NaslovnaNovostiDa li je ruska industrija pogođena sankcijama ili ne? Kijev napadnut sveže...

Da li je ruska industrija pogođena sankcijama ili ne? Kijev napadnut sveže proizvedenim raketama H-101

Rusko vazduhoplovstvo je, tokom još jednog masovnog raketnog napada 2. januara 2024. godine, koristilo raketu H-101.

Kako prenosi zapadna publikacija Cenzor, koja se poziva na analizu “ukrajinske grupe vojnih stručnjaka” sa sajta Defens ekspresa, rakete koje su Rusi lansirali proizvela je ruska odbrambena industrija u poslednjim mesecima 2023.

Ovi detalji već ukazuju na pitanje da li je ruski vojno-industrijski kompleks zaista pogođen zapadnim ekonomskim sankcijama.

Tokom današnjeg masovnog raketnog napada na Ukrajinu 2. januara 2024. godine, Rusi su koristili rakete H-101 proizvedene krajem 2023. godine, navodi Defens Ekpress. Ova činjenica, ukoliko je istinita a ne propaganda, opravdava pauzu između ruskih raketnih napada na Ukrajinu.

Pauza je, prema njihovoj teoriji, nastala zbog toga što su ruske snage želele da pripreme adekvatnu zalihu projektila neophodnih za napad velikih razmera.

Novinari Difens ekspresa su objasnili da je vreme proizvodnje ruskih krstarećih raketa označeno brojem/serijom od deset cifara, što važi za sve rakete.

Takva serija omogućava istovremeno pronalaženje porekla komponenti koje se koriste za proizvodnju raketa. Na primer, u januaru 2023. Rusi su pokušali da primene „kamuflaciju“ na neke rakete H-101 – jednostavno su odlučili da serijske serijske publikacije komponenti budu izbrisane.

Međutim sada, kako tvrde ukrajinski vojni stručnjaci i analitičari, Rusi su pribegli drugom metodu. Počeli su da primenjuju serije i brojeve na rakete koje je teže dešifrovati. Primetili su da je prvih 6 cifara serije na jednoj od oborenih raketa H-101 neprekidna „skraćenica“.

„315 – tako počinju serijski brojevi za rakete proizvedene 2023. godine, a sa „263“ – serijski brojevi za rakete H-101 proizvedene posle 2020. godine.

Čude se ukrajinski stručnjaci da, na raketi H-101, koju su nedavno presreli, kao vreme proizvodnje pominje se 4. kvartal 2023. godine. Drugim rečima, od sedme cifre serijskog broja, a to je „9“ mora se oduzeti „5“ i tako se dobija broj kvartala u kome je raketa proizvedena, objasnili su ukrajinski vojni stručnjaci njihovu logiku.

Po mišljenju Ukrajinaca, Rusi prirodno pribegavaju ovakvim „trikovima“ da što više sakriju poreklo komponenti koje se koriste u proizvodnji krstarećih raketa koje koriste u napadima na Ukrajinu.

Da li je ruska odbrambena industrija pogođena sankcijama ili ne?

„To što su okupatori danas koristili H-101, proizveden u četvrtom kvartalu 2023. godine, ne znači da je raketni arsenal Ruske Federacije iscrpljen. Istovremeno, može da pokaže i tempo proizvodnje. To će biti jedan od parametara koji će uticati na vremenski interval u kome se dešavaju naredni napadi“, zaključili su Ukrajinci.

Podaci o tome kako su zapadne ekonomske sankcije Rusiji uticale na proizvodnju oružja veoma se razlikuju, u zavisnosti da li čitate štampu diktiranu sa zapada ili istoka.

Čije god izvore da čitate, činjnica je da preusmeravanje ruskih resursa u industriju naoružanja i regrutovanje dovodi do toga da je proizvodnja raketa i tenkova porasla drastično više od predratnog nivoa.

Uprkos ekonomskim sankcijama, Rusija je uspela da proširi proizvodnju raketa iznad predratnih nivoa. Sankcije protiv vojnih proizvoda i proizvoda dvostruke namene su bez presedana zabeleženog u istoriji od februara 2022. godine, ali je Rusija pronašla načine da ih zaobiđe.

tu 95ms lansira h 101
tu 95ms lansira h 101

Rusija podstiče proizvodnju vojnog hardvera korišćenjem stranih komponenti, preusmeravanjem uvoza i zaobilazeći kontrolu izvoza kritičnih komponenti, ali proizvodi i domaće komponente.

Čak ni proizvodnja hipersoničnih balističkih projektila, koja se, prema zapadnim izvorima, suočava sa izazovima zbog nedostatka neophodnih poluprovodnika, nije prestala već je porasla.

Uprkos globalnom ekonomskom uticaju koje su zapadne sile nametnule, uključujući sankcije, odbrambena industrija Rusa nastavlja da napreduje, pokazujući sposobnost da nastavi proizvodnju raketa.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave