Naslovna Novosti Putin: MiG-31 sa Kindžalima počeće da patroliraju u oblasti Crnog mora

Putin: MiG-31 sa Kindžalima počeće da patroliraju u oblasti Crnog mora

0
kh 47m2 kinzhal
H-47m2 kindzal
google news

U okviru nove strategije za osiguravanja bezbednosti u Crnomorskom regionu, predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin najavio je početak patroliranja ovim akvatorijom lovaca MiG-31 naoružanih hipersoničnim raketama Kindžal.

Ova odluka se može posmatrati kao odgovor na jačanje vojnog prisustva NATO-a u crnomorskom regionu. Lovci MiG-31, poznati po svojim visokim performansama i sposobnosti da nose hipersonične rakete Kinžal, obezbeđuju Rusiji nadmoć u vazduhu i efikasnu kontrolu na moru.

Ove rakete su predstavljene kao jedno od naprednih oružja koje može da pogodi različite morske i kopnene ciljeve na velikim udaljenostima sa velikom preciznošću i brzinom.

Međutim, jedan od razloga je i sposobnost ruskog lovca MiG-31 da presretne krstareće i balističke rakete, koje su se već pojavile u arsenalu Ukrajine i aktivno se koriste za nanošenje štete ruskoj teritoriji.

Pored MiG-31K a u okviru “specijalne vojne operacije” u Ukrajini, avion Su-34 takođe je nedavno uspešno upotrebio hipersoničnu raketu Kinžal. O ovoj činjenici su izvestili novinari TASS-a, pozivajući se na neimenovane izvore u ruskom ministarstvu odbrane.

MiG-31 i raketa Kindžal

MiG-31 je supersonični avion presretač koji je razvijen za upotrebu od strane sovjetskih vazduhoplovnih snaga preko Mikojanovog konstruktorskog biroa kao zamena za raniji MiG-25 i između ostalog, među najbržim je lovcima na svetu. Rusko vazduhoplovstvo ima 130 aviona, dok kazahstansko 20.

Postoje nekoliko varijanti originalnog MiG-31 iz sovjetske ere (NATO oznaka: „Foxhound“) nadzvučnog lovca presretača za sve vremenske prilike. Reč je o višenamenskom borbenom avionu velikog dometa sa velikom brzinom i sposobnošću da gađa i vazdušne i kopnene ciljeve.

mig-31 kinžal
mig-31 kinžal

Još jedna prednost koja se ističe sposobnost MiG-31 da lansira raketne udare velikog dometa. Iz tog razloga ovi avioni mogu da izbegnu bitku nepovređeni. Od početka rata u Ukrajini, prijavljeni su samo pali MiG-ovi 31, daleko od ukrajinske teritorije, usled kvara.

Ovaj avion je izuzetno teško „uloviti“, kao i njegovog prethodnika – MiG-25BM. Zanimljiva je činjenica da za celu svoju službu, MiG-25BM nikada nije oboren.

MiG-31 je dvosedni supersonični lovac presretač velikog dometa. Dizajniran je za presretanje i uništavanje vazdušnih ciljeva na bilo kojoj visini, u bilo koje doba dana, u jednostavnim i nepovoljnim vremenskim uslovima. 

Bez punjenja, letelica može da preleti do 3000 km. Maksimalna visina leta je 20,5 km. Prosečno trajanje leta je 3,3 sata.

Najbolja konfiguracija od početka rata u Ukrajini je MiG-31K naoružan raketom vazduh-zemlja Kindžal. Rusija je u nekoliko navrata koristila konfiguraciju prilikom izvođenja raketnih udara na ukrajinske energetske infrastrukture. 

Moskva često šalje MiG-ove 31 sa Kindžalom u Belorusiju. Prema zapadnim stručnjacima, MiG-31 bi mogao da pogodi bilo koju evropsku vojnu bazu ako bi poleteo iz Belorusije i lansirao Kinžal.

mig 31 nosi kindzal 1
mig 31 nosi kindzal 1

Rusko ministarstvo odbrane očekuje da će MiG-31 ostati u upotrebi do 2030. godine ili kasnije, a potvrđeno je 2020. godine kada je objavljeno da će se produžiti vek trajanja sa 2.500 na 3.500 sati na postojećim okvirima aviona. Preko 50 aviona je modifikovano u MiG-31BM (Boljšaja modernizacija/duboka modernizacija).

Opremljen nizom raketa dugog dometa, MiG-31 je naneo razorne udare po ukrajinskim položajima.

Prema izveštaju Kraljevskog instituta ujedinjenih britanskih službi, presretač MiG-31 je navodno oborio brojne ukrajinske ratne avione svojim moćnim raketama vazduh-vazduh Vimpel R-37M tokom vršenja patrola na velikim visinama.

Proizvodnja raketa H-47M2 u Rusiji povećana čak pet puta

Izveštava se takođe da je Rusija uspela navodno da poveća proizvodnju hipersoničnih raketa H-47M2 Kindžal za čak pet puta. Ovaj zaključak je usledio na osnovu izjave ukrajinskog ministra odbrane Reznikova, koji je izvestio da Ruska Federacija ima najmanje 80 Kindžala, dok su u januaru ove godine zalihe ovih raketa procenjene na 50 jedinica.

Ukrajinski izvori kažu da je Rusija uspela da poveća proizvodnju raketa pet puta, proizvodeći 10 Kindžala mesečno. Pošto proizvodne linije u Rusiji, posebno za rakete, rade sa povećanom proizvodnjom tokom rata, proizvodnja više Kinžala ostaje veoma moguća.

Ruska Federacija je uspela naovdno da umnoži proizvodnju „Kindžala“ modernizacijom jedne od linija za proizvodnju raketa za kompleks Iskander.

Rusija koristi svoj hipersonični projektil H-47M2 retko i samo za uništavanje visoko vrednih ciljeva. Kao što znate, poslednji među ovakvim ciljevima bio je američki raketni PVO sistem Patriot.

kindzal kh 47m2
kindzal H-47M2

Broj MiG-ova 31K takođe bi potencijalno mogao brzo da poraste zbog ruskih ogromnih zaliha od stotina MiG-ova 31, od kojih su mnogi služili samo delić svog korisnog veka pre nego što su stavljeni u skladište nakon završetka Hladnog rata..

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version