi sastanci bi trebalo da budu objavljeni jer „takvo planiranje zahteva nadzor, uvažavanje ličnog uticaja na lične i ekonomske slobode i uticaja na posebnu populaciju“, dodao je on. „Ima smisla da globalna zdravstvena organizacija, naučni lideri i zainteresovani privatni pojedinci budu uključeni.”

5 KOMENTARA

  1. А јесте ли већ испланирали у којој земљи ће се појавити та болест, предпостављам да јесте ал вам није тренутак да објавите. Хоће ли то опет бити Кина, или можда Украјина, то би вам баш добро доидшло да осудите Русију и да ‘оправдано’ уидђете у Украјину са војском да ‘сузбијете вирус’, или ће то бити ?…ал хајд прескочићу ово што мислим, или ћете то увалити Арапском свету, и код њих је нестабилно, или могжда да крене негде из Африке, тамо је сиромахштво, или што да не из Јужне Америке, где сте испланирали почетак нове смрти – рекло би се свугде само не код вас на НАТО-Западу?!

  2. Нану вам вашу! Очекује се нови смртносни Х вирус за који не знају како изгледа а знају да ће доидћи и бити смртоноснији од Ковид-а; па и најограницченијем створу је јасно да припремате зло обичном свету: страх, манипулацију, изцрпљивање, и смрт. А разлог су и ти предстојећи американски избори. С тежком муком се суздржавам да не кажем да је ‘демократска опција/странка/ Америке’ постала међународна терористичка организација, ал нек то остане за доцније да видимо шта ће бити?

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave