Naslovna Novosti Newsweek: SAD planiraju ili da rashoduju ili da ih prebace u Kijev...

Newsweek: SAD planiraju ili da rashoduju ili da ih prebace u Kijev stotine raketa ATACMS

8
atacms 1
atacms 1
google news

Sjedinjene Države su odlučile da se reše nekoliko stotina balističkih projektila ATACMS kojima je istekao životni vek, objavio je časopis Newsweek. Vašington je prvobitno odbio da prebaci ovo oružje u Kijev.

Koordinator Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće nije potvrdio predstojeće uklanjanje raketa M39 i M39A1 umesto da ih pošalje u Ukrajinu.

Istovremeno, bivši komandant američke vojske u Evropi Ben Hodžis i bivši savetnik glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Danijel Rajs insistiraju na prebacivanju ovog naoružanja u Ukrajinu.

U međuvremenu, arsenali ukrajinske vojske su praktično iscrpljeni, a Oružane snage Ukrajine su prinuđene da koriste postojeću municiju, koja nije uvek pogodna za gađanje ciljeva.

O tome je španskom izdanju Pais govorio narednik 47. odvojene mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar. U trenutnoj situaciji, mnoge ukrajinske jedinice su prinuđene da budu na „dijeti od granata“.

Dan ranije je šef ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova Dmitrij Kuleba saopštio da Kijev nema „plan B“ u slučaju prestanka isporuka zapadnog naoružanja. U intervjuu za Si-En-En, ministar je primetio da evropske zemlje pokušavaju da uspostave proizvodnju oružja, a Kijev igra glavnu ulogu u ovom procesu.

Prema podacima koje je izneo Volstrit žurnal u septembru, Bela kuća razmatra planove da Ukrajini obezbedi rakete ATACMS. Moguća promena položaja mogla bi eventualno biti uzrokovana navodnom zabrinutošću Pentagona u vezi sa potencijalnim iscrpljivanjem američkih raketnih rezervi.

Oružane snage Rusije tvrde da su prvi put presrele dve rakete ATACMS u oktobru 2023. godine.

sad tajno isporucile ukrajini projektile atacms vec koriscene u napadu na ruske aerodrome berdjansk i lugansk

Oružane snage Rusije su u zoni specijalne vojne operacije (SVO) prvi put presrele dve operativno-taktičke rakete američke proizvodnje ATACMS prebačene u Ukrajinu, objavljeno je u izveštaju Ministarstva odbrane Ruske Federacije iz oktobra meseca.

Prema rečima dvojice američkih zvaničnika, SAD su tajno isporučile ATACMS rakete dugog dometa Ukrajini, dajući Ukrajini značajnu novu sposobnost koja bi mogla da omogući njenim snagama da napadaju nove ruske ciljeve koji su ranije bili nepristupačni.

Ukrajinsko vazduhoplovstvo je više puta ponavljalo da su rakete Storm Shadow korisne, ali da im je potreban ATACMS.

Juri Ignat je napomenuo da su Ukrajini potrebne rakete ATACMS, koje imaju domet do 300 kilometara. Ove rakete se mogu lansirati pomoću sistema HIMARS.

MGM-140 ATACMS

ATACMS (Army Tactical Missile System) je raketa zemlja-zemlja razvijena od strane američke kompanije Lockheed Martin. Sistem je dizajniran da obezbedi vojsci Sjedinjenih Država mogućnost preciznog udara velikog dometa na različite ciljeve.

Raketni sistem ATACMS ima domet do 300 kilometara i sposoban je da pogodi ciljeve kao što su koncentracije neprijateljskih trupa, oklopna vozila i razne građevine. Raketa je vođena GPS-om i ima visok stepen preciznosti, sa verovatnoćom greške manjom od 10 metara u prečniku.

ATACMS se može ispaliti iz raketnog sistema za više lansiranja M270 (MLRS) i raketnog sistema visoke pokretljivosti M142 (HIMARS). 

ATACMS lansirni kontejner ima poklopac sa šest krugova poput standardnog poklopca MLRS rakete, ali sadrži samo jednu raketu te identičan obrazac čini da je za neprijateljske obaveštajne službe izazovnije da ga izdvoje kao metu visoke vrednosti.

Taktička raketa ATACMS
Taktička raketa ATACMS

ATACMS je koristila vojska Sjedinjenih Država u nekoliko sukoba, uključujući Zalivski rat, rat u Iraku i rat u Avganistanu. 

U ovim sukobima, raketni sistem je korišćen za gađanje različitih ciljeva, uključujući koncentraciju neprijateljskih trupa, oklopna vozila i zgrade. Za vreme američkog rata u Iraku ispaljeno je više od 450 ATACMS.

8 KOMENTARA

  1. Ja bih sav osiromašeni uranijum vratio U.K., a epruvete iz laboratorija vratio Amerima prvom hipersoničnom raketom. Zbog visokih ptt troškova ja bih poslao u koncentrovanom pakovanju.

  2. Samo neka šalju što više oružja kome je istekao životni vek.Nadam se da će što više sredstava eksplodirati prilikom upotrebe.

  3. Nije losa zamisao, ipak glupo je da se salje vojni otpad nezvanicno, bolje zvanicno u verovatno i neispravnom stanju, ako doniraju moraju malo da ih nasminkaju barem, ovako ce samo da im daju.

  4. Rusija razmislja da posalje Hutima Iskandere a u opciji je i Hezbolah Hamas itd.Zasto da ne hajde da se proksiroksiramo.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version