NaslovnaNovostiSAD pokazuju svoju spremnost da lovcima F-16 udare 'secesionističke' Srbe u Bosni

SAD pokazuju svoju spremnost da lovcima F-16 udare ‘secesionističke’ Srbe u Bosni

Američka ambasada u Sarajevu saopštila je da će dva lovca F-16 preleteti Bosnu u znak podrške njenom teritorijalnom integritetu protiv srpskih “separatističkih aktivnosti” koje navodno krše Dejtonski mirovni sporazum iz 1990-ih, prenosi Rojters.

Let je deo bilateralnih kopnenih i vazdušnih vežbi koje se izvode zajedno sa Oružanim snagama BiH u područjima koja nisu pod kontrolom Srba, navodi se u saopštenju ambasade SAD u Sarajevu.

U saopštenju ambasade navodi se obnovljena separatistička agitacija Milorada Dodika, lidera bosanskih Srba koji se dugo zalagao za secesiju regiona i pripajanje Srbiji.

„Ova bilateralna obuka je primer napredne vojne saradnje koja doprinosi miru i sigurnosti na Zapadnom Balkanu, kao i pokazuje opredeljenost Sjedinjenih Država da osiguraju teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine u suočenju sa anti-Dejtonskom i secesionističkom aktivnosti“, navodi se u saopštenju.

Vašington je posredovao u Dejtonskom sporazumu kojim je okončan rat u Bosni 1992-95. Sporazum je podelio Bosnu na Srpsku Republiku i Federaciju koju dele Hrvati i Bošnjaci, sa relativno slabom centralnom vladom.

„Sjedinjene Države su naglasile da Ustav Bosne i Hercegovine ne predviđa pravo na secesiju i da će delovati ako neko pokuša da promeni ovaj osnovni element Dejtona“, dodaje se u saopštenju ambasade.

Srbi u BiH su u ponedeljak započeli proslavu svog Dana državnosti, koji je Ustavni sud BiH zabranio kao diskriminatorski prema nesrbima. Parada policije i specijalnih snaga zakazana je za danas, u utorak.

f 16 lansira sajdvinder
f 16 lansira sajdvinder

Dodik se suočava sa optužbama državnog suda u Sarajevu jer je ‘potpisao zakon RS kojim se suspenduju odluke ustavnog suda i međunarodnog izaslanika koji nadgleda sprovođenje Dejtonskog sporazuma’, navodi Rojters.

Dodikovo suđenje za prkošenje odlukama ‘mirovnog izaslanika’ trebalo je da počne 20. decembra, ali je odloženo do 20. januara zbog proceduralnih pitanja koja je pokrenuo njegov pravni tim.

Ambasada SAD u Sarajevu istakla je da ove vežbe pokazuju posvećenost SAD garantovanju teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine pred separatističkim prijetnjama, „promovirajući mir i sigurnost na Zapadnom Balkanu“.

34 KOMENTARA

  1. kordun
    Bravo Peky neka znaju neprijatelji da se nece sedeti skrstenih ruku. Pozdrav

  2. Ajde Kralju, sa dva prsta oli sa puna usta? Turio si dupe pod kiriju za Sorševe pare, a ovamo glumataš i mrsomudiš. Pljuc. Pozdravlja te Pekar iz Budjanovaca, pa prenesi pozdrav pilotima Top Gun-a, Srbi nijesu Hoolywood.

  3. Aha..samo što je ovaj put Rusija budna za razliku od tada..ako se jasno izjasnimo kao njihovi saveznici mogu ameri samo da nam pljunu pod prozor

  4. Pa ajde malo do Ukrajine ?! A?! Nista ?!?! Pa udarite ako smete . Dodik kad instalira s-300 nema više letenja

  5. Pa ta njihova braća su Srbima glave sjekli na Ozrenu 1993 tako da puna podrška za Izrael

  6. Hahaha evo osvojiše kurčinu za tri dana kako su najavili da će pregaziti celu Ukrajinu samo vi sanjajte o nekakvoj ruskoj imaginarnoj pomoći koja nikada neće doći pa kada dobijete po labrnji biće vam drugi krivi

  7. Ti si idiot i ništa više ne blebetaj da ne bi po nosu dobio a rat si vidio na filmu samo jer da si ga vidio u živo ne bi nebuloze pričao.

