Naslovna Novosti Bild: Evropski obaveštajci računaju na ruski napad na Evropu sledeće zime!

Bild: Evropski obaveštajci računaju na ruski napad na Evropu sledeće zime!

6
evropski obavestajci racunaju na ruski napad na evropu sledece zime
evropski obavestajci racunaju na ruski napad na evropu sledece zime
google news

“Evropska obaveštajna agencija” veruje da bi Rusija mogla da pokuša da napadne Evropu u zimu 2024/25, piše nemačko-američko glasilo Bild, ne navodeći detalje o kojoj je obaveštajnoj službi reč.

Aksel Špringerov Bild citira izvor iz obaveštajnih struktura jedne od evropskih zemalja, ne precizirajući ni o kojoj bi to državi moglo biti reč.

Izvor nemačkog izdanja otkrio je da analize obaveštajne službe za koju radi pokazuju da bi Rusija mogla da udari na Evropu baš u trenutku kada se SAD nađu u periodu tranzicije vlasti – „bez vođe“ sa punim ovlašćenjima – te neće moći da priteknu u pomoć evropskim državama odmah, već sa izvesnim zakašnjenjem.

Ovaj „crni prozor“ vremena mogao bi da postoji samo u scenariju gde bi Bajden izgubio izbore, a najveći rizik bi bio između predsedničkih izbora u novembru 2024. godine i inauguracije njegovog potncijalnog naslednika u januaru 2025. godine.

Prema rečima jednog obaveštajnog zvaničnika, ruske vlasti se nadaju da će bivši predsednik Donald Tramp ponovo preuzeti Belu kuću jer se pod njegovim vođstvom „svašta može dogoditi“.

“Sve analize ukazuju da Evropa ima još nekoliko godina da se pripremi za sukob”

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus rekao je da je evropskoj odbrambenoj industriji potrebno vreme da razvije svoje sposobnosti. „Sada imamo oko 5-8 godina“, rekao je.

“Ovo nije samo zvuk oružja. Možemo se suočiti sa opasnostima na kraju ove decenije. Ali do tada ćemo biti spremni za njih”, zaključio je vladin zvaničnik.

Ranije je nemački istraživački centar Centar za bezbednost i odbranu ukazao da, u najgorem slučaju, Evropa ima samo pet godina da pripremi svoje snage za odvraćanje Rusije.

Jacek Sieviera, direktor poljske bezbednosne agencije BBN, nazvao je zaključke izveštaja čak optimističnim i naveo istraživanje sprovedeno u Sjedinjenim Državama kao osnovu za svoju tvrdnju.

Prema rečima šefa poljske obaveštajne službe, zemlje istočnog krila NATO-a imaju 3 godine da se pripreme protiv ruskog napada. Prema nemačkom izveštaju objavljenom u novembru, Rusija bi mogla da se usmeri, na primer, na baltičke zemlje.

Sa svoje strane, Laurinas Kasciunas, šef Komiteta za nacionalnu bezbednost Litvanije, u izveštaju predstavljenom parlamentu, navodi da će Rusiji biti potrebno 5-7 godina da obnovi vojni arsenal, ali ne isključuje hibridne scenarije kao što su „invazija bez namere okupacije, napadi na strateške ciljeve ili sabotaža ovih ciljeva”.

6 KOMENTARA

  1. Mađioničarski trikovi, dok jednom rukom mlatiš po vazduhu odvraćajući pažnju sa druge ruke koja skriveno radi posao. Osim toga uplašen narod će pristati na sve.

  2. To je samo da se opravda naoružavanje koje će platiti deficitom, naravno na račun životnog standarda građana.
    I kada posle šest godina načisto bankrotiraju, sami će u rat.
    Kao prošli put.
    Jedino, možda nateraju imigrante da se bore. Radi državljanstva.

  3. Jedino ako je Rusima baš, baš dosadno.
    Sreća što Rusi igraju fer plej, inače od Kijeva ne bi bio kamen na kamenu.
    Da su Rusi ludi koliko ih predstavljaju, već odavno bi bio završen treći svetski rat i sigurno ne bi mi sad trućali na ovom sajtu.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version