Naslovna Novosti Hipersonične rakete Kindžal dobile mogućnošt reprogramiranja cilja u toku leta MiG-31K

Hipersonične rakete Kindžal dobile mogućnošt reprogramiranja cilja u toku leta MiG-31K

13
kindzal
kindzal
google news

Ruske hipersonične rakete „Kinžal“ imaju mogućnost da dobiju oznaku cilja u vazduhu i da je po potrebi promene bez sletanja aviona na aerodrom. Ove informacije, tvrde ruski mediji, stižu iz obaveštenih izvora.

Hipersonični kompleks Kindžal ima mogućnost ponovnog ciljanja direktno u vazduhu, a to će uraditi posada aviona koji nosi raketu. Trenutno se programiranje cilja odvija na zemlji, pri čemu se koordinate cilja unose u raketu pre poletanja. Izvor nije naveo nikakve preciznije podatke.

Sada će MiG-31K početi da dežura u Crnom moru, a „Bodeži“ kojima su naoružani mogu se programirati direktno sa instrument table, odnosno programiranje se više ne odvija na Zemlji, već iz kokpita, preusmeravanjem u letu, citira izvor TASS-a.

Prema drugim informacijama, koje je potvrdio izvor u odbrambenoj industriji, Kindžal je i ranije imao mogućnost programiranja u toku leta aviona, što je uradio operater naoružanja, pošto je dobio koordinate sa zemlje. Ova mogućnost se samo do sada nije medijski reklamirala, tvrdi izvor.

Ruski predsednik Vladimir Putin je 18. oktobra 2023. godine najavio da će ruski supersonični lovci-presretači MiG-31K sa hipersoničnom raketom Kindžal početi da patroliraju Crnim morem. Patroliranje je konstantno i ima za cilj prvenstveno praćenje dešavanja u Sredozemnom moru.

“Ovo nije pretnja, ovo što sada saopštavam – po mom uputstvu, Vazdušno-kosmičke snage počinju da patroliraju stalno u neutralnoj zoni vazdušnog prostora iznad Crnog mora, a naši avioni MiG-31 su naoružani kompleksima Kindžal”, rekao je tada Putin.

Rosteh je ranije saopštio da Rusija nema problema sa hipersoničnim raketama Kinžal, one se masovno proizvode i isporučuju trupama u potrebnim količinama.

Sa druge strane, mnogi smatraju da je odluka ruske strane da u Crnomorsko područje trajno uvede lovce-presretače MiG-31K opremljene hipersoničnim raketama Kindžal doneta nakon tajne isporuke raketa ATACMS od strane SAD ukrajinskim trupama.

Proizvodnja raketa H-47M2 u Rusiji povećana čak pet puta

Izveštava se takođe da je Rusija uspela navodno da poveća proizvodnju hipersoničnih raketa H-47M2 Kindžal za čak pet puta. Ovaj zaključak je usledio na osnovu izjave ukrajinskog ministra odbrane Reznikova, koji je izvestio da Ruska Federacija ima najmanje 80 Kindžala, dok su u januaru ove godine zalihe ovih raketa procenjene na 50 jedinica.

hipersonicna raketa u letu foto rusko ministarstvo odbrane
hipersonicna raketa u letu foto rusko ministarstvo odbrane

Ukrajinski izvori kažu da je Rusija uspela da poveća proizvodnju raketa pet puta, proizvodeći 10 Kindžala mesečno. Pošto proizvodne linije u Rusiji, posebno za rakete, rade sa povećanom proizvodnjom tokom rata, proizvodnja više Kinžala ostaje veoma moguća.

Ruska Federacija je uspela navodno da umnoži proizvodnju „Kindžala“ modernizacijom jedne od linija za proizvodnju raketa za kompleks Iskander.

Rusija koristi svoj hipersonični projektil H-47M2 retko i samo za uništavanje visoko vrednih ciljeva. Kao što znate, poslednji među ovakvim ciljevima bio je američki raketni PVO sistem Patriot.

Broj MiG-ova 31K takođe bi potencijalno mogao brzo da poraste zbog ruskih ogromnih zaliha od stotina MiG-ova 31, od kojih su mnogi služili samo delić svog korisnog veka pre nego što su stavljeni u skladište nakon završetka Hladnog rata.

Britanski obaveštajci objašnjavaju šta MiG-31 sa hipersoničnim raketama Kinžal traže u Crnom moru

Britanski analitičari smatraju da takva Putinova izjava odgovara „tipičnoj ruskoj retorici” usmerenoj na domaću publiku, koja Zapad naziva „agresorima” i smatra rusko delovanje „neophodnim za odbranu države”.

Osim toga, britanski obaveštajci smatraju da je takvo naređenje izdato nakon jačanja vojnog prisustva SAD u istočnom Mediteranu.

mig-31 kinžal
mig-31k nosi kinžal

“Ovaj gest treba da pokaže da Rusija ostaje sposobna da razvije i koristi novo oružje uprkos invaziji na Ukrajinu”, tvrde britanski obaveštajci.

Međutim, kako se navodi u njihovom izveštaju, „Kindžal” je još uvek u fazi operativnog testiranja, a njegov učinak u Ukrajini je relativno slab.

Na papiru, raketa je „veoma moćna“ i sposobna da leti hipersoničnim brzinama i izbegava savremene sisteme protivvazdušne odbrane, iako način na koji Rusija koristi ovu raketu zahteva dodatna značajna poboljšanja da bi dostigao svoj navedeni potencijal, smatraju Britanci.

MiG-31 i raketa Kindžal

Najbolja konfiguracija od početka rata u Ukrajini je MiG-31K naoružan raketom vazduh-zemlja Kindžal. Rusija je u odavno demonstrirala konfiguraciju prilikom izvođenja raketnih udara na ukrajinske ciljeve od posebnog značaja.

Otkako je Kindžal pušten u upotrebu, projektovan je kao nepobedivi sistem naoružanja koji se kreće do deset puta većom brzinom od zvuka i može da zaobiđe sve moderne sisteme protivraketne odbrane.

Analitičari veruju da je Kinžal izveden iz balističke rakete kratkog dometa 9K720 Iskander-M. Ukupan dizajn projektila je zajednički sa Iskanderom, a deo za navođenje je modifikovan za Kindžal. Navodno može da pogodi i statične mete i mobilne kao što su nosači aviona.

mig 31 nosi kindzal 1
mig 31 nosi kindzal 1

Oba oružja postižu hipersonične brzine kroz „kvazibalističku“, nepredvidivu putanju leta bez napuštanja atmosfere.

Primarna razlika između Kindžala i njegovog navodnog prethodnika je u tome što se Kinzhal lansira vazdušnim putem, a ne sa zemlje, što ga čini manje predvidljivim, težim za presretanje i potencijalno opipljivijim od zemaljskog sistema Iskander.

Početkom godine, pisali smo kratku analizu na temu može li PVO sistem Patriot da sruši rusku raketu Iskander?

13 KOMENTARA

    • BRAVO Boki, istomišljenici smo, i ubeđen sam da si u pravu. Večno živela herojska Rusija sa svim svojim prijateljima, da ne kažem pravoslavcima, jer izuzetno poštujem i Kadirova, kao i njegov narod koji ga podržava, a takođe i Orbana sa njegovim istomišljenicima.

  1. Boj ne bije svijetlo oružje, no boj bije jača ekonomija. Hitlerova vojska je prva na svijetu imala rakete i mlazne avione, najbolje tenkove i automatske puške, ali je na kraju izgubila rat.

  2. Milane, smradu jedan. Sta ti smetaju Rusi? Rudi ce ti naterati raketu u zadnjicu, izgleda da ti se takva mogućnost svidja.

  3. Opet PIRGAVO ZLO ( englezi ) SERU SA SVOJIM ANALITIKAMA, PODACIMA, MISLJENJIMA I PROGNOZAMA !! Ma tjerate se PIRGAVI u 5 p.m. RUSI trebaju KINŽALE testirati upravo na vama PIRGAVIMA ( engleska – london ) da vas uvjeri kako precizno radi, udara, razbija.. ☝️

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version