Naslovna Novosti Dronovi-čamci Oružanih snaga Ukrajine sada nose eksploziv do 800 kilograma i opremljeni...

Dronovi-čamci Oružanih snaga Ukrajine sada nose eksploziv do 800 kilograma i opremljeni su projektilima

0
napad ukrajinskog bespilotnog camca na sevastopolj
napad ukrajinskog bespilotnog camca na sevastopolj
google news

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) objavila je snimak nedavnog napada ukrajinskog bespilotnog čamca na Sevastopolj. Napad se dogodio 30. decembra 2023. Nije uspeo. Rusko Ministarstvo odbrane i lokalni zvaničnici izvestili su da je čamac uništen 3 km severno od Sevastopolja.

SBU je objavila snimak sa kamere postavljene na ukrajinski bespilotni čamac. Prikazuje bitku između čamca protiv ruskog patrolnog broda kod obale Sevastopolja. Snimak je isekla ukrajinska vojska, što potvrđuje da je ukrajinski čamac izgubio bitku i da je uništen.

Ovo je prvi snimak koji je pokazao upotrebu raketa ukrajinskog drona SeaBaby. Ranije je ove čamce ukrajinska vojska koristila kao dronove kamikaze, ali su bili naoružani nekim oružjem za pucanje iz daljine. Snimak je potvrdio da vatra ispaljena sa čamca nije bila precizna i da nije oštetila ruski brod.

Međutim, pojačanje bespilotnih čamaca MLRS-om može dovesti do problema za rusku mornaricu ili objekte na obali ako čamci uspeju da se neprimećeno približe ciljevima.

Ukrajinska vojska proizvodi i oprema svoje dronove uz blisku podršku NATO-a, uglavnom britanskih stručnjaka.

Sea Baby pomorski dronovi sada nose S-8

Oružane snage Ukrajine počele su opremanje bespilotnih jurišnih čamaca klase „Sea Baby“ jedinicama NURS (noseći vođene rakete) S-8. Ove rakete imaju domet od 8-10 km i mogu se koristiti za gađanje i duž balističkih i ravnih putanja.

Prisustvo projektila na čamcima povećava njihovu potencijalnu opasnost po obalne gradove poput Sevastopolja i Novorosije, posebno imajući u vidu poteškoće u presretanju takvih projektila sa pojačivačem slike od oko 0,003 kvadratna metra uz pomoć vojnih protivvazdušnih raketnih sistema.

Međutim, instaliranje NURS jedinica na čamce povećava njihov pojačivač slike, čineći ih vidljivijim za radarske sisteme.

su 30sm
su 30sm

Konkretno, radarske stanice N011M Bars-R instalirane na lovcima Su-30SM1 sposobne su da otkriju takve čamce na udaljenosti do 50 km. Ovo vam omogućava da efikasno kontrolišete njihove akcije i sprečite moguće pretnje po obalne objekte.

Između ostalog, prema ukrajinskim izvorima, takvi čamci sada mogu da nose eksplozivna punjenja do 800 kilograma, što već predstavlja veoma ozbiljnu pretnju.

Šef ukrajinske službe bezbednosti (SBU) Vasilj Maliuk najavio je da Ukrajina planira da intenzivira izviđačke i sabotažne operacije na teritoriji pod ruskom kontrolom 2024. godine, naglašavajući pritom ključnu potrebu da se Rusima pruži što više neprijatnih iznenađenja.

Izjava se može smatrati realnom kao i očekivanom usled nemoći na frontu, za razliku od one koju je izneo ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov. Umerov je u intervjuu za nemačku publikaciju Bild najavio nameru Ukrajine da zauzme Krim 2024. godine.

U decembru 2023. godine, SBU je prvi put predstavila svoju flotu pomorskih dronova. Ukrajina je formirala prvu u svetu pomorsku jedinicu dronova kamikaza.

Cena pomorskog drona u Ukrajini je 250.000 dolara, opremljena je funkcijama autopilota, ali i raznim sistemima kamera sa termovizijom. Ukrajinski pomorski dronovi uspešno su napali ruske brodove.

Ukrajinska upotreba pomorskih dronova bila je efikasna u igri mačke i miša, pritiskajući ruske snage i ubrzavajući napore Moskve da se suprotstavi ovom oružju.

Što se tiče Sea Baby, još jednog površinskog čamca SBU, za njega se prvi put saznalo u leto 2023. godine. „Morska beba“ sa bojevom glavom mase do 850 kg, posebno je korišćena za udare na Krimski most. 

Mornaričko bespilotno plovilo „Sea Baby“, koja se na ukrajinskom zove „Maliuk“, što znači „mali“. Dron nosi oko 850 kilograma eksploziva i sposoban je da deluje u olujnim uslovima, što otežava otkrivanje.

sea baby
sea baby

„To nije samo pomorski dron, to je višenamenska platforma koja se veoma uspešno koristi“, napominje šef SBU. U decembru 2023. godine, SBU je prvi put predstavila svoju flotu pomorskih dronova. Ukrajina je formirala prvu u svetu pomorsku jedinicu dronova kamikaza.

Cena pomorskog drona u Ukrajini je 250.000 dolara, opremljena je funkcijama autopilota, ali i raznim sistemima kamera sa termovizijom.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version