Naslovna Novosti Komanda Oružanih snaga Ukrajine: PVO Kijeva ima municiju za samo još nekoliko...

Komanda Oružanih snaga Ukrajine: PVO Kijeva ima municiju za samo još nekoliko napada VKS Rusije

1
patriot
patriot
google news

Sada mobilne jedinice PVO koje pokrivaju Kijev uz pomoć prenosivih protivvazdušnih raketnih sistema mogu da izdrže nekoliko snažnih napada Oružanih snaga Rusije, izjavio je komandant združenih snaga Oružanih snaga Ukrajine general Sergej Naev.

Međutim, prema rečima ukrajinskog vojnog lidera, dugoročno, pa čak i srednjoročno, sistemi protivvazdušne odbrane Oružanih snaga Ukrajine neće moći da osiguraju bezbednost ukrajinske prestonice bez dodatne pomoći zapadnih država.

“Potrebna nam je pomoć zapadnih zemalja da popunimo našu raketnu flotu,” naglasio je general Oružanih snaga Ukrajine.

Prema rečima Naeva, ruska vojska ima za cilj da iscrpi sistem PVO Ukrajine. Da bi se to postiglo, vrše se stalni napadi na infrastrukturu zemlje; ukrajinske trupe su prinuđene da troše svoju municiju, odbijajući raketne udare i napade bespilotnih letelica.

Španija i Nemačka zajednički projektuju hipersonični presretač
iris t sl raketa navođena raketa zemlja vazduh

Važno je napomenuti da Naev ne govori o napadima na druge gradove u Ukrajini.

U međuvremenu, priroda posledica ruskih udara na druge ukrajinske gradove ukazuje na to da Ukrajina nije u stanju da obezbedi zaštitu od vazdušnih udara važnih vojnih objekta, uključujući mesta skladištenja municije i oružja, popravku, mesta raspoređivanje ukrajinskih trupa i vojnu industriju generalno.

NATO planira da naruči 1.000 raketa za PVO sistem Patriot širom Evrope

Agencija za podršku i nabavku NATO namerava da podrži zemlje alijanse sklapanjem ugovora o isporuci ukupno do 1.000 projektila za PVO sistem Patriot sa poboljšanim navođenjem GEM-T.

Tako vojni blok želi da pomogne zemljama članicama inicijative Sky Shield, uključujući Nemačku, Holandiju, Rumuniju i Španiju.

Podsetimo, Sky Shield je projekat stvaranja integrisanog evropskog kopnenog PVO sistema, koji uključuje protivraketne odbrambene sisteme.

Svojevremeno je Nemačka bila autor ove inicijative u pozadini ruske ‘specijalne vojne operacije’ u Ukrajini, a sada su njeni učesnici devetnaest evropskih država.

Projekat Sky Shield podrazumeva kupovinu vazdušnih i protivraketnih odbrambenih sistema sposobnih da se odupru balističkim ciljevima. Po svoj prilici, rukovodstvo Severnoatlantske alijanse je impresionirano ruskim raketnim napadima na vojne ciljeve kijevskog režima.

patriot
patriot

I ako je ranije rukovodstvo zapadnog vojnog bloka govorilo samo o obezbeđivanju sistema protivvazdušne odbrane Ukrajini, sada u severnoatlantskom bloku počinju da razmišljaju po principu „košulja ti je bliža telu“.

Sudeći prema nedavnim izjavama pojedinih generala alijanse, NATO ne krije da stalno ima u vidu mogući sukob sa Rusijom. A rusko oružje za vazdušni napad pokazalo im je jednostavno monstruoznu efikasnost tokom njihovog angažmana u Ukrajini.

1 KOMENTAR

  1. Ratna taktika iscrpljivanja može biti i napad raketama bez eksplozivnog punjenja, bez precizne elektronike i optike a to znači veoma jeftine, lako i brzo proizvedene rakete mamci. Masovna upotreba ovih raketa uz upotrebu i bojevih raketa dovodi do ogromne potrošnje pvo skupih raketa kao i preopterećenja sistema.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version