Naslovna Novosti Ukrajinski bezbednjaci snimili “dokumentarac” o napadu na Kerčki most dronovima “Morska Beba”

Ukrajinski bezbednjaci snimili “dokumentarac” o napadu na Kerčki most dronovima “Morska Beba”

2
morska beba
morska beba
google news

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) pokazala je kako su dronovi Sea Baby (Morska Beba) oštetili ruski most preko Kerčkog moreuza u julu 2023. Slike i više detalja tokom planiranja operacije SBU je predstavila u “dokumentarnom filmu” holivudskog stila „Specijalna operacija pobede. Krimski most do pakla”.

U istoj akciji udara u most preko Kerčkog moreuza, ukrajinske pomorske bespilotne letelice pokušale su da napadnu i rusku fregatu Admiral Esen.

Атака дрона SeaBaby по Керченському мосту, 17 липня 2023

Tokom napada 17. jula 2023. godine, Služba bezbednosti Ukrajine lansirala je pet pomorskih dronova „Sea Baby”, koji su se u dve grupe kretali ka ruskom Kerčkom mostu, koji je podigla Rusija nakon ankesije poluostrva Krim.

Šef SBU je rekao da je julski napad dronom rezultat “višemesečne pripreme” za zajedničku “operaciju” sa ukrajinskom mornaricom, koju je vodio sa admiralom Aleksijem Neižpapom.

SBU navodi da je najpre lansirala prvu grupu od dve površinske bespilotne letelice „Sea Baby”, a kasnije drugu grupu koju čine još tri ova pomorska drona. Rusi su u jednom trenutku podigli svoje borbene avione sa zemlje, a onda je ukrajinski štab odlučio da bespilotnim površinskim brodovima Sea Baby promeni kurs.

Zatim su se pojavili izveštaji da se ruska fregata Admiral Esen nalazi u blizini mesta gde su se nalazili dronovi. Šef ukrajinske službe bezbednosti, Vasil Maliuk, primećuje kako je fregata bila “veoma važna meta za Ukrajince”, a u jednom trenutku je tim koji koordinira rad dronova SeaBaby počeo da okleva i razmišlja o napadu na fregatu Esen.

Як SeaBaby атакував Керченський міст, 17 липня 2023

U filmu se navodi da druga grupa dronova nije imala dovoljno goriva da doplovi do Krimskog mosta. Zbog toga je odlučeno da ih operateri pošalju u napad na rusku fregatu. Dve preostale bespilotne letelice iz prve grupe nastavile su da se kreću ka mostu.

„Da, fokusirali smo se na Esen. Međutim ja sam prošao pored na udaljenosti od 1,5 km. Jer sam imao jasan zadatak od vrhovnog komandanta. Osim toga, sam brod je već detektovao postojanje naših pomorskih dronova“, dodao je Maliuk.

Međutim, nije bilo moguće sustići ruski brod, pošto je promenio kurs u pravcu Novorosiska. Zbog toga je SBU navodno odlučila da „samounište“ sva tri drona u blizini Jalte kako bi sprečila da padnu u ruske ruke.

Po dolasku na Kerčijev most, prvi čamac-dron „Morska Beba” trebalo je da napadne stub železničkog dela mosta, jer je to bio prioritet za Ukrajince, ističu. Međutim, kamikaza bespilotni brod je u početku prošao pored pilona, a da nije udario u njega.

Zbog toga je odlučeno da se vrati i napadne stub na strani mosta.. Snažna eksplozija izazvala je značajnu štetu na mostu.

Kasnije je drugi ukrajinski površinski dron Morska Beba prišao mostu u Kerčkom moreuzu i udario u stub koji podupire železnički deo mosta, preko kojeg je prolazio ruski voz.

Пошкодження Кримського мосту, 17 липня 2023
Most nakon udara pomorskog drona

Kako je naveo Maliuk, zapadni partneri Ukrajine pokazali su interesovanje za aktivnosti SBU i čak spremnost da uče iz njihovog iskustva. U pitanju je drugi napad na ovaj vitalni prelaz.

Most je otvorio ruski predsednik Vladimir Putin 2018. godine i simbol je spajanja Krima sa Rusijom. Takođe je karika za transport koju ruske snage koriste na frontu, tvrde Ukrajinci.

Morska beba

Morski dronovi koji su u julu 2023. oštetile most na Krimu dobili su naziv „Sea Baby“, na inicijativu upravo ovih stručnjaka iz SBU. Opremljeni su bojevom glavom od 850 kg. Razvoj i proizvodnju dronova sprovodi tim SBU, uz podršku “nekoliko inženjera volontera i programera iz privatnog sektora”.

O ukrajinskim „Morskim bebama“ idalje ne zna puno. Sve informacije o ovom dronu potiču isključivo iz propagande SBU. Naime, Služba bezbednosti Ukrajine je američkoj televizijskoj mreži CNN dostavila video snimak napada eksperimentalnog ukrajinskog pomorskog drona na Krimski most, izveden 17. jula 2023.

Tada je prvi put otvoreno prikazan uređaj koji se koristio za izvođenje napada – specijalni nadvodni dron „Sea Baby”. Do tada su masovni mediji pretpostavljali da su napadi na ruske vodene objekte izvođeni dronovima „Magura“. 

No, načelnik SBU Vasil Maljuk je već u intervjuu za CNN rekao da je dron korišćen za udar na most rezultat višemesečnog razvoja koji je počeo odmah nakon početka ruske invazije.

„Bespilotni čamci su razvijeni isključivo od strane SBU, bez učešća privatnih kompanija“, izjavio je tada Maljuk. Dakle, narativ se malo izmenio od tada.

Iz istog intervjua saznali smo da se morski dronovi proizvode u jednoj od ukrajinskih podzemnih fabrika te da su na inicijativu osoblja nazvani „Sea Baby“. Pri tome, „sve taktičko-tehničke karakteristike Morskih Beba su navodno bile superiornije u odnosu na Maguru“. 

natpis na pramcu nadvodnog drona
natpis na pramcu drona seababy

Navedimo da „Magura” ima brzinu krstarenja od 22 čvora (40,7 km/h) i maksimalnu brzinu od 42 čvora (skoro 78 km/h). Domet delovanja je 450 nautičkih milja, što je oko 833 km. 

U oblasti Jevpatorije, na obali poluostrva Krim, u novembru 2023. godine, otkrivena je grupa ukrajinskih kamikaza čamaca. U blizini jezera Donuzlav primećene su četiri polupotopljena plovila. Ruski marinci po prvi put došli u posed netaktnuog drona Magura.

2 KOMENTARA

  1. I ako je nemoguće u potpunosti zaštiti cio most svih 24sata dnevno,moguće je znatno pojačati zaštitu najranjivijih dijelova(postoje razna sredstva)!Pažnja ne smijem da popusti ni za tren,jer su Ukrajinci(uz podršku NATO-a)već pokazali da znaju biti opasni.

  2. Dobice fasiti ukrajnski BEBU u kijev i tu im je kraj, pa ginu ko zecevi dok ih fasista Zelenski tjera u SMRT, i Izrael je fasisticka drzava i blizi im se kraj, SLAVA RUSIJI

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version