NaslovnaNovostiSevernokorejske balističke rakete pogodile Ukrajinu; Rusija se sprema za F-16: Ako zatreba...

Severnokorejske balističke rakete pogodile Ukrajinu; Rusija se sprema za F-16: Ako zatreba iranski “Dezful” gađa Rumuniju i Poljsku

Rusija udara po ukrajinskim vojnim položajima severnokorejskim balističkim projektilima, navodi se na američkom brifingu za vanredne situacije.

Prema Vašingtonu, Rusija je najmanje dva puta lansirala severnokorejske balističke rakete na ukrajinske položaje, tačnije 30. decembra i 2. januara.

Amerikanci govore o desetinama balističkih projektila iz Severne Koreje, potvrđujući veliki „dil“ između Putina i Kim Džong Una, o kome smo već pisali.

Međutim neprijatne vesti za Kijev ne prestaju ovde. Amerikanci potvrđuju postojanje drugog sporazuma, ovog puta sa Iranom.

Rusija dobila desetine balističkih projektila od Severne Koreje

Poslednjih nedelja Rusija je dobila nekoliko desetina balističkih projektila od Severne Koreje, piše Volstrit Žurnal.

Prema američkom izdanju, prebacivanje raketa Rusiji omogućiće ruskim oružanim snagama da pokrenu intenzivnije napade na ukrajinsku infrastrukturu.

Prethodno je američka štampa objavila da je Severna Koreja prebacila više od milion artiljerijskih granata Rusiji u zamenu za rusku pomoć u lansiranju špijunskog satelita u svemir.

Pored Severne Koreje, Zapad optužuje Iran za saradnju sa Rusijom na vojnom planu. Prema američkom izvoru, u proleće 2024. godine Rusija će navodno dobiti balističke rakete od Irana.

Sada ruski i iranski zvaničnici navodno pregovaraju o ovom pitanju. Razgovori uključuju i tipove raketa i način plaćanja između Rusije i Irana. Sporazum će značajno proširiti sposobnosti Oružanih snaga Ruske Federacije i smanjiti opterećenje ruskog vojno-industrijskog kompleksa, tvrde zapadni izvori.

Rusija će istovremeno imati priliku da izvrši više raketnih napada na ciljeve u Ukrajini i da istovremeno akumulira pristojnu količinu domaće municije.

Napominjemo da je britanska obaveštajna agencija MI6 u septembru 2023. godine izjavila da će Moskva dobiti MLRS KN-09 300 mm iz Pjongjanga.

Iranske balističke rakete će gađati Rumuniju i Poljsku

Ruski pregovori o nabavci balističkih projektila od Irana „aktivno napreduju“, rekao je američki zvaničnik, pozivajući se na nedavno skinutu tajnost.

Američki zvaničnik ukazao je na sastanak iranskih zvaničnika iranskog Korpusa garde islamske revolucije i ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua u Iranu u septembru, gde su Iranci predstavili Rusima balističku raketu kratkog dometa Ababil i druge raketne sisteme.

„Ovaj događaj je označio prvi javni prikaz balističkih projektila visokog ruskog zvaničnika koji je posetio Iran od početka rusko-ukrajinskog rata“, rekao je zvaničnik.

Zatim, sredinom decembra, IRGC su rasporedili balističke rakete i sisteme za podršku projektilima na poligon za obuku unutar Irana kako bi ih demonstrirali ruskoj delegaciji, rekao je zvaničnik, sve su to znaci da Rusija namerava da kupi sisteme od Irana.

Obezbeđivanje balističkih projektila značilo bi dodatnu eskalaciju iranske podrške Rusiji.

Prema informacijama, Moskva je zainteresovana za balističke rakete Fateh-110, Zolfagar i Dezful dometa 1.000 km!

Razlog je prebacivanje F-16 u Ukrajinu. Desetine balističkih projektila će gađati aerodrome u Rumuniji i Poljskoj u slučaju da ukrajinski F-16 polete i pogode ruske ciljeve iz ove dve zemlje NATO-a.

U nastavku pogledajte domet balističkih projektila koje je navodno zatražila Moskva.

Fateh-110

Raketu kratkog dometa Fateh-110 Iran je već koristio u januaru 2020. kada je napao američke baze u Iraku nakon ubistva komandanta IRGC-a Kasema Sulejmanija. Ova raketa od 3,3 tone može da isporuči do 448 kg eksploziva na udaljenosti do 300 km.

Raspoređivanjem ovakvih balističkih projektila na Krimu ili u blizini Belgoroda omogućiće pokrivanje gotovo cele teritorije novih regiona Rusije, kao i gađanje vojnih vazdušnih baza u Mirgorodu i Zaporožju.

Zolfagar

Zolfagar projektil je evolucija Fateha. Ova balistička raketa na čvrsto gorivo, duga 10,3 metra, ukupne težine 4570 kg, pogađa ciljeve u radijusu od 700 km. Istovremeno, nosi težinu glave od 579 kg. Iran je prvi put upotrebio ovu raketu 18. juna 2017. da pogodi snage ISIS-a u Siriji.

zolfaghar
zolfaghar

Pojava „Zolfagara“ u ruskim bazama koje se graniče sa Ukrajinom omogućiće da se veći deo ukrajinske teritorije, uključujući Kijev, dovede u domet.

Dezful

Mogućnosti najveće iranske balističke rakete Dezful i dalje ostaju tajna. U realnim uslovima, ove rakete još nigde nisu korišćene.

Prema iranskim vojnim stručnjacima, domet Dezfula je do 1000 km, što mu omogućava da se klasifikuje kao balistička raketa srednjeg dometa. Masa transportovanog tereta je procenjena na 650 kg.

Snabdevanje ovakvim raketama pokrivaće celu teritoriju Ukrajine, Moldavije, deo Rumunije i istočni deo Poljske.

Američke izjave

„Rusko raspoređivanje severnokorejskih balističkih projektila pokazuje sve veću podršku severnokorejskog lidera Kim Džong Una ratnim naporima Moskve.

To takođe pokazuje sposobnost ruskog predsednika Vladimira Putina da se osloni na odmetnute zemlje da pokrije nedostatke u svom sopstvenom arsenalu dok se rat u Ukrajini približava trećoj kalendarskoj godini“, rekli su Amerikanci.

„Rusija postaje sve više izolovana na svetskoj sceni i prinuđena je da traži vojnu opremu u susednim zemljama“, rekao je jedan američki zvaničnik, koji je ograničene mogućnosti Rusije delimično pripisao sankcijama koje je uveo Vašington.

„Naši obaveštajni podaci pokazuju da je Severna Koreja nedavno obezbedila Rusiji lansere balističkih projektila i nekoliko desetina balističkih projektila — a Rusija je ispalila više balističkih projektila na Ukrajinu“, rekao je zvaničnik.

Majkl Kofman, vojni analitičar Karnegijeve zadužbine za međunarodni mir, rekao je da su ratni napori Rusije podstaknuti uvozom oružja.

„Mobilizovana odbrambena industrijska proizvodnja Rusije sada proizvodi znatno više projektila mesečno nego pre rata, međutim, to je još uvek nedovoljno u odnosu na njene potrebe i ne može da zameni zalihe raketa koje je potrošila tokom poslednje dve godine“, rekao je on.

„To znači da će Rusija imati koristi od pristupa dodatnim zalihama iz zemalja poput Severne Koreje.”

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave