NaslovnaNovostiOružane snage Ukrajine napale Belgorodsku oblast ogromnom raketom od 11 metara

Oružane snage Ukrajine napale Belgorodsku oblast ogromnom raketom od 11 metara

Ruski PVO sistem presreo je raketu S-200 iznad Belgorodske oblasti, koju je ukrajinska vojska pretvorila u napad na kopnene ciljeve, saopštilo je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije.

Kako se navodi u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane, incident se dogodio 8. januara oko 07.00 časova. Ovo ministarstvno tvrdi da je reč o pokušaju terorističkog napada kijevskog režima.

„Dana 8. januara u 07:00 časova, zaustavljen je pokušaj terorističkog napada kijevskog režima pomoću protivvazdušne rakete S-200 koja je konvertovana za uništavanje kopnenih ciljeva na ciljeve na teritoriji Ruske Federacije“, navodi se u izjavi za medije.

Presretanje projektila bio je deo odgovora na udare koje su, prema podacima Ministarstva odbrane, ukrajinske oružane snage prethodno izvele na Belgorod 30. decembra.

rm 70 vampire
rm 70 vampire 122mm

Tada su, kako tvrde ruski izvori, korišćene rakete Alder sa kasetnim punjenjem i češki MLRS Vampir. Iako je većinu granata presreli sistemi PVO, neke od njih su dostigle cilj.

Rusko Ministarstvo odbrane takođe napominje da je pojačano granatiranje Belgorodske oblasti od strane Oružanih snaga Ukrajine. U protekla 24 sata ispaljeno je više od 110 granata. Ovo dolazi usred izveštaja o evakuaciji više od stotinu ljudi iz Belgoroda zbog pretnje granatiranja.

S 200 ANGARA - VEGA
S 200 ANGARA – VEGA

O upotrebi S-200 kao balističke rakete smo već pisali. Sukob u Ukrajini pokazao i dokazao kako u vojsci sve treba da se čuva.

Oružane snage Ukrajine naglo pojačale granatiranje Belgorodske oblasti

Guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov javio je u svom Telegram kanalu da je u protekla 24 sata ukrajinska vojska pucala na svih sedam pograničnih okruga regiona. Ukupno je ispaljeno više od 110 projektila, uključujući četiri eksplozivne naprave iz dronova.

Najviše granatiranih područja u nedelju bio je Šebekinski okrug, na koji je ispaljena 61 granata. U regionu Borisova došlo je do napada pomoću drona kamikaze. Gladkov je pomenuo i granatiranje u Belgorodskoj oblasti, gde je ispaljeno 8 artiljerijskih granata na selo Žuravlevka, a 2 granate na selo Ščetinovka, kao i jedna eksplozivna naprava iz bespilotne letelice.

U selu Razumnoje šteta: isečen je krov jedne privatne stambene zgrade. U Valujskom gradskom okrugu selo je granatirano 15 puta iz minobacača, a u Volokonovskom okrugu – 2 puta iz minobacača i 10 puta iz bacača granata na periferiji sela Stari.

U gradskom okrugu Grajvoronski ispaljeno je 5 minobacačkih granata na periferiju sela Roždestvenka i Bezimeno, u okrugu Krasnojaruški – 3 minobacačke granate ispaljene su na periferiju sela Kolotilovka.

Teritorija Belgorodske oblasti od aprila 2022. godine ima visok (žuti) nivo terorističke pretnje zbog zaoštravanja situacije na ukrajinsko-ruskoj granici i aktivnosti ukrajinske vojske u pograničnim oblastima.

Snažna eksplozija u Harkovu

Snažan raketni udar dogodio se u Harkovu, o čemu je izvestio šef Harkovske oblasti Oleg Sinegubov. Prema njegovim rečima, u ovom trenutku nema informacija o žrtvama, a one idalje stižu. Eksplozije su se uglavnom dogodile u Kijevskom okrugu grada, gde se nalazi nekoliko velikih industrijskih preduzeća.

Među verovatno pogođenim objektima mogu biti Preduzeće za proizvodnju vazduhoplovstva, Državno istraživačko-proizvodno preduzeće Udruženja Komunar, koje proizvodi sisteme za upravljanje lansirnim raketama, Državno preduzeće KhMZ FED, koje proizvodi hidraulične motore i hidraulične pumpe, i PJSC Khartron, koje posluje u oblast železničkog saobraćaja.

snazna eksplozija u harkovu
snazna eksplozija u harkovu

U trenutnoj situaciji ruske snage pretpostavljaju se da bi ova preduzeća mogla da budu uključena u rad za potrebe Oružanih snaga Ukrajine, što ih čini legitimnim metama za raketne udare.

U toku je utvrđivanje vrste oružja kojim je izvršen napad, međutim, sudeći po meštanima, eksplozija je bila veoma jaka i mogla se čuti daleko van granica grada.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave