Naslovna Novosti Kako Ukrajina potopila ruski brod? Koriste britansku Storm Shadow u originalnoj verziji,...

Kako Ukrajina potopila ruski brod? Koriste britansku Storm Shadow u originalnoj verziji, dometa 560 km

2
ukrajinski su 24 sa raketom storm shadow
ukrajinski su 24 sa raketom storm shadow
google news

Prošle nedelje, Ukrajina je uspela da udari u luku Feodosija na Krimu, potopivši amfibijski desantni brod Novočerkask, u incidentu koji je značajan za obe strane ali posebno ukrajinsku, kako bi se kompenzovala loša situacija na frontu.

U raketnom udaru potopljen je ruski desantni brod Novočerkask projekta 775 u njegovoj matičnoj bazi u Feodosiji, potvrdilo je rusko Ministarstvo odbrane 26. decembra.

Dva ukrajinska aviona Su-24, koja su lansirala rakete na mete, oborena su, navodi Ministarstvo odbrane u saopštenju koje prenose ruski mediji. Ratne avione su oborila ruska protivvazdušna odbrana u blizini grada Nikolajeva.

Treba napomenuti da su britanske rakete dugog dometa Storm Shadow integrisane na ukrajinske Su-24.

Ukrajinski napad zainteresovao je mnoge u kontekstu u kojem se Feodosija smatrala jedinom sigurnom lukom za rusku mornaricu, a potapanje desantnog broda Novočerkask donekle ograničava domet delovanja ruske Crnomorske flote, tvrde zapadni izvori.

Moguće kao odgovor, Rusija je pokrenula veliki napad širom Ukrajine, najveći raketni napad od početka eskalacije sukoba pre skoro dve godine. Razmere ruskog napada govore o sposobnostima i količini naoružanja koje poseduju uprkos negativnoj propagandi sa zapada.

Međutim može ukazivati i na “bes” usled nedavnih događaja u kojima je ukrajinska vojska i pored toga što nižu poraz za porazom na frontu, uspela da uništi nekoliko savremenih bombardera Su-34 i pogodi luku Feodosija.

Brod Novočerkask je izgrađen osamdesetih godina prošlog veka u Poljskoj. Već je oštećen prošle godine 24. marta, kada su Ukrajinci projektilima pogodili luku Berdjansk. Tamo su pogodili i desantni brod Orsk.

Ukrajina poseduje rakete Storm Shadow dometa 560 kilometara, originalnu verziju

Mogućnost Ukrajine da pogodi ruski amfibijski brod na takvoj udaljenosti izazvao je razne spekulacije, uključujući upotrebu aviona F-16 Fighting Falcon američke proizvodnje.

Međutim, vojni stručnjaci su došli do zaključka da je ruski brod zaista bio pogođen britanskim projektilima Storm Shadow, koje su lansirali ukrajinski Su-24, ali ne izvoznom verzijom koju su Ukrajinci do sada koristili, već originalnom verzijom dometa od 560 kilometara.

storm shadow
storm shadow

Ovo je i mišljenje nemačkog penzionisanog generala Erharda Bulera, koji prenose ukrajinski portali. Penzionisani general navodi da je jedino objašnjenje za pogodak ruskog broda Novočerkask upravo što je to učinjeno britanskim raketama Storm Shadow u verziji dometa od 560 kilometara.

Do sada se verovalo da Ukrajina ima samo izvoznu verziju krstareće rakete Strom Shadow, dometa od 250 kilometara.

Bivši general Bundesvera objašnjava da ova verzija nije dovoljna da se pogodi luka Feodosija na okupiranom Krimu, iz vazdušnog prostora koji kontroliše ukrajinska vojna avijacija.

„Raketa Storm Shadov morala je da leti preko 250 kilometara. Ne možete drugačije. Sve ukazuje da Ukrajina ima rakete dugog dometa većeg od 400 kilometara“, rekao je bivši zvaničnik Bundesvera.

Očekivano, Ministarstvo odbrane Velike Britanije nije reagovalo.

Velika Britanija je za Ukrajinu daleko najostrašćeniji snabdevač oružjem, posle Sjedinjenih Američkih Država. London je među državama koje su najviše uključene u naoružavanje Ukrajine, a po nekima je čak i sprečio već dogovorene mirovne pregovore 2022. godine.

Oružane snage Ukrajine često menjaju način izvođenja napada na položaje ruskih snaga. Među taktikama na koje se i Rusi pozivaju je upotreba „raketa mamaca“ tipa Storm Shadow. Mamci se uvek koriste uz pravu verziju, sa eksplozivnim punjenjem, Storm Shadow.

Sa druge strane, pored direktnog uništavanja francusko-britanskih „stelt projektila“ pomoću raketa vaduh zemlja, ruski vojnici su naučili da ih sklone sa kursa i presretnu sistemima za elektronsko ratovanje.

Storm Shadow (SCALP-EG) ukratko

Krstareća raketa dugog dometa (ALCM) koju je razvio evropski proizvođač raketa MBDA. Projektil je dizajniran da ga nose različiti vojni avioni, uključujući Eurofighter Typhoon i lovac bombarder Tornado.

oboreni storm shadow
oboreni storm shadow

Raketa Storm Shadow ima domet od preko 250 kilometara i sposobna je da pogodi različite ciljeve, uključujući ojačane bunkere, komandne i kontrolne centre i sisteme protivvazdušne odbrane.

Raketa je vođena kombinacijom GPS-a i inercijalne navigacije, a može se programirati da leti na određenim rutama i pogađa zadate ciljeve.

Raketa Storm Shadow je opremljena bojevom glavom od 450 kilograma, koja je dizajnirana da prodre duboko u utvrđene strukture pre detonacije. Ovo čini raketu veoma efikasnom protiv ciljeva kao što su bunkeri i podzemni objekti.

Raketa je prvi put videla sukob u invaziji na Irak. Oružje za precizne udare su upotrebili Tornado bombarderi iz RAF-ove 617 eskadrile tokom napada na Irak 2003. godine, a u potpunosti je u službi od 2004. godine.

Raketu je nakon toga koristilo nekoliko zemalja u borbenim operacijama, uključujući Francusku i Ujedinjeno Kraljevstvo tokom njihove vojne “intervencije” u Libiji 2011. godine. U tom sukobu, projektil je korišćen za gađanje različitih ciljeva.

zelenski pise po raketi storm shadow
zelenski pise po raketi storm shadow

Njegov dalji razvoj i raspoređivanje će verovatno ostati prioritet za vojske širom sveta kojima je potreban solidna i prilično efikasana krstareća raketa dugog dometa.

Sve u svemu, projektil Storm Shadow je veoma sposoban i efikasan sistem oružja koji vazdušnim snagama pruža mogućnost preciznog udara velikog dometa na različite ciljeve.

2 KOMENTARA

  1. “Kako Ukrajina potopila ruski brod?” …je…
    “Koriste britansku Storm Shadow u originalnoj verziji, dometa 560 km” Storm Shadow “?” raketu, krstareću raketu ?,…

  2. Gadjaju desantne brodove i da bi smanjili mogućnosti nekog budućeg Ruskog desanta,na Crnomorsku obalu koju još kontrolišu(vjerovatno Odeska regija).Rusi će morati da primjene niz novih mjera u cilju pojačanja zaštite luka na Krimu.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version