Naslovna Novosti Najveće NATO vežbe u njihovoj istoriji počinju 2024. godine; Fokus: Baltik, Barencovo...

Najveće NATO vežbe u njihovoj istoriji počinju 2024. godine; Fokus: Baltik, Barencovo more i Arktik

0
najveca nato vezba jos od drugog svetskog rata nordijski odgovor pocinje u martu 2024. godine
najveca nato vezba jos od drugog svetskog rata nordijski odgovor pocinje u martu 2024. godine
google news

U martu 2024. godine na krajnjem severu Evrope održaće se NATO vežbe Nordic Response (Nordijski odgovor). Aktivni deo manevara odvijaće se od 3. do 14. marta u Norveškoj, na kopnu i u morskim vodama od Bjerkvika i unutrašnjeg Tromsa, na severoistoku do Alte i severnog norveškog okruga Finmark, obuhvatajući vode Norveškog i Barencovog mora i teritorije Finske i Švedske.

Tokom zime, pred početak vežbe, takođe je planirano masovno vojno prisustvo u severnoj Norveškoj. Navodno, ovo će biti prethodna priprema NATO snaga za vežbe u nordijskim zimskim uslovima.

U vežbama će učestvovati najmanje 14 zemalja koje će angažovati do 20.000 ljudi, više od 50 brodova, podmornica i plovila, te više od 100 aviona i helikoptera. 

Nova vežba je u suštini planirana kao zamena za dosadašnje manevre Cold Response (Hladni odgovor), ali u proširenom formatu zbog integracije Finske i, u budućnosti, Švedske, u NATO.

Zanimljiva je činjenica da će se manevri odvijati u zapadnom delu Barencovog mora – u neposrednoj blizini poligona Severne flote.

Prema zaključku Moskve, ovo je provokativna odluka koja ukazuje na namere vojno-političkog rukovodstva Zapada da dodatno poveća stepen napetosti u odnosima sa Rusijom.

Nekada je to bio Hladni odgovor

Dotadašnje vežbe Cold Response su u punom formatu pokrenute 2006. i održavane su u Norveškoj svake druge godine. Rusija je prošle godine prvi put obavestila Združeni štab norveške vojske da neće slati posmatrače na Cold Response u martu 2022. godine.

Vežba se odvijala u jugoistočnoj i centralnoj Norveškoj i severnim delovima zemlje a bila je najveća vežba bloka unutar Arktičkog kruga održana do tada. Većina aktivnosti odvijala se oko 500 kilometara zapadno od granice sa ruskim poluostrvom Kola.

Vojni manevri 4.200 NATO vojnika na ruskoj granici

U njoj je učestvovalo 30.000 vojnika iz 27 zemalja. Norveški štab je naglasio da je vežba defanzivnog karaktera, sa ciljem obuke i testiranja raspoređivanja NATO snaga za brzi odgovor.

Rusi ometaju GPS sisteme

Naime, načelnik štaba, general Yngve Odlo, u januaru 2022. je obavestio komandanta ruske Severne flote admirala Aleksandra Aleksejeviča Moisejeva o predstojećoj vežbi Cold Response. Do tada, između štabova u Reitanu kraj Bodøa i Severomorsku kraj Murmanska, postojala je stalna veza.

No, ruska strana je otkazala prisustvo u posmatračkoj misiji ne izjašnjavajući se da li je to zbog SVO koja počela mesec dana ranije. Rusija je do tada imala najviše posmatrača na svim većim NATO vežbama u severnoj Norveškoj. Njeni predstavnici su bili prisutni otkako je još sredinom devedesetih godina XX veka tadašnji ministar odbrane Jørgen Kosmo pozvao Moskvu na vežbu u vodama kod Lofota.

Prema zapadnim izvorima, prvi šumovi u vezama nastali su tokom NATO manevara Trident Juncture 2018. godine, kada je ruska Severna flota pokrenula nekoliko ad hoc vežbi u vodama izvan Norveške.

ruski sistemi elektronskog ratovanja ugrozili rad rumunskih brodova

Istovremeno, kopnene snage u dolini Pečenga na poluostrvu Kola navodno su aktivirale ozbiljno ometanje GPS signala iznad regiona Finmark, što je izazvalo probleme civilnoj avijaciji u vazdušnom prostoru od Kirkenesa do Tromsea.

Nepokolebljiva odbrana

Raniji manevri u arktičkim uslovima bili su Anchor Express, Northern Express, Atlas Express i Winter Express. Tokom 2023. je na prostorima Norveške održana i redovna domaća vežba Joint Viking u kojoj su takođe učestvovali NATO saveznici, a koja je trajala znatno duže nego što je to uobičajeno.

No, ono što je svakako uticalo na zabrinutost Moskve je činjenica da jeNordic Response 2024 planirana kao deo daleko masovnije vežbe Nepokolebljiva odbrana (Steadfast Defender) – najvećih manevara NATO od kraja Hladnog rata.

Naime, planira se da se Steadfast Defender izvede na prostorima od Baltika do Poljske i Nemačke, uz učešće više od 41.000 vojnika NATO i zemalja koje su pristupile PfP, 50 brodova i 700 borbenih vazdušnih misija.

14 NATO saveznika i Finska formiraju "Evropski nebeski štit"

Steadfast Defender sa Nordic Rsponse kao svojim delom, takođe su blisko integrisani sa pomorskom vežbom Joint Warrior (vežba koju predvode Britanci),koja će se nedelju dana ranije odvijati na moru između Škotske, Norveške i Islanda.

Ko stvara Occasus

Prema pisanju Financial Times, vežba je „deo ubrznaih napora NATO da se trasformišeu savez za borbu protiv agresije i test spremnosti za odbijanje ruske invazije“. Deo priprema za ovaj scenario predstavljale su i NATO (opet najveće posle rata, sa 10.000 vojnika i 250 aviona) vazdušne vežbe Air Defender 2023, održane od 12. do 23. juna ove godine u Nemačkoj.

Vežba je bila zasnovana na fiktivnom geopolitičkom scenariju prema kome izmišljeni savez predvođen Rusijom, pod latinskim nazivom OCCASUS (u smislu podešavanja parametara), napada Nemačku i prodire ka Baltičkom moru sa ciljem zauzimanja luke Rostock. Kao odgovor na diverzantske operacije i napad specijalnih snaga uz podršku iz vazduha, Nemačka traži pomoć NATO, čime se aktivira član 5.

No, uz neskriveni cilj Steadfast Defender, pažnju Moskve je svakako privukla i ubrzana obuka NATO vojnika za dejstva u arktičkom i subarktičkom okruženju. Tako je između 15. i 26. novembra 2022, Centar za usavršavanje operacija po hladnom vremenu (Centre of Excellence – Cold Weather Operations, COE-CWO) organizovao prvi NATO kurs instruktora za preživljavanje u hladnom vremenu u norveškoj bazi Terningmoen, Elverum i oko naselja Øversjødale.

Kurs su pohađali polaznici iz SAD, Francuske, Italije, Kanade, Estonije i Norveške. Glavni instruktori su bili iz Trenažnog odeljenja za opstanak, izvlačenje, otpor i bekstvo (Survival, Evasion, Resistance, and Escape, SERE), COE-CWO i norveške armije.

norveski f 35

Drugi kurs je održan od 16 do 23 februara 2023 godine nedaleko od norveške baze Rena, sedišta poznate specijalne jedinice Hærens Jegerkommando (HJK).

Cilj – Arktik

Ono što čudi je priprema „nepokolebljive odbrane“ od „Okkasusa“ u vreme kada je na rusko-ukrajinskom frontu očiti zastoj i kada je NATO ubeđen u pobedu Kijeva. Postavlja se pitanje zašto bi Rusija u trenutku nikad veće i unisonije Zapadnoatlaltske alijanse napala bilo koju od nordijskih zemalja a pogotovo kako bi uspela da preskoči do nemačkih granica.

Sve vežbe i vojne pripreme ukazuju da kao nova operativna zona u prvi plan izbija Baltik, Barencovo more ili, toliko primamljivi Arktik.

Ujedno, ovo je i ruska životna kucavica u vidu Severnog morskog puta. Konačno, težište na vazdušnim snagama koje će učestvovati u vežabama možda predstavljaju odgovor na nadmoćnu rusku flotu ledolomaca?

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version