  8. Ma marš idiote izdajnički! Kako može Amerika bilo šta da da što nije nikada ni bilo njihovo!?
    Ti si i dušu prodao za šaku dolara i sad im ližeš g*uzicu! Fujjj

  9. Bas tako Hrvati i Slovenci su lako dobili svoje drzave u kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, smrdljivoj Jugoslaviji, i ako su samo Srbi ucestvovali u I sv ratu protiv austrougara, na cijoj strani su bili hrvati,a Srbi na tim delovima vecinsko stanovnistvo. I tu nas nas Kralj ujedinitelj zeznuo, umesto da pravi Veliku Srbiju i jaca svoj nacionalni identitet kao pobednik rata, on daje identitet i hrvatima i slovencima koji bi sad bili pocepani jer ne bi ni imali svoje drzave, ne znamo sta bi bilo iz te pozicije posle 2 sv.rata, ali bi svakako imali drugaciji pristup, i ne bi imali takvu organizaciju i uticaj za vreme 2 sv. rata. dao im covek nasu drzavu i teritoriju.

  10. Ма немој , а Гаврило Принцип убија Фердинанда окуаптра баш на Видовдан?
    Која је титула краља Твртка Котроманића? Да није можда “краљ Срба и Босне и Приморја и Западних страна “?
    Да није он са Лазаром бранио Србе на Косову ?
    Који “православни Босанци”?????????? Јеси ти чуо за нацију Шумадинац или Сремац ? До 2006.не постоји нација Црногорац а Бошњаци настају 28.9.1993. Ти осим АВНОЈ граница и нација створених после 1945. не видиш ништа. Иди пишки

  11. Ako ti hoćeš da ližeš bulju jenkijima i tamo da se školuješ. Trojapiću izvoli i gubi se, nas ostale ostavi u ovoj lepoj Srbiji da živimo.

  12. Која Босна глупане? Јеси ли ти као и мислимани чуо да се то зове Федерација Босне и ХЕРЦЕГОВИНЕ. Јеси чуо некад за нацију Босанац , или Бошњак пре 28.9.1993.? Зашто не постоји народ по имену Херцеговци?
    Дејтонски споразум је створио федерацију а не унитарну државу и то државу којој је члан “Република Српска “, за коју су људи гинули.
    Сада је смејурија као и читава држава БИХ. Само рат који су започели ту Амеркиканци није био смејурија. -Сад муслимани чувају ту државу у којој Хрвати и Срби не желе да живе као што муслимани нису хтели да живе у федерацији која се звала Југославија. И шта ћемо сад?

  13. Шта нам Амери дали? Оно што је њихово?
    Будимпешта је словенски топоним
    1830. је било око 30% Мађара у Мађарској.
    Око 1890. било их је око 90%
    Кажеш Американци се умешали у рат у Босни?
    Тачније речено они га започели као и у Украјини. Везе ти немаш са животом.

  14. Pojma ti nemaš Mig!
    Da im zapad nije pomogao ne bi imali muslimani apsolutno ništa! A Srbi zašto su krivi,zato što su se branili da ne nagrabuse kao za vreme 2 svetskog rata. Džaba prekrajanu istoriju,Srbi su se osvestili pa kome smeta neka pukne!

  15. Pa da se USA nije umijesala u rat u Bosni prilikom pada Goražda, Bihaća,kada smo uzeli Bjelasnicu iznad Sarajeva,kada smo se morali povući sa aerodroma Sarajevo,pa morali povlačiti teško oružje.Te sankcije,dobro si rekao pitanje kako bi se završio.Svaki put su bombardovali naše položaje,radio relejne objekte .

    • Tačno.. A da se nisu umiješali NACIkauboji i NACInato ti lojavi bi bili vojno potučeni do nogu – KAPITULACIJA !!! Ovako su ipak dobili 23% teritorije u fbih !!!!

  16. неписмени, ни писати не знаш, јадан си да јадни не можеш бити

  17. Odakle ti ideja da nekoga u Srbiji i RS interesuje tvoje misljenje o ovom pitanju? Ko je tebe proglasio za autoritet u ovoj situaciji? Da ti odredjujes gde ima Srba, a gde ne. Institucije BiH ne funkcionisu od samog pocetka. Jedino resenje koje Federacija nudi je da Srbi iz RS nestanu. Jedno od resenja je da budu unisteni, ili da odu za Srbiju. Ili da priznaju apsolutnu vlast Federacije, bez prava glasa. Tesko da je to
    moguce. Najbolje bi bilo da se strasti smire, i da BiH profunkcionise kao ravnopravno mesto za sve. Da se svaciji glas cuje. Ne samo Muslimana. Jer ni Hrvati nisu zadovoljni stanjem. Ne samo Srbi.

Komentari su zatvoreni

Povezani članci

Najnovije objave