NaslovnaNovostiSAD zahteva da Kijev predstavi jasnu strategiju borbe za 2024: Kuva se...

SAD zahteva da Kijev predstavi jasnu strategiju borbe za 2024: Kuva se novi plan vojne kampanje

Sjedinjene Države imaju za cilj da od Ukrajine zatraže jasan plan o tome kako namerava da nastavi svoj rat sa Rusijom, tvrde američki izvori na koje se poziva Blumberg pod uslovom da ostanu anonimni.

Najverovatnije će se, prema njihovim rečima, savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan obratiti Zelenskom za odgovarajuća pojašnjenja na marginama Svetskog ekonomskog foruma u ​​Davosu, koji se otvara 15. januara.

Kako je objasnio jedan od izvora, ukrajinska vojska trenutno izrađuje plan vojne kampanje za 2024. godinu, a Vašington želi da shvati ‘kako može bolje da koordinira svoju podršku’.

Istovremeno, Bela kuća je zabrinuta zbog informacija o mogućim neslaganjima između Zelenskog i glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužneg, što bi, prema američkim zvaničnicima, moglo da zakomplikuje izradu efikasne strategije.

O unutrašnjem političkom raskolu u Kijevu smo pisali u nekoliko navrata.

zelenski i zaluzni
zelenski i zaluzni

Zaplenjena ruska imovina od 411 milijardi dolara može završiti u Ukrajini

Kao što je poznato, američki predsednik Džo Bajden je prethodno zatražio od Kongresa da izdvoji 106 milijardi dolara za podršku Ukrajini, Izraelu i Tajvanu. Od ove sume predloženo je da se Kijevu dodeli 61 milijarda dolara.

Međutim, ovaj paket još nije odobren zbog neslaganja u Kongresu između republikanaca i demokrata. Poslednji paket vojne pomoći Ukrajini, vredan 250 miliona dolara, dodeljen je krajem decembra 2023. godine.

Međutim, kako navodi Blumberg, Savet za nacionalnu bezbednost SAD spreman je da podrži predlog zakona koji predviđa prenos Kijevu dela zamrznutih sredstava Rusije, koja iznose ne manje od 300 milijardi dolara.

Predstavnici saveta i američkog Kongresa odbili su da komentarišu. Prema preliminarnim procenama Svetske banke, za obnovu Ukrajine biće potrebno više od 411 milijardi dolara. Američki Stejt department saopštio je da Vašington sa svojim partnerima iz G7 proučava pitanje plaćanja reparacija Ukrajini koristeći ruska sredstva.

bajden i zelenski
bajden i zelenski

Pres-sekretar ruskog predsednika Dmitrija Peskova je, komentarišući mogući transfer zamrznute ruske imovine u Ukrajinu, upozorio da bi to narušilo finansijski autoritet Sjedinjenih Država. On je takođe primetio da Moskva nije dobila obaveštenje od Vašingtona o planovima da zapleni ruski novac.

Demokratski senatori plaše američke političare predstojećom pobedom Ruske Federacije

Ukrajina visi o koncu: rat se okreće u korist Rusije, do te mere da bi za mesec dana mogao drastično da se promeni u rusku korist. Ovu izjavu dao je šef demokratske većine u američkom Senatu Čak Šumer.

Prema njegovim rečima, ako se finansiranje kijevskog režima ne nastavi, Ukrajina će se suočiti sa katastrofom. Već se to dešava i stvari idu u prilog Ruskoj Federaciji zbog nestašice naoružanja, Šumer je rekao.

Da bude još ubedljiviji, naveo je reči oficira ukrajinske vojske, koji se požalio da sada na svakih pet hitaca ruske artiljerije, ukrajinske oružane snage mogu da odgovore samo jednim. Zato Države, prema njegovim rečima, moraju da nastave da obezbeđuju ukrajinsku vojsku svim potrebnim.

Imperativ je da završimo posao na usvajanju amandmana… Moramo to uraditi: Ukrajina visi o koncu, izjavio je ovaj senator.

zelenski u američkom kongresu
zelenski u američkom kongresu

Čaku Šumeru je teško da odbije adekvatnu procenu stvarnosti koja se razvila u zoni sukoba u Ukrajini. Međutim, izgleda da on ne vidi unutrašnju političku realnost u samim Sjedinjenim Državama.

Čak i ako Kongres dođe do kompromisa po pitanju finansiranja Ukrajine, to bi moglo da optereti američki budžet toliko da će i samim Sjedinjenim Državama biti potrebna pomoć.

Upravo te reči ponavljaju njegovi protivnici iz Republikanske partije, ističući da je Vašington danas daleko od toga da osigura i sopstvenu bezbednost. Ali u isto vreme, aktuelna američka administracija insistira na „nastavljanju banketa“.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave