NaslovnaNovostiIrak namerava da okonča prisustvo međunarodnih koalicionih snaga, predvođeni SAD, na svojoj...

Irak namerava da okonča prisustvo međunarodnih koalicionih snaga, predvođeni SAD, na svojoj teritoriji

Nekoliko dana nakon američkih vazdušnih napada koje je Bagdad ocenio kao „neprijateljske“, irački premijer Muhamed Šija Al Sudani rekao je da se njegova zemlja „kreće ka kraju prisustva međunarodne koalicije u Iraku“.

Al-Sudani je u četvrtak na konferenciji za novinare sa svojim španskim kolegom Pedrom Sančezom, koji je doputovao u Bagdad u sredu, razgovarao o razvoju odnosa između dve zemlje.

Dve strane su se osvrnule na situaciju međunarodne koalicije pod komandom Sjedinjenih Država, ocenjujući „ulogu koalicije i Španije u podršci naporima Iraka da se suprotstavi ISIS-u“.

Usred ovog događaja, Al-Sudani je objasnio da razvoj iračkih snaga, koje postaju sve sposobnije, omogućava iračkoj vladi da preispita ovaj odnos, napominjući da se „kreće ka kraju prisustva međunarodne koalicione snage“ u Iraku.

Kako se navodi u saopštenju pres-službe, premijer je podsetio na „važnost održavanja ovog prisustva u granicama zakonskog mandata koji su dale prethodne iračke vlade, a koji mora biti samo u okviru podrške bezbednosnim snagama u oblastima obuka”.

Međunarodna koalicija „ne sme da ide dalje od svojih misija do izvođenja vojnih akcija, jer predstavlja kršenje iračkog suvereniteta, što je neprihvatljivo“, naglasio je Al-Sudani.

Iračka vlada najoštrije je osudila američki vazdušni napad na vojna mesta u Iraku, u kojem je ubijen jedan od njihov pripadnika i povređeno 18 drugih, uključujući civile.

Američki vazdušni napadi su ciljali tri štaba iračke oružane grupe Kataib Hezbolah u gradu Hila, južno od Bagdada i Vasita.

bagdad
bagdad, nedavno je na udaru bila americka ambasada

Američki napad isprovociran je udarom dronova iranskih savezničkih frakcija u Iraku, a koji je rezultirao ranjavanjem tri američka vojnika.

Naime, od iznenadnog napada Hamasa na izraelske civile i vojnike 7. oktobra, te izraelskom potpunom invazijom na Pojas Gaze, američke trupe i privatne vojske u Iraku i Siriji postali su meta u nekoliko desetina napada milicija koje podržava Iran. 

Američki ministar odbrane Lloyd Austin upozorio je na „perspektivu značajne eskalacije napada na američke trupe i ljude širom regiona“.

Između redova se može naslutiti da napadi, kao i širi rat, mogu da preokrenu napore ulagane poslednjih godina u smanjenju prisustva SAD na Bliskom istoku kao delu strateškog zaokreta ka Pacifiku.

Iračka novinska agencija, pozivajući se na portparola vrhovnog komandanta iračkih oružanih snaga, general-majora specijalnih snaga Jahja Rasula, izvestila je u ponedeljak uveče da je bilo povređenih i poremećaja na civilnom aerodromu u Erbilu (sever) „dron natovaren eksplozivom pao je u blizini aerodroma“.

Procenjuje se da ima oko 900 američkih vojnika u Siriji i 2.500 u Iraku, koji “savetuju i podržavaju lokalne snage da spreče povratak ISIS-a”, koji je preuzeo kontrolu nad pojedinim područjima ove dve zemlje 2014. godine.

Odlazak SAD iz Iraka već spominjan

U decembru 2011. godine, SAD su zvanično završile povlačenje trupa iz Iraka, ostavljajući samo 150 pripadnika u američkoj ambasadi u Bagdadu. Kasnije, nakon napredovanja snaga, SAD su prerasporedile hiljade vojnika u zemlju da pomognu iračkim snagama u borbi protiv ID i podrže razvoj borbenih sposobnosti domaće vojske. 

U julu 2021, Bajdenova administracija je objavila da će se američka borbena misija u Iraku završiti do kraja godine i da će preostale američke snage preći na savetodavnu ulogu.

Amerikanci u iraku

Nivo američkih snaga u Iraku navodno je opao sa 5200 u 2020. na 2500 u januaru 2021. ali Ministarstvo odbrane nije javno otkrilo tačan broj vojnika u ovoj zemlji. 

Američki i irački zvaničnici su se u julu 2021. složili da američko vojno prisustvo u zemlji prikažu na čisto neborbenu savetodavnu ulogu, označavajući zvanični kraj tamošnje borbene misije SAD.

Američki vojnici sada obučavaju i savetuju iračke oružane snage i pružaju obaveštajne podatke u njihovoj tekućoj borbi protiv ISIS.

1 KOMENTAR

  1. Stvarno nesretan i napaćeni narod!Još od ratom sa Iranom,ratom 1991,užasnim sankcijama,Američko-Britanskom invazijom 2003,ISIL-om,itd.Nadam se da će konačno ući u fazu mira i obnove.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave