Naslovna Novosti SAD tajno isporučile Ukrajini projektile ATACMS: Već korišćene u napadu na ruske...

SAD tajno isporučile Ukrajini projektile ATACMS: Već korišćene u napadu na ruske aerodrome Berdjansk i Lugansk

0
sad tajno isporucile ukrajini projektile atacms vec koriscene u napadu na ruske aerodrome berdjansk i lugansk
ATACMS
google news

Ukrajinske snage izvele su jedan od najžešćih napada na pozadinska područja Rusije. U noći 17. oktobra, Oružane snage Ukrajine (OSU) su izveli raketni udar na aerodrom kod Berdjanska, u Zaporoškoj oblasti, gde su bili bazirani ruski helikopteri.

Prema rečima dvojice američkih zvaničnika, SAD su tajno isporučile ATACMS rakete dugog dometa Ukrajini, dajući Ukrajini značajnu novu sposobnost koja bi mogla da omogući njenim snagama da napadaju nove ruske ciljeve koji su ranije bili nepristupačni.

Snimci sa aerodroma potvrdili su veliki požar u toj oblasti i oštećenje ruskih letelica. Ruski izvori koji su bliski vojsci takođe su potvrdili gubitke u vojnoj opremi ali i gubitke u ljudima.

Prema preliminarnim izveštajima, ispaljeno je najmanje šest projektila, od kojih su tri oborile ruske snage protivvazdušne odbrane. Ruski vojni zvaničnici još nisu komentarisali napad. Ukrajinski mediji će verovatno podeliti satelitske snimke koji potvrđuju štetu.

Prema lokalnim izvorima, na aerodromu je nekoliko sati trajala vatra, a u trenutku napada čuo se neobičan zvuk eksplozija.

Prema nekim ruskim izvorima, zajedno sa ATACMS-om, ukrajinska vojska je lansirala jeftinije kopnene bombe malog prečnika (GLSDB) koje su takođe isporučili kijevski sponzori iz NATO-a.

Američki predsednik Džo Bajden navodno je oklevao da isporuči taktički raketni sistem, ili ATACMS, iz straha od eskalacije sukoba. Transfer ukazuje da se računica Bajdenove administracije promenila nakon što je ukrajinska kontraofanziva propala.

Kao i obično, dvoje ljudi koji su potvrdili prenos i upotrebu ovih projektila od strane Ukrajine govorili su pod uslovom anonimnosti. Wall Street Journal je dobio eksluzivitet od svojih poslodavaca te je prvi objavio vest da su rakete ATACMS prebačene i korišćene u Ukrajini. O ovoj temi smo već pisali nekoliko puta.

U svom govoru u utorak uveče, predsednik Vladimir Zelenski je potvrdio da su ukrajinske snage koristile američke rakete dugog dometa ATACMS, prenela je ukrajinska Evropska pravda.

Nije jasno kada su isporučene američke rakete. Međutim, SAD su poslednjih nedelja odlučile da ih pošalju u tišini jer su želele da zateknu Ruse iznenađenjem, posebno nakon višemesečne javne rasprave o tome da li će predsednik Džo Bajden pristati da dozvoli slanje projektila u Ukrajinu, rekao je američki zvaničnik.

Rusi prilično dobro poznaju domet raketa ATACMS, a SAD se plaše da će pomeriti opremu i oružje van dometa pre nego što rakete budu upotrebljene, rekao je zvaničnik.

Rakete ATACMS nisu prvo oružje koje su SAD poslale Ukrajini. U avgustu 2022. Pentagon je priznao da je bez prethodne najave poslao antiradarske rakete HARM u Ukrajinu.

Ukrajinci su takođe uspeli da oštete poletno-sletne piste na aerodromima u onome što su nazvali „Operacija Dragonfly“.

I GLSDB i ATACMS se mogu ispaljivati zemaljskim MLRS M270 i HIMARS sistemima koji su već u službi ukrajinske vojske. Domet i jednog i drugog prelazi 150 km. Najverovatnije područje lansiranja bila je oblast Zaporožje.

MGM-140 ATACMS

ATACMS (Army Tactical Missile System) je raketa zemlja-zemlja razvijena od strane američke kompanije Lockheed Martin. Sistem je dizajniran da obezbedi vojsci Sjedinjenih Država mogućnost preciznog udara velikog dometa na različite ciljeve.

Raketni sistem ATACMS ima domet do 300 kilometara i sposoban je da pogodi ciljeve kao što su koncentracije neprijateljskih trupa, oklopna vozila i razne građevine. Raketa je vođena GPS-om i ima visok stepen preciznosti, sa verovatnoćom greške manjom od 10 metara u prečniku.

Taktička raketa ATACMS
Taktička raketa ATACMS

ATACMS se može ispaliti iz raketnog sistema za više lansiranja M270 (MLRS) i raketnog sistema visoke pokretljivosti M142 (HIMARS). 

ATACMS lansirni kontejner ima poklopac sa šest krugova poput standardnog poklopca MLRS rakete, ali sadrži samo jednu raketu te identičan obrazac čini da je za neprijateljske obaveštajne službe izazovnije da ga izdvoje kao metu visoke vrednosti.

ATACMS je koristila vojska Sjedinjenih Država u nekoliko sukoba, uključujući Zalivski rat, rat u Iraku i rat u Avganistanu. 

U ovim sukobima, raketni sistem je korišćen za gađanje različitih ciljeva, uključujući koncentraciju neprijateljskih trupa, oklopna vozila i zgrade. Za vreme američkog rata u Iraku ispaljeno je više od 450 ATACMS.

Amerikanci isporučuju i GLSDB

Sa druge strane, prve isporuke u Ukrajinu visokopreciznih bombi malog prečnika (GLSDB – Ground Launched Small Diameter Bomb) biće obavljene najkasnije na jesen, navodi se u izjavama predstavnice Pentagona Lore Kuper u američkom Kongresu.

Laura Kuper, pomoćnica ministra odbrane za Rusiju, Ukrajinu i Evroaziju, svedočila je pred Podkomitetom Predstavničkog doma za evropske spoljne poslove.

glsdb
glsdb

Tokom saslušanja, pokrenuto je pitanje rokova za prebacivanje GLSDB u Ukrajinu, municije koja je najavljena još u februaru.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version