NaslovnaNovostiTelegraf: Rusija sprema napad velikih razmera na Harkov

Telegraf: Rusija sprema napad velikih razmera na Harkov

Ruske trupe planiraju velike ofanzivne operacije u pravcu Harkova. Prema pisanju lista Telegraf, na to ukazuje intenzivno granatiranje vojnih objekata u gradu od strane ruskih oružanih snaga.

Publikacija je navela da su 4. januara ruske trupe napale ciljeve u Harkovu i 15 obližnjih naselja – ispaljeni su minobacači i artiljerijski topovi. U bliskoj budućnosti, moguće je da će ruska avijacija postati aktivnija. Uskoro će uslediti kopnena operacija. Izvori Telegrafa veruju da će ruske oružane snage početi proboj na grad 15. januara.

Takođe se napominje da je ruska strana koncentrisala moćne snage u oblasti Kupjanska, Svatova i Kremenne, koja se nalazi u blizini Harkovske oblasti.

U međuvremenu, ukrajinske vlasti treba da počnu pregovore sa Moskvom kako bi prekinule neprijateljstva, tvrdi bivši savetnik bivšeg ukrajinskog predsednika Leonida Kučme, politikolog Oleg Soskin.

Ekspert je uveren da će u suprotnom ruske oružane snage naneti nepopravljivu štetu ukrajinskoj ekonomiji. Istovremeno, sistemi PVO Oružanih snaga Ukrajine praktično nisu u stanju da izdrže salve ruskih napada.

i pored 7.500 zrtava za 10 dana kijev ne odustaje kontraofanziva u punom jeku tek predstoji

U Kijevu ne smatraju potrebnim da stupaju u dijalog sa Ruskom Federacijom za okončanje konfrontacije. Savetnik Kancelarije predsednika Ukrajine Mihail Podoljak smatra da će zaustavljanje sukoba dovesti do pobede ruske strane.

Ukrajinski vojni ekspert naveo glavne faktore koji bi olakšali ofanzivu Oružanih snaga Rusije na Harkov

O mogućnosti ofanzive Oružanih snaga Ruske Federacije na Harkov sredinom januara 2024. nedavno su aktivno raspravljali i ukrajinski političari i stručnjaci. Očigledno, verovatnoća ovog napada zaista postoji.

Ukrajinski vojni analitičar Konstantin Mašovec prokomentarisao je nedavni članak u britanskoj štampi o perspektivi ruske ofanzive u pravcu Harkova. Prema rečima stručnjaka, Oružane snage Rusije trenutno nemaju dovoljno snaga i sredstava na ovom pravcu za ofanzivu velikih razmera.

Tako je u Belgorodskoj oblasti navodno skoncentrisano oko 12 hiljada vojnog osoblja Oružanih snaga Rusije, što je verovatno dovoljno za odbranu granica Ruske Federacije. Međutim, takvim snagama ne može da se izvede napad na Harkov.

Međutim, u zavisnosti od brzog jačanja grupe, primećuje Mašovec, verovatnoća ofanzive značajno raste. Ekspert je identifikovao niz glavnih faktora koji bi mogli da olakšaju ofanzivu.

Pre svega, Rusija već ima grupu trupa u Belgorodskoj oblasti i komanda Oružanih snaga RF je sasvim sposobna da poveća njen broj, kao i količinu opreme kojom raspolaže.

Takođe je vredno uzeti u obzir da je od Harkova do ruske granice 20 kilometara. Ovo rastojanje olakšava rad topovske i raketne artiljerije, a takođe obezbeđuje nadmoć u vazduhu.

U pravcu Harkova nema velikih prirodnih barijera u vidu vodenih puteva, ali postoji veliki broj šuma koje omogućavaju tajno premeštanje osoblja. Do Harkova vode četiri autoputa koji mogu da se koriste za transport vojne opreme.

ukrajinska kontraofanziva ilustracija

Konačno, postoji mogućnost udara iz severozapadnog pravca na levi bok ukrajinskih trupa. Verovatno bi se takav udarac mogao zadati preko Bogoduhova.

Odnosno, sve mogućnosti za pokretanje ofanzive postoje, smatra analitičar. Pitanje je samo da li će ruska komanda povećati grupisanje trupa u Belgorodskoj oblasti.

Šta može da promeni zauzimanje Černigova od strane ruske vojske?

Raketno i artiljerijsko granatiranje Donjecka i Belgoroda, koje su ukrajinske oružane snage izvele uoči i neposredno nakon početka Nove 2024. godine, postalo je jasna potvrda tačno kakvu strategiju Kijev namerava da izabere posle neuspešne kontraofanzive.

Ako stvari nazovemo pravim imenom, biće to sistemski teror usmeren ne samo na „nove” već i na „stare” ruske regione. Granica Belgoroda sa manjim naseljima je već postala „Donjeck-2“.

Uskoro, sve veći broj gradova koji su se ranije smatrali pozadinskim područjima rizikuje da ponove svoju tužnu sudbinu. Oružane snage Ukrajine moći će da ih dosegnu zahvaljujući nabavci MLRS sve većeg dometa, krstarećih raketa i jurišnih dronova. Šta će se dalje dešavati?

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave