NaslovnaNovostiUkrajinski general: Sa 120 lovaca F-16, garantovano imamo stopostotni učinak protiv svih...

Ukrajinski general: Sa 120 lovaca F-16, garantovano imamo stopostotni učinak protiv svih ruskih pretnji

Prva serija borbenih aviona F-16 koji bi mogli da budu dostavljeni Ukrajini u okviru zapadne vojne pomoći poboljšaće kvalitet ukrajinske PVO. Istovremeno, 60 aviona će moći da čine „opšti vazdušni štit“.

Ako Ukrajina dobije 120 aviona F-16, to će joj dati „niz ozbiljnih strateških prednosti“. Ovo mišljenje je, u ekskluzivnom intervjuu ukrajinskom dnevniku Obozrevatelj, izneo načelnik Spoljne obaveštajne službe Ukrajine od 2005. do 2010. godine, armijski general Mikola Malomuž.

„Ako dobijemo dve eskadrile aviona F-16, odnosno 24 aviona, situacija će se popraviti, ali samo na taktičkom nivou. Moći ćemo da oborimo dodatne rakete“, tvrdi on.

Istovremeno, Malomuž naglašava: „Međutim, toliki broj F-16 neće moći da nam garantuje da ćemo moći da oborimo sve rakete. Da bismo dobili unitarni vazdušni štit, potrebno nam je oko 60-70 lovaca F-16″.

„Ako govorimo o ozbiljnim strateškim perspektivama, potrebno nam je 120 aviona. To će garantovati 100 odsto pogodaka svih ruskih pretnji“, rekao je general. „Ovo će nam dati priliku da obaramo neprijateljske projektile, avione, brodove koji nose rakete na moru“, uveravao je on.

U tom kontekstu, general je precizirao da će se avioni F-16 koristiti prvenstveno za uništavanje vojnih objekata Rusije. Sa druge strane, saveznici Kijeva su postavili uslov da ne udaraju na rusku teritoriju, objasnio je Malomuž.

Tako je u vazduhoplovstvu odlučujući faktor broj letelica i obučenih pilota“, zaključio je on.

NATO pozitivno ocenjuje pripreme za raspoređivanje F-16 u Ukrajini

Kasnije, na vanrednom sastanku Saveta Ukrajina-NATO, savezničke države dale su pozitivnu ocenu u vezi sa pripremama za raspoređivanje borbenih aviona F-16 u Ukrajini.

Natalija Halibarenko, šefica ukrajinske misije pri NATO, saopštila je ovu informaciju tokom onlajn informativne sesije sa ukrajinskim medijima, prenela je agencija Ukrinform 10. januara.

ukrajinski pilot ispred monitora simulatora f 16
ukrajinski pilot ispred monitora simulatora f-16

Ukrajinski piloti prolaze obuku za lovce F-16 i u SAD i u EU, dok pripreme za dolazak F-16 2024. obuhvataju pripremu aerodroma u Ukrajini. Opremljena avionima američke proizvodnje F-16, Ukrajina teži da postigne nadmoć u vazduhu nad ruskim vazduhoplovstvom.

„Među zemljama koje učestvuju u koaliciji F-16 vodila se diskusija o tome gde smo danas. Uglavnom, sve ide po planu. Nastavlja se obuka i priprema pilota, osoblja zaduženog za održavanje, kurseve jezika i pripremu infrastrukture, odnosno date su pozitivne ocene u vezi sa tim“ , naveo je diplomata.

Ona je istakla politički značaj sadašnjeg sastanka Saveta Ukrajina-NATO, napominjući predstojeće diskusije o finansijskoj pomoći na sastanku Evropskog saveta 1. februara i sastanku ministara odbrane NATO sredinom februara, sa pridruženim sastankom Kontakt grupe za odbranu u Ukrajini, poznat kao Reunion u Ramstein formatu.

SBU oficir predviđa udare ruskih oružanih snaga na avione F-16 ako se pojave na ukrajinskim aerodromima

U doglednoj budućnosti će se nastaviti masovni raketni napadi Oružanih snaga Rusije na ciljeve na teritoriji Ukrajine, tvrdi ukrajinski vojni ekspert, pukovnik Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) u penziji Oleg Starikov.

Prema analitičaru, ruska vojska je nedavno izvela dve vazdušne operacije velikih razmera, koje je nazvao „klasičnim“. Takve operacije će, smatra Starikov, trajati još mesec, a možda i dva meseca.

Trenutno ruska vojska cilja napade na objekte ukrajinske vojne industrije. Penzionisani oficir SBU predviđa udare ruskih oružanih snaga na avione F-16 ako se pojave na ukrajinskim aerodromima. Oni će verovatno biti uništeni ruskim udarima.

f 16 fighting falcon
f 16 fighting falcon

Osim toga, vojni analitičar smatra da će se u budućnosti ruske trupe fokusirati na udare po pozicijama Oružanih snaga Ukrajine na liniji borbenog dodira. Starikov je rekao da će Oružane snage Rusije početi da izvode vazdušne operacije „do operativne dubine“ na liniji fronta, pokušavajući da nanesu maksimalnu štetu ukrajinskim brigadama koje se tamo nalaze.

Ranije su mnogi zapadni vojni eksperti primetili da su najnoviji napadi ruskih oružanih snaga na vojnu infrastrukturu Ukrajine postali veoma bolni.

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine, general Valerij Zalužni, čak je održao veoma emotivan govor u Vrhovnoj radi, što ukazuje na značajne gubitke i ozbiljnu štetu ukrajinskoj vojsci nakon ovih raketnih napada.

92 KOMENTARA

  1. Rusija od pocetka specijalne operacije nije uspela da ostvari zracnu premoc, Ukrainsko vazduhoplovstvo je jos aktivno a F16 NIPOSTO NE TREBA PODCENJIVATI. Inace smatram da komentari nisu za navijanje, ako nemas sto suvislo da napises bolje nemojte.

  2. Komšije, ne beše li ono zastarela sovjetska raketa preletela 3 NATO zemlje nedetektovana i opizdila po Zagrebu?

    O kakvoj vi ratnoj tehnici NATO-a pričate, pa vi ni radare nemate da valjaju a ne nešto ozbiljnije, počistiće vas Rusi, ima da vam uglača EU da bude ravna kao pista…

    Pa će da vam sleću sa svojim “krntijama” na dedovinu!

  3. A Nemci,Francuzi,Šveđani,Italijani niko ne postoji,i niko nista ne radi osim Amera i Rusa,polako,na kraju se mrvi prebrojavaju ako ih neko traži.Idite pomoći svojoj braći i mama Ce vas dopremiti u kovčegu,ako budete imali sreće,neka vam je Bog u pomoći.

  4. Rusija je od početka rata izgubila oko 100 aviona, s druge strane armiji je isporučeno 22 aviona godišnje. Izgleda da imaju znanje i izrađene prototipove vojne tehnike, s druge strane produkcija i industrija su im slabe. Čak i sa prostim stvarima kao što su automobili i bela tehnika se nisu baš proslavili.

    • Не лупетај,Русија је уништила ту.украјинсју авијацију у потпуности ,ти си све обрнуто,то си натовски плаченик

    • Prelazi se na rat dronovima i raketama,klizajućim avio bombama…što se sve može lansirati daleko od linije fronta.
      Jedan dron od 1000 dolara lako može uništiti avion od 100 miliona dolara

    • Никада и никада Руси нису радили бијелу технику Аутомобиле са ужитком они на то не полажу много али јесу урадили њихови инжењери аутомобил три класе бољи од Мерцедеса а оба посиједујем и знам шта причам.
      Лексус 600као и С класу Мерцедес, овај први је дијело Руских научника модел пре Рх 400и 450, то је по конструкцији Руски хибрид продат Јапану.
      Италија такође у Торину у Мирафијори продаје нацрте Јапану а Фиат је труба ауто…
      Војне технологије руске се разликују од ЕУ и УСА у бар 30год су испред.
      Гађајући Србију Бг убили су у Софији људе и дијецу НАТО а руска ракета на 8000км гријеши 60цм. Што се тиче науке Јапан је нула за Русију …а тек остали.

  5. Sudbina Jugoslavije i Ukrajine će biti ista. Rasturili su ih zajedno dve imperijalne sile, Amerika i Rusija. To su već bezbroj puta radili po Aziji i Africi Naravno da sve ide uz asistenciju moćnika iz tajne policije koji imaju svoj interes u privatizaciji državnih dobara. Ukrajinci će narednih 100 godina gledati svaki dan isti film kao i Srbi i ostala jugoslovenska gologuzija. Narod će svake dve godine hteti da bira neku budalu da im priča priče za laku noć.

    • Jedan pasus je sažeo svu istinu. Bio sam u zimu 2019-e. Zemlja ispod Kijeva zaspala u 70-im. Jadni ljudi. I njima su njihovi (kao i nama naši) političari najveći krvnici.
      Svud u svetu države imaju korupciju, tamo korupcija ima svoju državu.

    • Ukrajinci su to tražili odavno pa im niko nije kriv i oni će da budu uništeni samo zahvaljujući americi a ni malo Rusiji

  6. 120 f16 vrede koliko 500 ruskih kršina, a rusi nemaju 500..razyebače ruse totalno, ima da plačete PUTINODUDLAČI, 🤣🤣🤣🖕

    • Neka ti dudla tata koji te napravio takvog retardiranog a sto se tice teme bolje nemoj da komentarises kad si mnogo glup da to americko govno nesto valja nebi ga sve zemlje menjale i pokusavale da ga uvale drugima

    • natoljubci, najgori ste ološ sveta, zapravo daleko gori od zlikovačke ekipe koju veličate jer samo maloumna gamad poput vas može tako da razmišlja! samo gledaj volino kako će proći f16?

    • Oa pocnemo americka lsjsvs nscisticka kurvo…ako su spaci najbolji sto ih ne posalju?uplasili se ka52…sto ne posalju f35 ili f22?ne smeju jer ih plasi su 35 ili mig 35.a da ne pricam o su 57…f 35 je sjeban od strane belig labuda i nista mu nije mogao…cuj svion star pet godina protiv aviona od 30 godina…ruski piloti nisu libijci,vijetnamci ili iracani vec piloti Rusi koji posle susreta sa naci nazo pilotima nateraju naci pilote da traze pomoc psihologa.i zato ne jedi govna taj f16 ce rusi obarati sa mig 29 kojeg u rezervi imsju 400 komada.

    • Samo ti sanjaj snovi su lepi dok se sanjaju samo je malo zajebano kad se probudiš iz tog lepog sna pa te realnost lupi po praznoj tintari za koju ti još umišljaš da je glava

  7. I da, zaboravih spomenuti. Rusija se neće libiti da iskoristi taktičko nuklearno naoružanje ako bilo šta krene po zlu. Ni jedan normalan čovjek to ne želi, naravno, ali će Rusija to zasigurno upotrijebiti, pogotovo za ovakve vrste “pomoći” (uslovno rečeno) zapada, ali rekoh, to nije pomoć nego silni kredit koji će se vraćati generacijama.

      • Попуши комшији који те редовно силује и пусти да ти испрала у устима можда после тога не буде вољан да те силује а ти кад те не буде бољела гуза можда почнеш рационално размишљање да користиш и престанем са њега да пројектујеш мржњу према Србима и Русима.

      • Šabane, ili kako se već zoveš,
        Idi vrati tvoju ljigavu glavu u dupeta amera, retardiranih brita i šiptara koje toliko volite
        I klackaj njima jaja, za bolje nisi, a te tvoje Komentare, za svaku pohvalu. Svaki petogodišnjak zna više i bolje od tebe.
        Zato ne seri više i pokrij se ušima

        • Кими је изведени надимак од шиптарског имена Башким -кими . Л

    • Верујем да си у праву, нема са Русима зезања употребиће сво расположиво наоружање.
      Само а мо

      • Хтедох да напишем “Само будала може да мисли да Русија може да изгуби овај рат”, али сам се предомислио не бих никога да вређам.

  8. Tužno je to što sa obje strane ginu mladi ljudi i nesrećnici, koji to u svom životu, željeli nisu. Zapad naoružava Ukrajinu, nažalost. Ukrajina kakva ostane i opstane, zadužiće svoje unuke i praunuke svakim metkom, oružjem i oruđem sa zapada. Zapad nikada nije davao pomoć nego kredit, fazon, “de mi eskadrilu- dvije, pet, sto, i piši na kredu. Rekoh, svaki će metak, granatu ili šta već platiti duplo. Sjebaće ih kao bivšu Jugu, sve će nacionalno postati privatno i strano. Imao bih reći mnogo toga, ali iskreno, i meni vrijeme leti. Žao mi je dobrih ljudi sa obje strane.

  9. Ma 1200 a najbolje 12000l jos neku atomsku bombu i jos nesto j na kraju Ukrajina nece imati no jednog stanovnika a ako nesto i ostane nece moci da zive u Ukrajini

  10. Interesantno,kod normalnih ljudi koji makar malo nesto prate i znaju na ovu tematiku ovo je ohrabrivanje totalno posrnule ukro armije i NATO saveznika.Prvo ko ce da leti,jer ukri nemaju toliko pilota (uglavnom su im u drustvu djavola ili andjela zavisno od zasluge) Drugo odakle ce da polecu i slecu,jer iz Poljske ili Rumunije to bi odmah one trpele jako teske i pogubne posledice.Trce sta ce te stare letece konzerve raditi kada se nadju u vazduhu oci u oci sa Su 30 ili 35 ili Migovima 29 i 35,pa naravno bice oboreni odmah.A koliko ce njih nastradati od PVO sistema u vazduhu.A tek u hangarima od Kinzala.

    • This is really a Big joke that I ever heard that Ukraine with my USA and most of Nato, Euro vassal have any chance to win and continue fight with Russia. Russian government and people will.never give up and fight for the Freedom and expel all nacist crazy Ukraine who decided to destroy their country and kill millions. On the end they will end with huge Lost, Russia will take back their territory and protect from any treat in the future. Go Russia there are many of us Americans who support you and cherish you not to stop and trust anyone anymore. We Love You.

  11. Zašto ne zaokruže odmah na jedno 500 komada..? Tako bi pokrili i one eventualno koji će biti odmah uništeni..?
    Ma šta 500…piši hiljadu odmah!
    Sve su amerikanci budale, neće tenkove one prastare da im pošalju nego će avione…

    • Pola od 120 neće nikada ni da poleti sa aerodroma, ako budu imali piste koje mogu da se koriste,ovo eto sada rusi rade sa ovim raketiranjem je samo upucavanje i štelovanje ,fino podešavanje ,i čekanje F16.Oni misle da sa kratkim kursom za pilota F16 može da se upravlja na max mogućnosti istoga, to kao da ja sednem za volan WRC modela ŠKODA pa vozi 200 na sad po makadamu i snegu.

    • Tako je brate moj,bise nema UKR vojnika,sve plaenici i pacenici RATA
      SJEBACE IH PUTIN KAKO UKRAJINU TAKO I NATO
      ZIVEO PUTIN 🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺

  12. Pola izjava koje izjavljuju ukrainski generali a pugotovo zelenski me potcećaju na Hitlerove govore kad su saveznici i Rusi vec kročili na granice Nemačke.

  13. Sa 300 f16, 100 f22 i 200 f35 možda izvuku remi, a ako bi dodali još 300 Rafala i 200 Eurofajtera mogli bi da prime 10-tak atomskih udara po svojim najvećim gradovima i da zauvek bace kašike.

    • Баш тако. Идиоти никако да схвате да Русија ратује за опстанак и неће дозволити да јој се деси било шта лоше! Није ли председник Путин казао: “Шта ће ми две без Русије”!

    • Veoma dobro poznajem mentalitet ruskog naroda. ,radio kod njih 18 g.Zapad se veoma zaigrao.Svi ce izginuti ali Rusija ce ostati svoja na svome.Prosle 2023 sam bio do jula mjeseca na radu i znam sta govorim.Rusi veoma dobro pamte naciste i nisu im zaboravili prosle ratove,,ovim ce zapadu zaprziti dobro corbu.Rat je vjerujte tek poceo

  14. Јевреј ће доћи главе украјинском православном народу а онда ће ладно одлетети у Израел пун као брод.

