NaslovnaNovostiJutros zabeležena nova taktika udara VKS Rusije: Prve rakete H-101 „kružile“ iznad...

Jutros zabeležena nova taktika udara VKS Rusije: Prve rakete H-101 „kružile“ iznad zapadne Ukrajine više od sat

Nakon relativno kratke pauze, Oružane snage Rusije su nastavile sa masovnim kombinovanim udarima visokopreciznim oružjem na vojne objekte i infrastrukturu povezane sa Oružanim snagama Ukrajine na teritoriji Ukrajine. Napadi su počeli noćas i nastavili su se u jutarnjim časovima.

Temeljno preopterećeni PVO sistemi ukrajinske vojske nisu mogli da se izbore sa presretanjem vazdušnih ciljeva čak ni na nebu iznad prestonice, iako je poznato da skoro svi PVO sistemi koje je obezbedio Zapad uglavnom pokrivaju Kijev, prenose ruski izvori vesti.

Ostali gradovi, a još manje velika naselja, očigledno nemaju nikakav strateški značaj za režim Zelenskog, tvrde rusi. Od 7 časova oglasili su se signali za vazdušni napad u svim zapadnim regionima Ukrajine.

U ukrajinskoj prestonici ponovo su se dogodile eksplozije u krugu fabrike Artjom za proizvodnju i popravku vojne opreme, navode isti izovri. Ovo nije prvi put da je napadnut vojni aerodrom u Starokonstantinovu, a nakon svakog napada ukrajinski vojni i civilni specijalisti pokušavaju da ga obnove.

Počevši od šest ujutru, ukrajinski kanali za praćenje upozorili su na novi talas masovnog napada koji ugrožava više od polovine teritorije Ukrajine. Krstareće rakete sa vazdušnim lansiranjem bile su u prvom ešalonu, a zatim hipersonični Kindžali.

Vazduhoplovstvo Ukrajine tvrdi da su lansiranja izvršena sa istoka i severa. Gradonačelnik Lavova pozvao je stanovnike grada da hitno beže u skloništa; pretnja vazdušnim napadom zabeležena je u Lucku, Ivano-Frankivsku, Rivneu, Dnjepropetrovsku, Mirgorodu i ponovo Kijevu.

Lokalni izvori javljaju o eksplozijama u Černigovu, gde je zabeležen dolazak krstareće rakete. Još nema informacija o tome šta je tačno pogođeno. Guverner Rivne oblasti tvrdi da su sve vazdušne mete oborile snage PVO.

Uobičajena priča, koju će pratiti pažljivo pripremljeni fotografski dokazi ruševina sa oborenih bespilotnih letelica i projektila, često na civilne objekte.

Nije sasvim jasno šta onda eksplodira, a ponekad gori i po nekoliko sati na zemlji, „pokriveno“ ukrajinskim PVO sistemima, tvrde revoltirani ruski izvori, kao da idalje nisu navikli na ovakav način izveštavanja.

Do sada je upozorenje o vazdušnim napadima ukinuto u svim regionima. Istovremeno, ruski i ukrajinski stručnjaci, analizirajući možda najmoćniji vazdušni napad Oružanih snaga Rusije ove godine, dolaze do zaključka da se koristi nova taktika udara.

Nova taktika

Prema podacima ukrajinskog centara za praćenje, ruski Tu-22M3 je lansirao rakete H-22/32 i, moguće, prvu grupu raketa H-101 na ranije identifikovane ciljeve. Prema podacima, poleteli su novi Mig-31K sa Kindžalima. Izveštava se da ovog puta dronovi kamikaze Geran praktično nisu ni korišćeni.

Krstareće rakete H-101 korišćene su za otvaranje ukrajinskih pozicija protivvazdušne odbrane, koje su potom gađane. Iako H-22/32 može imati i druge zadatke. Vredi napomenuti da su se predstavnici snaga Ukrajine više puta žalili da nisu u stanju da presreću krstareće rakete ovog tipa. H-22 se smatra protivbrodskim, ali ga ruske Vazdušno-kosmičke snage uspešno koriste protiv kopnenih meta.

Zanimljivo je da su H-101 u prvom ešalonu proveli više od sat vremena „kružeći“ iznad Zapadne Ukrajine, a da ništa nisu napali. Štaviše, lansirani su iz različitih pravaca (sa istoka i severa) i stalno su manevrisali, krećući se ka zapadu.

Pošto su ukrajinskim protivavionskim topnicima prilično istrošili živce, primoravši ih da troše rakete i otkriju svoju lokaciju, rakete su se na kraju sručile svoje određene ciljeve u trenutku kada je gorivo potrošeno.

Prema neproverenim podacima, o kojima piše isti ruski izvor, neki lanseri H-101 lansirani su oko 6.00-6.30 časova iz aviona Tu-95MS, nakon što su potrošili sve gorivo, ili su pali oko 9.00 časova ili su na kraju pogodili nešto drugo.

U drugom ešalonu napada bili su „Kindžali“, koji su udarali po objektima protivvazdušne odbrane ukrajinskih oružanih snaga i drugim velikim ciljevima koje su identifikovali njihovi prethodnici.

kindzal kh 47m2
kindzal H-47M2 u trenutku lansiranja

U isto vreme, ukrajinski radari su unapred pogođeni projektilima H-31. Još uvek nije poznato gde je stigao H-22/32. Prema nekim izveštajima, bilo je i lansiranja sa zemlje sa sistema Iskander.

Jutrošnji napad je bio donekle jedinstven u poređenju sa prethodnim masovnim napadima. To potvrđuje i pauza ukrajinskih izveštaja o „oborenim“ ruskim projektilima i dronovima.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave