Naslovna Novosti Da li pojava špijunskog drona RQ-4B nad Crnim morem nagoveštava novi napad...

Da li pojava špijunskog drona RQ-4B nad Crnim morem nagoveštava novi napad na Krim?

3
rq 4b u letu
rq 4b u letu
google news

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u novogodišnjem intervjuu za britanski The Economist,  urednici Zanny Minton Beddoes, između ostalog izjavio i da je jedan od glavnih ciljeva Ukrajine u 2024 godini „izolacija Krima i degradiranje tamošnjeg vojnog potencijala Rusije“.

Iole upućeni slušalac odmah je mogao shvatiti da Zelenski misli na uništenje Krimskog (Kerčkog) mosta koji preko moreuza spaja Kerč I Krimsko poluostrvo sa kontinentalnim Krasnodarskim krajem. 

Most i prilazni putevi ka njemu deo su ruskog autoputa A290 Kerč-Novorosijsk, odnosno R260 „Tavrida” (Kerč-Simferopolj-Sevastopolj) kao i železničke trase Bagerovo-Višesteblijevskaja. 

Ovo ukazuje koliko je most u vojnom i logističkom smislu značajan Moskvi kada je u pitanju odbrana Krima. Od početka ruske SVO u februaru 2022 Ukrajinci su više puta, sa manje ili više uspeha, pokušavali da Rusima unište ovu vitalnu komunikaciju. Kod onih više uspešnih napada, Rusi su relativno brzo popravljali oštećenja i obnavljali komunikaciju preko mosta.

Međutim, ako Kijev dobija ali i sam razvija sve opasnija i sofisticiranija sredstva, tako rastu i napori Moskve da brani skoro 19 km dugu komunikaciju. Problem je što OSU sada na most mogu dejstvovati sa velikih udaljenosti, sa kpna, mora i iz vazduha.

Prema ruskim izvorima, svi dosadašnji napadi na most izvedeni su uz punu logističku podršku (ako ne i direktno učešče) NATO saveznika Kijeva. Ovo je i jdan od razloga što se budno prate sve aktivnosti NATO sredstava u zoni iz koje se može osmatrati, napasti ili navoditi napadi na most.

Tako su 3. januara malu uzbunu izazvale neobične aktivnosti NATO-SAD avijacije nad Crnim morem. Naime, Vojna hronika je na portalu V Kontakte objavila kadrove preuzete sa sajta Flightradar. Na njima je zabeleženo dežurstvo Boeing P-8A Poseidon kraj rumunskih obala.

Američki P-8A je opremljen aktivnimm multi-statičkim i pasivnim akustičnim senzorskim sistemom, radarom sa inverznim sintetičkim otvorom, sistemom elektronskih mera podrške, elektro-optičkim/infracrvenim senzorima i digitalnim detektorom magnetnih anomalija.

Međutim, ono što je posebno zabrinulo Ruse, to je podatak da u paru sa Posejdonom, 170 km južno od Krima, radi i ISTAR (Intelligence, surveillance, target acquisition, and reconnaissance) Northrop Grumman  RQ-4B Global Hawk sa pozivnom oznakom FORTE13. Možda zvuči preterano, ali ovo može ukazivati i na pripremu novog napada na most, Feodosiju ili neki od objekata na Krimu.

Ovde treba navesti da je ISTAR Forte 13, prema OSINTdefender, tokom 6. i 7. decembra 2023. godine 24 časa dežurao u zoni između Kipra i obala Libana i Izraela, znači u vreme kada se očekivala reakcija Bejruta odnosno Hezbolaha na sukobe u Gazi.

Razlog zbog koga j Crno more oko krima postalo interesantnije od Sredozemlja oko Izraela ostaje zagonetka.

Da li je udar na NATO špijunske letelice opravdan?

Naravno, takav napad se neće dogoditi iznenađujuće, već će mu prethoditi zvanična upozorenja, verovatno i od samog predsednika Vladimira Putina. Ovo prenosi čvrstu nameru Moskve i odvraća Evropu/SAD od aktiviranja Člana 5 NATO-a.

Tamo gde se smatra da materijalna podrška SAD/NATO Ukrajini nanosi štetu ruskim civilima na njenoj teritoriji, legitimitet ruskog odgovora jeste povećan.

Jedan od ishoda mogao bi biti da SAD/NATO zaustave vojne letove, započnu pregovore sa Moskvom u pozadini i nagode se da okončaju rat. 

RQ-4 Global Hawk PRIPREMA ZA POLETANJE
RQ-4 Global Hawk PRIPREMA ZA POLETANJE

Ako SAD/NATO uzvrate vojno ili nastave da podržavaju Ukrajinu, Moskva će izvršiti svoja upozorenja i oboriti letelicu. Uvođenjem raketa dugog dometa može se obaviti ovaj posao lako. 

Primera radi, u nedavnom intervjuu, sada pokojni ukrajinski pilot Juice, opisao je rusku raketu vazduh-vazduh dugog dometa R-37M kao najopasnije oružje koje koristi rusko vazduhoplovstvo.

Global Hawk RQ-4B ukratko:

Global Hawk RQ-4B je visokoletačka, strateška bespilotna letelica za izviđanje i nadzor koja je u upotrebi u američkim oružanim snagama. Ovaj bespilotni sistem ima karakteristike koje ga čine izuzetno sposobnim za dugotrajne misije visokog nadzora i obaveštajne podrške. Evo nekoliko ključnih karakteristika Global Hawka RQ-4B:

1. Dugotrajne misije:

  • RQ-4B Global Hawk je sposoban za dugotrajne letačke misije koje traju i do 30 sati, omogućavajući dugotrajno nadziranje i prikupljanje obaveštajnih podataka.

2. Visina letenja:

  • Ova letelica može leteti izuzetno visoko, što je čini izuzetno teško uočljivom i sposobnom za široko područje izviđanja.

3. Napredni senzori:

  • RQ-4B je opremljen raznovrsnim naprednim senzorima, uključujući radare, elektro-optičke senzore, infracrvene senzore i druge, pružajući široki spektar informacija tokom misija.

4. Domet:

  • Sposobnost da pokrije velike udaljenosti čini Global Hawka RQ-4B odličnim sredstvom za globalno izviđanje i praćenje situacije.

5. Satelitska komunikacija:

  • RQ-4B ima mogućnost satelitske komunikacije, omogućavajući prenos podataka u realnom vremenu tokom leta.

6. Višenamenska upotreba:

  • Ova letelica se koristi u različitim vojnim i civilnim ulogama, uključujući nadzor, izviđanje, praćenje vremena, praćenje nepogoda i druge primene.

7. Usluge:

  • Global Hawk RQ-4B se koristi u Američkom ratnom vazduhoplovstvu (USAF) i u drugim američkim vojnim službama, pružajući podršku u strateškom izviđanju.

8. Modernizacija:

  • Kroz vreme, Global Hawk platforme su prolazile kroz različite faze modernizacije kako bi se održale i poboljšale njihove sposobnosti.

Ovi aspekti čine RQ-4B Global Hawka značajnim sredstvom u okviru američke vojne tehnologije, posebno u domenu visoko letačkog izviđanja i praćenja.

3 KOMENTARA

  1. Pa stvari su jednostavne mora da se uzme Odesa i Nikolajev da se odseče kompletan pristup crnom moru i onda je Krim bezbedan. Čačkaju mečku I to će dobiti na kraju.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version