Naslovna Novosti Sjedinjene Države će preneti ograničen broj ATACMS projektila Ukrajini – Volstrit Žurnal

Sjedinjene Države će preneti ograničen broj ATACMS projektila Ukrajini – Volstrit Žurnal

2
atacms 1
atacms 1
google news

Prema podacima koje citira Volstrit žurnal, Bela kuća razmatra planove da Ukrajini obezbedi rakete ATACMS. Moguća promena položaja mogla bi biti uzrokovana navodnom zabrinutošću Pentagona u vezi sa potencijalnim iscrpljivanjem američkih raketnih rezervi.

S tim u vezi, Vašington može da odobri prenos ograničenog broja ATACMS projektila.

Očekuje se da će isporuka projektila ATACMS biti uslovljena posvećenošću Ukrajine da ne koristi američko oružje za ofanzivna dejstva na ruskoj teritoriji.

Američki zvaničnici su takođe rekli da će Ukrajini biti potrebno „nekoliko meseci“ da dobije precizno navođenu municiju GLSDB sa dometom paljbe od oko 145 kilometara.

„Iako ATACMS možda neće direktno pomoći ukrajinskim snagama da probiju odbranu, zvaničnici se nadaju da će dozvoliti Ukrajini da cilja određena logistička čvorišta i štabove koji su ključni za održavanje podrške i snabdevanja“, navodi se u izveštaju.

Ranije je britanski list Fajnenšel tajms, pozivajući se na svoje izvore, izvestio da je predsednik SAD Džo Bajden blizu donošenja odluke da Ukrajini obezbedi rakete ATACMS.

mgm 140 atacms
mgm-140 atacms

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski planira da se sastane sa Bajdenom sledeće nedelje, prenose mediji.

ABC njuz, pozivajući se na svoje izvore, ukazuje da će Sjedinjene Države verovatno uključiti ATACMS u budući paket vojne pomoći Ukrajini.

Prema Si en en-u, razgovori o potencijalnom slanju ATACMS-a u Ukrajinu intenzivirali su se poslednjih nedelja. Međutim, Pentagon nije zvanično potvrdio da je odluka o isporuci ATACMS-a već doneta.

Korak bliže raketama ATACMS sa dometom od 300 km

Nedavno je nekoliko američkih zvaničnika podržalo dvopartijsku rezoluciju kojom se poziva Bajdenova administracija da Ukrajini obezbedi rakete ATACMS.

Rezoluciju je razmotrio i podržao Komitet za spoljne poslove Predstavničkog doma Sjedinjenih Država.

„Rakete ATASMS su od ključnog značaja za uspeh ukrajinske kontraofanzive. ATACMS ima domet preko 300 km, što omogućava ukrajinskim snagama da udare na teritorije koje su okupirali Rusi“, rekao je republikanski kongresmen Majkl Mekol.

MGM-140 ATACMS

ATACMS (Army Tactical Missile System) je raketa zemlja-zemlja razvijena od strane američke kompanije Lockheed Martin. Sistem je dizajniran da obezbedi vojsci Sjedinjenih Država mogućnost preciznog udara velikog dometa na različite ciljeve.

Raketni sistem ATACMS ima domet do 300 kilometara i sposoban je da pogodi ciljeve kao što su koncentracije neprijateljskih trupa, oklopna vozila i razne građevine. Raketa je vođena GPS-om i ima visok stepen preciznosti, sa verovatnoćom greške manjom od 10 metara u prečniku.

ATACMS se može ispaliti iz raketnog sistema za više lansiranja M270 (MLRS) i raketnog sistema visoke pokretljivosti M142 (HIMARS). 

Taktička raketa ATACMS
Taktička raketa ATACMS

ATACMS lansirni kontejner ima poklopac sa šest krugova poput standardnog poklopca MLRS rakete, ali sadrži samo jednu raketu te identičan obrazac čini da je za neprijateljske obaveštajne službe izazovnije da ga izdvoje kao metu visoke vrednosti.

ATACMS je koristila vojska Sjedinjenih Država u nekoliko sukoba, uključujući Zalivski rat, rat u Iraku i rat u Avganistanu. 

U ovim sukobima, raketni sistem je korišćen za gađanje različitih ciljeva, uključujući koncentraciju neprijateljskih trupa, oklopna vozila i zgrade. Za vreme američkog rata u Iraku ispaljeno je više od 450 ATACMS.

Amerikanci isporučuju i GLSDB

Sa druge strane, prve isporuke u Ukrajinu visokopreciznih bombi malog prečnika (GLSDB – Ground Launched Small Diameter Bomb) biće obavljene najkasnije na jesen, navodi se u izjavama predstavnice Pentagona Lore Kuper u američkom Kongresu.

Laura Kuper, pomoćnica ministra odbrane za Rusiju, Ukrajinu i Evroaziju, svedočila je u četvrtak pred Podkomitetom Predstavničkog doma za evropske spoljne poslove.

glsdb
glsdb

Tokom saslušanja, pokrenuto je pitanje rokova za prebacivanje GLSDB u Ukrajinu, municije koja je najavljena još u februaru.

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version