    • @Milan/ А како су га само вешто доведли на власт! Прво су му наместили да игра председника у једној популарној украјинској Тв серији и ту су му створили рејтинг (популарност) а њега практично припремали за ту функцију, и онда га кандидовали на изборима у којима је глат победио. Но неби он победио да Украјинци нису антируски острастћени, поготову ови са запада Украјине око града Љвова, а који су све и закували – па ето им сад, а после ових генералских анализа о броју авиона јасно је да ће Русија морати да иде и преко Дњепра, све до Љвова, таман и да неће, па колико год да је то кошта у људству – ту избора висше нема!

  15. Нисам веровао да су толико бездушни, али Американци ће стварно да ратују са Русијом до последњег Украјинаца. Не знам само одакле ће да полети толики број авиона, с’ обзиром да су им аеродроми прилично оштећени. И још теже ће их полупати.

  16. Ovaj generalčić Malimuž zna da nema nikakve šanse, samo tom izjavom podstiče posrnuli borbeni moral kod vojnika.
    To mu dođe kao ono: “sve će da mi krene, samo da mi tetka iz Amerike pošalje pare”.

  17. Koliko moraš biti glup pa ratovati protiv najjače vojne sile na svijetu. Ludaci su uništili Ukrajinski narod i državu

  18. Steta svice Ukrainci izginuti .
    Sve im to cini Zapad i Ameri i glumac
    Takose stuma da svi mladi momci Ukrainci nestanu a Ameri zgrcu pare za oruzje.
    Glupi Ukraincii.

    • Није ми јасно како Украјински народ трпи све ово. Зеленски је можда луд али зар је могуће да га толико генерала и политичара прате?
      Победити Руску војску није могуће јер ако Руси виде могућност пораза употребиће тактичко нуклеарно оружје. Будите сигурни да неће бити реакције Британаца и Американаца. Они не желе атомски рат на својим територијама

      • Sve bitnije medije u Ukraini drze Englezi. I pricaju im price koje njima odgovaraju. Propaganda i ispiranje mozga na delu. Jednog dana, kad se budu osvestili, bice to bolno budjenje.

      • A politicari i generali? Pa sta mislis, otkud sve one price o zloupotrebama? Svi posteni, koji bi nesto promenili, i ovo ludilo zaustavili su sklonjeni na vreme. Svesni su oni da Ukraina nema sanse. Oni sluze da se Ruska vojska sto vise istrosi. Pravi sukob jos nije ni poceo. Tek sledi. I verujem da ce biti strasno.

        • a ko je kriv zato? ko ti je unistio ekonomiju? ko je porusio fabrike? ko je rasturio drzavu? ko ti sad diktira uslove za trgovinu? vlast jeste bagra ali svoj nesreci kumuje zapad. njima i jeste cilj da jedna drzava osiromasi , sa gladnim narodom se mnogo lakse manipulise! sve ima cijenu osim zivota i slobode a sloboda se placa krvi i zivotom.

  19. Zeleni da visi za nogu sta je uradio Ukrajnskom narodu, i 300aviona nista nece moci da promeni izginuce naivan narod i to je to…

    • tuga do neba ukraiinci do “juce” bili rusija i imali sve a sad se trude svim silama da izvrse kolektivno samoubistvo Gde je amerika tu je genocid

      • Може вам се што хоћете, а хоћете их још више да можете! Ма колико да их добијете, сви одавно застарели (са краја 80.-их и с’почетка 90.-их година) ловци – кршеви “Ф-16” (‘Летећи мртвачки сандуци’) ће бити врло брзо оборени и послужити као сировине за рециклажу,па послати у топионице гвожђа и челика у Русију, које већ од почетка рата(Специјалне војне операције) раде у четри смене ! Одмажу вам богом дани, само се правите луди да то не знате.Плиткој памети је тешко у дубокој мисли.
        (Мр Пит & 12 ‘гуслача’)

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave