Naslovna Novosti Britanski pukovnik: „NATO će poslati trupe u Ukrajinu ako se zemlja raspadne...

Britanski pukovnik: „NATO će poslati trupe u Ukrajinu ako se zemlja raspadne – ključna odluka do 2024.“

11
najveca nato vezba jos od drugog svetskog rata nordijski odgovor pocinje u martu 2024. godine
najveca nato vezba jos od drugog svetskog rata nordijski odgovor pocinje u martu 2024. godine
google news

Presudna odluka o Ukrajini biće doneta 2024. godine, rekao je britanski pukovnik koji veruje da će, ukoliko ruske oružane snage ozbiljno napreduju i Ukrajina propadne, Severnoatlantska alijansa biti prinuđena da pošalje trupe.

Izgleda da se Britanci svrstavaju sa Nemcima. Podsećamo, nemački analitičari, ministar odbrane Nemačke Boris Pistorijus i nemački kancelar Olaf Šolc otkrili su u Bundestagu da se Evropa mora odmah prenaoružati u kratkom vremenskom periodu kako se približava rat sa Rusijom.

A to je zato što su posle Ukrajine, Poljska, baltičke zemlje i sada Finska sledeća polja vojnih sukoba NATO-Rusija. Nemačka i Litvanija potpisale su sporazum o razmeštanju brigade Bundesvera u ovoj baltičkoj državi. Nemački vojnici biće raspoređeni u inostranstvu na stalnoj osnovi prvi put od Drugog svetskog rata.

„NATO će poslati trupe u Ukrajinu“

Hamiš de Breton-Gordon, pukovnik britanske vojske u penziji, ovaj scenario vidi kao vrlo verovatan i zavisiće od toga kakva odluka bude doneta u vezi sa tokom sukoba.

Ovaj stav je izneo britanski stručnjak za hemijsko oružje i bivši komandant britanskog oružanog puka ABC u intervjuu na televiziji Talk.

„Zapad je već učinio sve za kijevske trupe, od logistike preko humanitarne pomoći do snabdevanja oružjem – tako da je poslednji preostao korak slanje sopstvenih trupa. Do sada je to izbegavano, ali ako Rusija napravi ozbiljan napredak u ratu u Ukrajini, ne može se isključiti da će članice NATO-a – uglavnom SAD i Velika Britanija – kao i drugi zapadni saveznici poput Australije morati da preispitaju svoj stav. ” rekao je.

pentagon nazvao poljsku liderom nato a u evropi
Nato snage u Poljskoj

Konkretno, na pitanje da li će kolektivni Zapad poslati svoje trupe da se bore uz Kijev 2024. godine, de Breton-Gordon je odgovorio:

„Nije van okvira mogućnosti da će, ako Rusija ostvari ozbiljan napredak na frontu, NATO i zapadni saveznici poput Australije morati da preispitaju svoj stav.”

Pukovnik kaže da svaki potez zavisi od procene zemalja NATO-a o veličini pretnje koju im Rusija predstavlja posle njene pobede u Ukrajini: „Ovo bi zaista moglo da znači mogućnost da se britanske i druge snage bore u Ukrajini.

Zapad može da izbegne ovu neophodnost proširenjem snabdevanja vojnom opremom, posebno municijom, naglasio je on!

Međutim, ako se ovo okonča, Zapad će morati da donese odluku: mir sa Rusijom ili formalno uključivanje NATO-a u Ukrajinu i Istočnu Evropu uopšte?

Dejstvovanje Britanaca i blokada Turaka nisu slučajni

U tom svetlu, nedavni pokušaj Britanije da pošalje dva minolovca u Crno more da pojača Ukrajinu ne može se smatrati slučajnošću.

Reč je o minolovcima klase Sandown HMS Grimsby i HMS Shoreham, koji su preimenovani u Černihiv i Čerkasi (iz istoimenih ukrajinskih oblasti).

lovac na mine klase sandown hms shoreham
lovac na mine klase sandown hms shoreham

Britanski potez je doveo do toga da je Turska zatvorila moreuz, zabranivši ulazak u Crno more dvama minolovcima koje je Britanija poklonila ukrajinskoj mornarici. Ankara je iskoristila svoje pravo koje proizilazi iz Ugovora iz Montrea.

Stvaranje „pomorske koalicije“ koju je nedavno objavila Britanija ima za cilj da pripremi teren za raspoređivanje NATO flote u Crnom moru.

Njihova misija će se poklopiti sa istovremenim povećanjem vojnog prisustva NATO-a na Baltiku, a danas nam je to britanski pukovnik i potvrdio..

U martu 2024. godine na krajnjem severu Evrope održaće se NATO vežbe Nordic Response (Nordijski odgovor). Aktivni deo manevara odvijaće se od 3. do 14. marta u Norveškoj, na kopnu i u morskim vodama od Bjerkvika i unutrašnjeg Tromsa, na severoistoku do Alte i severnog norveškog okruga Finmark, obuhvatajući vode Norveškog i Barencovog mora i teritorije Finske i Švedske. 

Tokom zime, pred početak vežbe, takođe je planirano masovno vojno prisustvo u severnoj Norveškoj. Navodno, ovo će biti prethodna priprema NATO snaga za vežbe u nordijskim zimskim uslovima.

demonstracija moci nato u baltickom moru 30 ratnih brodova 3.200 vojnika 14 zemalja
demonstracija moci nato u baltickom moru. vezbe iz 2023 godine, 30 ratnih brodova 3.200 vojnika 14 zemalja

U vežbama će učestvovati najmanje 14 zemalja koje će angažovati do 20.000 ljudi, više od 50 brodova, podmornica i plovila, te više od 100 aviona i helikoptera. 

11 KOMENTARA

  1. Острашћеност германског Запада је велика (не мислим само на Немце). Увек су ишли на Словене који нису хтели да им се покоре. У раним предхристћанским временима тзв. Германи нападали су Велику Моравску (у овом случају тачније баваро-саксонци), па су и даље више пута нападали Русију (сетите се Наполеона). Русија им је стална ‘опасност’ а да их никад није напала, чудно је то!?; па је Хитлер прегазио Пољску и ударио на Русију, и ту се ‘у*ро у гаће’. Све ми се чини да ће бити белаја опет ал Руси избора немају. Ако зло крене у директан сукоб са Русијом, а то ће бити ако уидђу у Украјину, видећемо како ће реаговати Западно мнење кад крену први директни сукоби?

  2. “Naše vojničke glavonje (misli se na generale Pentagona) imaju jednu veliku prednost: ako bude po njihovom, niko od nas neće ostati živ kada sve bude gotovo, da im posle kaže da nisu bili u pravu!”-Džon Kenedi u razgovoru sa bratom Robertom, komentarišući insistiranje američkih “jastrebova” da se izvrši invazija na Kubu, nakon što su otkrivene sovjetske nuklearne rakete…Tužno, izgleda da se NIŠTA nije promenilo u vojničkom rezonovanju za ovih 60 i kusur godina…Dijalog je iz filma “Trinaest dana” Kevina Kostnera i vrlo verovatno je autentičan, s obzirom da su autori filma imali pristup tonskim zapisima iz Ovalne sobe, načinjenim za vreme kubanske raketne krize. Možda bi svi NATO oficiri trebalo pod “obavezno” da pogledaju taj film (uz npr. “Dan posle” Nikolasa Mejera, za koji kažu da ga je odgledalo pola Amerike, uključujući i samog Regana, koji je bio prestravljen), pre nego što nastave da javno iznose ovakve ordinarne gluposti!

  3. Oni jadni nisu pomogli Ukrajini kada je trebalo da se sačuva Ukrajina, ali pomoćićev ukoliko se Ukrajina raspadne. Koliko čovek i da pokušava da bude ozbiljan, ovo je previše.

    • Vala baš…Još ako će pukovnici da odlučuju o sudbini Evrope, nazdravlje im bilo. To je moglo u Srednjoj Americi i u Centralnoj Africi (čak jednom i u Grčkoj). Ovako, pukovniku nema ko da objasni gde mu je mesto…

  4. To će biti početak kraja za Naci- Terorističku – Organizaciju, jer je naoružanjem, logistikom, stranim plaćenicima i financiski pomagao povampireni (neo)nacizam u Ukrajini ! Platiće za sve ranjene, pogininule vojnike, civile i za materijalnu štetu koju su im naneli slanjem naoružanja neonacistima ! Ni upotreba taktičkog nuklearnog naoružanja nije isključena, kako bi zaustavili NATO zlikovce ! Neće ih nimalo štedeti, jer su to već odavno zasluži.Čekaće ih Madlen u paklu, jer im je tamo mesto !

  5. Ма треба збрисати Енглеска г..на са лица земље и ето мира човечанству…

  6. Мржња и похлепа. Лепо је Пашић говорио о Британцима…Мало су они добили батина на Криму и у Афганистану, колико је требало.

  7. Isto mislim da ce to biti Armagedon za Evropu! Nece više biti lijepe nase a i vase drzave zbog nuklearne zime i katstrofe za celi svet!

  8. To je kraj Natoa jer ce se konacno videti da su tamo svi zbog novca a ne da ratuju jedni za druge. Verovatno i kraj EU koja je ista kao Nato.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version