NaslovnaNovostiNovi kuvajtski tenkovi M-84AB idu u Ukrajinu preko Hrvatske, gde će se...

Novi kuvajtski tenkovi M-84AB idu u Ukrajinu preko Hrvatske, gde će se prethodno nadograditi

Sredinom decembra 2023. emir Kuvajta, šeik Navaf al-Ahmed al-Džaber al-Sabah, preminuo je u 86. godini. Tri nedelje kasnije ruski izvori vesti prenose da vlasti ove zemlje razmatraju mogućnost slanja postojećih više od 100 jedinica glavnih borbenih tenkova M-84AB u Hrvatsku na remont i modernizaciju u pogonu lokalnog inženjerskog holdinga Đuro Đaković u gradu Slavonski Brod, sa njihovim naknadnim prebacivanjem ukrajinskim trupama.

Treba napomenuti da su mnogi stručnjaci pretpostavljali takav razvoj događaja. Kuvajtskoj vojsci ovi tenkovi (nalaze se u skladištu) nisu potrebni jer sada ima 218 jedinica američkih M1A2 Abrams, ali prethodni vladar nije želeo ni indirektno da se meša u ukrajinski sukob.

M-84
M-84

M-84AB je unapređena verzija M-84A (jugoslovenski tenk baziran na sovjetskom T-72A), razvijen za kuvajtsku vojsku, koja je 1989. godine naručila 200 jedinica (instaliran je novi sistem upravljanja SUV-M-84), uključujući 15 komandnih tenkova (M-84ABK) i 15 oklopnih vozila za popravku i spasavanje (ARM M-84AI).

Do trenutka kada je Irak izvršio invaziju na Kuvajt 1990. godine, isporučeno je oko 15 jedinica, neki su potom isporučeni kuvajtskoj vojsci u Saudijskoj Arabiji, a 1991. učestvovali su u oslobađanju Kuvajta od iračke okupacije.

M-84 protiv Abramsa M1A1

M-84AB/ABK je bila izvozna varijanta napravljena za Kuvajt. Impresionirao je Kuvajćane nakon što je pobedio u pustinjskom takmičenju protiv M1A1 Abramsa. Pokazao se pouzdanijim i prošao stazu od 102 km bez kvarova, dok Abrams nije uspeo da završi zbog kvara sistema za gorivo.

Kasnije su jugoslovenski mehaničari demonstrirali skidanje motora, potpunu demontažu i ponovno sastavljanje na terenu. Kuvajćani su naručili 200 komandnih tenkova M-84AB i 15 M-84ABK. Cena je bila 1,58 miliona dolara po vozilu (3,5 miliona današnjih).

Od 200 naručenih jedinica, samo 149 je isporučeno zbog raspada SFRJ i izbijanja krvavog građanskog rata na Balkanu. Istovremeno, u Hrvatskoj su razvijene sledeće modifikacije tenka: M-84A4 Snajper, M-84D i M-95 Degman.

M-84 ukratko

Razvoj i proizvodnja glavnog borbenog tenka (MBT) M-84 od strane Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije savršeno je simbolizovao nacionalni slogan, bratstvo i jedinstvo, samo deceniju pre raspada zemlje.

Kombinovao je privredne i proizvodne kapacitete šest jugoslovenskih multietničkih republika da bi proizveo ono što će postati nacionalni ponos. Smatran jednim od najambicioznijih projekata koje je preduzela jugoslovenska industrija, dokazao je koliko proizvodnja tenkova može biti složena i zahtevna čak i za zemlje smatrane za respektabilnu silu u to vreme.

m84
m84

Neke od istaknutih fabrika uključenih u proizvodnju i razvoj su: Djuro Djakovic, Famos, Iskra, Zrak, Slovenske Zelezarne, Prvi Partizan, Pretis, Prva petoletka, 21 Maj, Bratstvo, Metalski zavodi Tito Skoplje, Rudi Cajevec, Sever, Industrija ležajeva Kotor.

Tenk M-84 je baziran na ruskom tenku T-72 i karakteriše ga najveći korišćeni kalibar topova i efektivna municija, automatsko punjenje, mala masa, niska silueta i dobra zaštita. Pored toga, tenk M-84 ima novi, savremeni sistem za upravljanje vatrom, modifikovani motor veće snage, novu radio opremu i novi NBK detektor.

Istovremeno, tenk M-84 predstavlja evoluciju osnovnog tenka T-72 u sistemima i karakteristikama u kojima je T-72 tehnički bio inferioran u odnosu na zapadne tenkove: novi, savremeni sistem za upravljanje vatrom, modifikovani motor sa veća snaga, nova radio oprema i novi NBC detektor.

Dokazan u Zallivskom ratu

Tokom Zalivskog rata 1991. godine, M-84 su delovali zajedno sa tenkovima Koalicije protiv Iračana, ali donekle oprezno. M-84 se lako mogao pobrkati sa neprijateljskim T-72 tokom noći ili u peščanoj oluji, a potencijalna ‘prijateljska vatra’ je bila velika briga.

Srećom, to se nije dogodilo. Kuvajt je smatrao da su njihovi M-84 odlični u pustinjskim uslovima. Za tenk su interesovanje pokazali i Švedska, Pakistan, Libija i Egipat. Pakistan je opsežno testirao dva primera. Završili su rigoroznu procenu i prešli 1.600 km bez kvarova i mehaničkih intervencija.

kuvajtski m 84
kuvajtski m 84

Libija je naručila 200 vozila, ali je kasnije povukla narudžbu u korist jeftinijeg sovjetskog T-72M. Pošto je za izradu delova i komponenti angažovano čak 240 preduzeća, nijedna od bivših jugoslovenskih republika nije mogla samostalno da proizvede tenk.

Uspeh u ideji izgradnje tenka M-84 u potpunosti potvrđuju kasnije intervencije na modernizaciji tenkova T-72 sprovedene u nekoliko zemalja i stvarna ratna iskustva sa tenkovima M-84.

28 KOMENTARA

    • S putinom se mora razgovarati. Rusija je superiornija u svoj tehnici. Ali ginu ljudi na obje strane. To mora stati. Mir svima.

    • Bolje bi bilo da sjednu za stol i dogovore mir na zemlji. Ginu mladici na obadvije strane i to u velikom broju. Mora se razgovarati a ne ratovati. S rusima se mora razgovarati s njima se ne moze ratovati jer su nadmocniji u svemu. Zasto je europa uvukla ukrajinu u katastrofalni rat. Mir svima

  1. Sto se kaze Hrvati za dron spremni.Malo im bio onaj dron u centar zagreba.tamo davne kad je crvena armija cistila evropu od nacista,Joza stao na prag tadasnje hr.i rekao…nemojte hrvate oni su nasi.I tako ih spasio istrebljenja.A kako ovaj put stvari stoje…nema Joze.

  2. Najpametnije da ih usput ostave u Zeljezaru Smederevo i da se lepo pretope u nesto korisno, recimo u ograde za dvorista

    • Ljubi te Šutanovac,mudro zboriš….Što kaže Šule- Kaojekude,ima još zemljišta i vila na Dedinju koje je na prodaju

  3. Kuvajt zaboravili na arapska prolet i islamska drzava posle irak kuvajt je bio na red.Hvala Russia zaustavila IS i arapska prolet.

  4. Sve je to uzaludno, i mlaćenje prazne slame! Do leta je kraj! S obzirom da su se svi urotili protiv Rusije u cilju njenog uništenja, Rusija će biti prinuđena da nuklearnim udarima zbriše celu Ukrajinu, a strateške nuklearke su spremne, ako neko ima želju da se suprotstavi!

  5. Е, ако ће Хрвати ‘надоградити’ те тенкове – кршеве, онда ће с’њима војска Украјине обрати бостан, а јежа и да не споменем(о) ! Што их више ‘надограде’ – то ће више бити сировина за рециклажу у топионицама гвожђа и челика у Русији, које већ одавно раде у четри смене ! Свакако ће бити уништени, као остали тенкови, авиони и остало наоружање који су им послати од почетка рата(Специјалне војне операције)! Одмажу им богом дани.

  6. Мене интересује којим темпом ће их модернизовати кад знамо да фирма Ђуро Ђаковић има ограничене капацитете у сваком погледу кад њима треба најмање 7-8 година у најболем случају да модернизују 60 бредлија купљених од америке. А где ће још 100 кувајтских тенкова. До тада ће се увелико завршити рат у украини.

  7. Krsevi iz Slovenije,Slovacke,Ceske,Poljske,Rumunije,Bugarske,Hrvatske….A sada i iz Arapskih ZEMALJA…..T72 ILI M84 PROBIJAJU SE I UNISTAVAJU ISTO TAKO KAO I LEOPARD, CELENDZER…..CEKAMO JAVLJANJE SA FRONTA O PRVIM UNISTENIM ABRAMS M1A1……..PTUR,KORNET,KORNET-M,…..VIDIMO SE NA FRONTU💪💪💪 Rabotaet Brat 🇷🇺

  8. Pa koliko Vi planirate da traje rat u Ukrajini, koliko je vremena potrebno za taj remont! Osim toga ti tenkovi će Kuvajtu biti potrebni vrlo brzo, a one kante im neće baš pomoći, kad stisne bitna je funkcionalnost, a ne reklama!!!

  9. Odličan tenk , kao vojnik u 4795 sam imao prilike da ih vidim u akciji i bio sam oduševljen viđenim, potpis na betonu ostavlja bez problema , vatrena moć odlična , kroz mulj od skoro metar i po prolazi bez problema, bez kvarova funkcionisali , jedino bljuje naftu kroz auspuh ali ide i ide…jedan od tadašnjih oficira je učestvovao u prezentaciji tenkova kuvajćanima ,pozdrav za kap. Kneza , kap. Caleta …

  10. Само нека стигну у Украјину, свакако ће бити уништени, па ће бити сировина за рециклажу у руским топионицама гвожђа и челика, које од почетка рата (Специјалнае војне операције) раде у четри смене !
    (Мр Пит & 12 ‘гуслача’)

  11. Tenkovi su prevazidjeni,isto kao i ljudske posade,buducnost su dronovi i vestacka inteligencija,ili politika plus jaka obavestajna sluzba

    • Idi begaj!! Javlja ti se dok meditiraš? Koliko je daleko ta budućnost? Već sutra, ili 250 miliona godina, k’o gašenje sunca?

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave