Naslovna Novosti Turska: crnomorski moreuzi zatvoreni do okončanja sukoba; Britanski minolovci neće stići do...

Turska: crnomorski moreuzi zatvoreni do okončanja sukoba; Britanski minolovci neće stići do Ukrajine

0
sandown klasa britanskih minolovaca 1
sandown klasa britanskih minolovaca 1
google news

Predsednička administracija Turske saopštila je juče da turska strana neće dozvoliti prolazak ratnih brodova kroz crnomorski moreuz, te na taj način Ukrajini neće moći da se dopreme pomorski minolovci koje je poklonila Velika Britanija.

Vlasti u Ankari odbacile su informacije koje se pojavljuju u ukrajinskim i zapadnim medijima u vezi sa mogućnošću otvaranja moreuza za prolaz minolovcima koje je Ukrajina dobila od Velike Britanije.

Kako se navodi u saopštenju centra, Turska se striktno pridržava Konvencije iz Montrea i stoga, do okončanja neprijateljstava, ni ruskim ni ukrajinskim ratnim brodovima nije dozvoljeno da prolaze kroz moreuz. Ovo pravilo važi i za ratne brodove ostalih država.

Izveštaji da su minolovci koje je Velika Britanija poklonila Ukrajini prošli kroz moreuz Crnog mora nisu tačni, navodi se u saopštenju.

Istovremeno, Turci su upozorili svoje NATO saveznike da će njihovi ratni brodovi moći da uđu u Crno more tek po okončanju rusko-ukrajinskog sukoba.

Ranije je objavljeno da je Velika Britanija 2021. godine prenela Ukrajini dva minolovca, koja su dobila nazive Černigov (izgrađen 1998) i Čerkasi (izgrađen 2001). Sada se nalaze na obali Ujedinjenog Kraljevstva. Britanci su obećali da će Ukrajini u bliskoj budućnosti isporučiti još dva minolovca klase Sandown.

Na osnovu Konvencije iz Montrea iz 1936. Turska je zatvorila moreuz Bosfor i Dardanele krajem februara 2022. godine, samo nekoliko dana nakon početka eskalacije sukoba u Ukrajini.

Ova odluka je uticala ne samo na države u sukobu, već i na zemlje članice NATO-a, koje su povremeno dovodile ratne brodove u region kako bi pomogli Ukrajini.

Što se Rusije tiče, treba napomenuti da je zatvaranje crnomorskih moreuza ne samo sprečilo rast pomorskog dejstvovanja u regionu, već je uticalo i na aktivnost ruske eskadrile u istočnom Mediteranu, koja je bio obezbeđen, posebno sa bojnim brodovima ruske Crnomorske flote.

Na ovaj način ruski brodovi više nisu mogli da se rotiraju u misiji, a radovi na popravci i održavanju morali su da se obavljaju na pomorskim objektima u oblasti Baltičkog mora.

Iako je svima smetala, odluka Turske da zatvori crnomorske moreuze pokazala se ispravnom. Na ovaj način su sprečeni mogući pomorski incidenti između ruskih i zapadnih ratnih brodova, što je moglo dovesti do eskalacije neprijateljstava.

Sandown klasa minolovaca

Sandown je klasa od petnaest lovaca na mine koju je prvenstveno za Kraljevsku mornaricu izgradio Vosper Thornycroft. Klasa Sandown takođe služi Kraljevskoj saudijskoj mornarici, estonskoj mornarici i rumunskoj mornarici.

Prvi brod je pušten u službu Kraljevske mornarice 9. juna 1989. i svi britanski brodovi su nazvani po obalnim mestima ili gradovima. Imaju sekundarnu ulogu kao patrolni brodovi na moru.

Ova za tu namenu relativno mala (53 m) plovila od fiberglasa su lovci na mine sa jednom ulogom, a ne klasični minolovci. Dvanaest brodova je izgrađeno za Kraljevsku mornaricu, a tri broda su izvezena u Saudijsku Arabiju.

lovac na mine klase sandown hms shoreham
lovac na mine klase sandown hms shoreham

Tri broda Kraljevske mornarice su povučena iz upotrebe nakon Strateške revizije odbrane 2003. godine; Sandown (januar 2005), Invernes (april 2005) i Bridport (jul 2004). Još jedan brod, Cromer, je povučen i prebačen u obuku na Britannia Royal Naval College u Dartmouth 2001. godine kao Hindostan.

Tri povučena broda prodata su Estoniji u septembru 2006. Oni su ponovo opremljeni Taktičkim kontrolnim i Atlas Elektronic Seafox ROV sistemima za uklanjanje mina. Sistem sonara je takođe ažuriran.

Prvi brod (bivši Sandown), isporučen 2007. godine, nosi naziv Admiral Covan, drugi (bivši Invernes), isporučen je 2008. i nazvan Sakala, a poslednji (bivši Bridport) Ugandi 2009. godine.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version