NaslovnaNovostiPoljaci primili i poslednji FA-50GF lovac te tako otvorili evropsko tržište za...

Poljaci primili i poslednji FA-50GF lovac te tako otvorili evropsko tržište za Južnu Koreju

Poljsko ratno vazduhoplovstvo je 30. decembra 2023. primilo svih 12 južnokorejskih lakih borbenih aviona KAI FA-50GF (Gap Filler) prema ugovoru potpisanom 16. septembra 2022. godine u 23. taktičkoj vazduhoplovnoj bazi poljskih vazduhoplovnih snaga u Minsku-Mazovjeckom.

Tada je u prisustvu predsednika Andžeja Dude, ministar nacionalne odbrane Mariuš Blaščak odobrio ugovore sa južnokorejskom korporacijom Korea Aerospace Industries (KAI) o kupovini 48 lakih borbenih aviona FA-50.

U suštini, potpisana su dva ugovora: prvi vredan 700 miliona dolara za nabavku dvanaest KAI aviona FA-50GF Fighting Eagle Block 10, a drugi vredan oko 2,3 milijarde dolara za nabavku 36 lakih lovaca u modifikovanoj verziji FA-50PL (Poland) Block 20.

Poljska verzija (PL) FA-50 biće opremljen poboljšanom 1KTV verzijom Lockheed Martinovih Sniper nišanske senzore.  Aparate će raditi zajedno Lockheed Martin i KAI. 

Oba ugovora su uključivala izgradnju centra za logistiku u Poljskoj, pakete tehničke podrške i obuku pilota u Internacionalnoj trenažnoj školi.

Avioni su javnnosti predstavljeni na ceremoniji 7. juna na fabričkoj pisti KAI u Sacheonu, oko 300 kilometara južno od Seula. Uspešno sklopljenom poslu verovatno su se najviše radovali Južnokorejanci – ovim  su prvi put uspeli da svoje borbene aparate plasiraju na evropsko tržište.

Prva dva aviona FA-50GF su u Poljsku stigla 9. jula a zvanično su puštena u upotrebu  15. avgusta 2023. godine, na Dan poljskog vazduhoplovstva. Javna prezentacija dva laka borbena (borbeno-trenažna) aviona FA-50GF Fighting Eagle održana je na aerodromu Minsk-Mazovjecki 21. avgusta.

Avioni sa poljskim repnim brojevima „5001“ i „5002“ ušli su u službu 23. taktičke vazduhoplovne baze poljskog ratnog vazduhoplovstva, stacionirane u Minsk-Mazovjeckom. Ceremoniji je prisustvovao poljski ministar nacionalne odbrane Mariusz Blaszczak.

fa 50gf
fa 50gf

Dan pre isporuke prvih aparata, predsednik kompanije KAI Kang Gju-Young je u pratnji predsednika J. Koreje Ioon Suk-Yeola posetio vazduhoplovnu bazu Minsk kako bi proverio da li su završene sve pripreme za prijem.

Poljaci su 25 oktobra na varšavskom aerodromu Okecie  primili aparate 5007 i 5008, znači ukupno 8. Isporuka ostala 4 očekivala se do kraja 2023 godine. Deveti i deseti lovac isporučeni su 11. novembra a poslednja dva stigla su krajem decembra. Time je ispunjen prvi ugovor između Seula  i Varšave.

Južnokorejski aparati su zamenili lovce MiG-29, koje su Poljaci tokom 2023 godine prebacili u Ukrajinu. Kasnije, 2025-2028. Poljsko ratno vazduhoplovstvo bi na osnovu drugog ugovora 36 aviona u poboljšanoj modifikaciji FA-50PL (Blok 20) trebalo da dobije tokom 2025-2028. godine. 

FA-50GF ukratko

FA-50GF je varijanta višenamenskog borbenog aviona T-50 Golden Eagle (골든이글), koji je razvijen u Južnoj Koreji. FA-50GF je prilagođena verzija aviona namenjena za izvođenje napada na zemlju i podršku kopnenim snagama.

Ovaj avion je opremljen naprednim avionskim sistemima i tehnologijama za izviđanje, nadzor i napad. Ima sposobnost nošenja različitog naoružanja, uključujući rakete vazduh-zemlja, vazduh-vazduh kao i vođene bombe. FA-50GF takođe ima integrirane senzore za ciljanje i izviđanje, kao i napredan avionski elektronski sistem za upravljanje.

FA-50GF je razvijen kako bi podržao vojne operacije na tlu, uključujući izvođenje vazdušnih udara, uništavanje ciljeva na zemlji i podršku kopnenim snagama. Takođe može obavljati zadatke kao što su izviđanje, osmatranje i prepoznavanje ciljeva.

kai fa 50 namenjen poljskoj
kai fa 50 namenjen poljskoj

Ovaj lovac se koristi u južnokorejskim oružanim snagama kao sredstvo za podršku kopnenim operacijama i obavljanje napada na ciljeve na zemlji. FA-50GF je deo modernizacije južnokorejskog vojnog vazduhoplovstva i doprinosi jačanju njihovih sposobnosti u oblasti vazduhoplovne borbe i kopnene podrške.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave