Naslovna Novosti Kindžal za kraj godine; Ruski MiG-31K lansirali su poslednjeg dana 2023. H-47M2...

Kindžal za kraj godine; Ruski MiG-31K lansirali su poslednjeg dana 2023. H-47M2 na nekoliko ciljeva u Ukrajini

5
kindzal kh 47m2
kindzal H-47M2 u trenutku lansiranja
google news

Lokalni ukrajinski izvori na koje se pozivaju i ruski portali objavili su da je 31.12.2023. zabeleženo nekoliko eksplozija na lokalitetima Kropivnjicki i Krivi Rog, a sirene za vazdušni napad su se aktivirale širom Ukrajine.

Istovremeno, treba napomenuti da su predstavnici Vazduhoplovstva Ukrajine upozorili na poletanje ruskih aviona MiG-31K opremljenih hipersoničnim raketama Kindžal (H-47M2) i na pretnju raketnog napada.

Ruski kanali tvrde da su ruski avioni gađali ciljeve u dva ukrajinska grada. Poznato je da su rakete Kindžal lansirane, ali za sada nema drugih detalja priznatih od strane ukrajinskih izvora, osim da je prijavljeno nekoliko eksplozija.

„Zabeležena su lansiranja raketa ruskih aviona MiG-31K. Na jugu i istoku postoji značajna neprijateljska taktička vazdušna aktivnost. Ostaje opasnost od upotrebe vazdušnog oružja. Nekoliko eksplozija se čulo u mestima Kropivnjicki i Krivi Rog“, navodi se u saopštenju ukrajinskog vazduhoplovstva.

Podaci koji su trenutno dostupni pokazuju da su avioni MiG-31K lansirali tri hipersonične rakete Kindžal, a frontalni bombarderi Su-34 dva projektila H-59.

kindzal
kindzal

To je drugi put poslednjih dana da Rusija koristi hipersonične rakete Kindžal za gađanje ciljeva na teritoriji Ukrajine. U petak, 29. decembra, tokom masovnog raketnog napada, zabeleženo je poletanje pet borbenih aviona MiG-31K i naknadno lansiranje pet hipersoničnih projektila Kindžal iz Astrahanske oblasti.

Hipersonične rakete Kindžal dobile mogućnošt reprogramiranja cilja u toku leta MiG-31K

Ruske hipersonične rakete „Kinžal“ imaju mogućnost da dobiju oznaku cilja u vazduhu i da je po potrebi promene bez sletanja aviona na aerodrom, tvrde ruski mediji.

Hipersonični kompleks Kindžal ima mogućnost ponovnog ciljanja direktno u vazduhu, a to će uraditi posada aviona koji nosi raketu. Trenutno se programiranje cilja odvija na zemlji, pri čemu se koordinate cilja unose u raketu pre poletanja. Izvor nije naveo nikakve preciznije podatke.

Sada će MiG-31K početi da dežura u Crnom moru, a „Bodeži“ kojima su naoružani mogu se programirati direktno sa instrument table, odnosno programiranje se više ne odvija na Zemlji, već iz kokpita, preusmeravanjem u letu, citira izvor TASS-a.

Prema drugim informacijama, koje je potvrdio izvor u odbrambenoj industriji, Kindžal je i ranije imao mogućnost programiranja u toku leta aviona, što je uradio operater naoružanja, pošto je dobio koordinate sa zemlje. Ova mogućnost se samo do sada nije medijski reklamirala, tvrdi izvor.

Ruski predsednik Vladimir Putin je 18. oktobra 2023. godine najavio da će ruski supersonični lovci-presretači MiG-31K sa hipersoničnom raketom Kindžal početi da patroliraju Crnim morem. Patroliranje je konstantno i ima za cilj prvenstveno praćenje dešavanja u Sredozemnom moru.

mig 31 nosi kindzal
mig 31K nosi kindzal

“Ovo nije pretnja, ovo što sada saopštavam – po mom uputstvu, Vazdušno-kosmičke snage počinju da patroliraju stalno u neutralnoj zoni vazdušnog prostora iznad Crnog mora, a naši avioni MiG-31 su naoružani kompleksima Kindžal”, rekao je tada Putin.

Rosteh je ranije saopštio da Rusija nema problema sa hipersoničnim raketama Kinžal, one se masovno proizvode i isporučuju trupama u potrebnim količinama.

Sa druge strane, mnogi smatraju da je odluka ruske strane da u Crnomorsko područje trajno uvede lovce-presretače MiG-31K opremljene hipersoničnim raketama Kindžal doneta nakon tajne isporuke raketa ATACMS od strane SAD ukrajinskim trupama.

5 KOMENTARA

  1. Pr i, da li je taj Suhoj frontalni ili frontovski bombarder? Drugo, Kinzal mora jos da se razvija, ne treba ga jos uvek lroglasavagi svemogucim ili nemogucim za obaranje, vjdeli smo da se do sad mnogo ruskih cudesnih oruzja obrukalo u taznim ratovima. I trece, nekako je logicnije da Tupoljevi nose vise Kinzala, a ne ovako sa jednom raketom po avionu.

    • Kinžala mora da nosi po jedan MiG-31K, da bi mogao da “nagura” takve performanse kakvim se reklamira (letna brzina do Mah 10, visina do 40,000 metara). Bez toga, Kinžal ne bi bio ništa više zastrašujuć nego recimo Raduga H-15, koji je takođe aerobalistički projektil, ali se lansira sa Tu-22M3 pa stoga ima domet od oko 400km i maksimalnu letnu brzinu od Mah 5.5 – Mah 6.

      Baš me zanima kad bi taj MiG-31K poeno gore H-15, koliko bi dotični projektil uspeo da nagura bolje performanse nego što ih trenutno nagura kad se lansira sa 22M3. Možda u ovom slučaju H-15 bi bio u nivou Kinžala, ali ne bi bio ni daleko.

    • Treba to da predložiš Ruskom ministarstvu odbrane, verovatno sa tim znanjem bi unapredio rusku borbenu taktiku.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version