Naslovna Novosti Zalužni: Svaka zemlja osim Rusije bi prekinula rat nakon tolikih gubitaka; Izgubismo...

Zalužni: Svaka zemlja osim Rusije bi prekinula rat nakon tolikih gubitaka; Izgubismo Marinku, Avdijivku ćemo za 2-3 meseca

7
zaluzni
zaluzni
google news

Šef oružanih snaga Ukrajine Valeri Zalužni rekao je u utorak da je neophodno nastaviti administraciju značajnih gubitaka ruske vojske sve dok Moskva ne odluči da odustane od rata koji je počeo pre skoro dve godine, prenose ukrajinski mediji.

“Jednom sam rekao da je jedna od mojih najvećih grešaka bila što sam mislio da bi količina žrtava koje smo naneli neprijatelju mogla da ga zaustavi, jer bi bilo koja druga zemlja odustala, ali ne i Ruska Federacija“, izjavio je Zalužni na neobičnom okruglom stolu sa novinarima.

On je rekao da se na frontu nalaze „planine ruskih leševa koje niko ni ne pokušava da odnese odatle“. Svakim danom se sve više gomilaju i, nažalost, takav je odnos Rusije prema sopstvenom narodu“, rekao je on.

Iz tog razloga, Zalužni je tvrdio da je trenutno teško predvideti koliko još žrtava Rusija može da pretrpi da bi se rat završio, ali i pored toga smatra da je „neophodno da ruska vojska stalno trpi gubitke, sve dok ne odustane da vrši neprijateljstva protiv naše zemlje”.

Prema Kijevu, za 671 dan rata Rusija je izgubila 354.960 ljudi u bitkama, dok su služba britanske mreže Bi-Bi-Si i zapadni portal Medijazona na ruskom jeziku potvrdili 39.424 mrtvih.

Zalujni je takođe uverio da Ukrajina čini sve što je moguće da adekvatno odgovori na ruske planove 2024. godine, uključujući i tehnološku oblast.

„Ne samo da će biti drugačije u 2024-oj, već mora da bude drugačije jer ćemo se inače suočiti sa onim što sam napisao u članku“, prokomentarisao je on, pozivajući se na ono što je objavljeno u britanskom nedeljniku The Economist u novembru, kada je Zalužni rekao : „Baš kao u Prvom svetskom ratu, dostigli smo nivo tehnologije koji nas stavlja u ćorsokak“.

marinka potpuno razrusena
marinka potpuno razrusena

„Identifikovali smo ove probleme i već smo pronašli oko 90 odsto rešenja za te probleme, koji će morati da se reše kako bismo u narednoj godini poslovali efikasnije i, što je najvažnije, održali ljude (u životu)“, rekao je on. .

“Svi moraju braniti Ukrajinu”

Zalužni je takođe ukazao da vladi u Kijevu nije podneo nikakav zahtev za određeni broj mobilisanih ljudi, nakon što su ukrajinski predsednik Zelenski i lider vladajuće partije u parlamentu Dejvid Aramija rekli da je vojska tražila između 400.000 i 500.000 dodatni vojnika.

On je naglasio da bilo kakva glasno izražena procena ne znači da sutra treba mobilisati vojsku.

Istovremeno, Zalužni je izrazio nadu da bi vojnici koji se trenutno bore na frontu mogli da napuste vojsku „posle 36 meseci” služenja vojnog roka, odnosno 2025. godine i to samo pod dva uslova: ako ne dođe do eskalacije na prednjoj strani i ako ima ko da ih zameni. On je, međutim, upozorio da bi ovaj cilj mogao biti veoma teško ostvariv, s obzirom na realnost na terenu.

Visoki ukrajinski zvaničnik je takođe naglasio da nije na Oružanim snagama Ukrajine da procenjuju izbor Ukrajinaca koji se trenutno nalaze u inostranstvu.

Ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov ranije je u intervjuu nemačkim medijima izjavio da bi Ukrajina mogla da pokuša i da ih mobiliše, iako trenutno ne postoji takav mehanizam.

„Naš stav je prilično jednostavan: potrebne su nam granate, potrebno nam je oružje, potrebni su nam ljudi. Sve ove stvari sprovode nadležni organi“, insistira Zalužni.

zelenski i zaluzni
zelenski i zaluzni

Ukrajinska vlada je već uputila parlamentu dva nacrta zakona za unapređenje procesa mobilizacije, koji predviđaju snižavanje starosne granice za regrutaciju na 25 godina, dve godine manje nego sada, i mere protiv onih koji pokušavaju da izbegnu regrutaciju, uključujući i elektronsko obaveštavanje o sudskim pozivima.

„Svi moraju da brane Ukrajinu, a ne samo oni koji su se pridružili vojsci 2022-2023, naglasio je Zalužni.

Ukrajinske trupe se povukle iz Marinke; Avdijivka pod ruskom kontrolom za dva-tri meseca

Konačno, šef ukrajinskih oružanih snaga priznao je u utorak da su se ukrajinske trupe povukle na periferiju Marinke.

„Ulica za ulicom, blok za blokom se uništavaju. Napadaju se naši borci. A to što smo se sada povukli na periferiju Marinke i na nekim mestima već uspostavili položaje iza Marinke, meni se ne čini da izaziva javni protest.” , objasnio je on. Uprkos ovoj činjenici, “u vreme kada je reč” još uvek postoje jedinice “u severnom delu” Marinke, istakao je on.

Zalujni je uporedio ruski napad na grad u istočnoj Donjeckoj provinciji sa kako tvrdi “potpunim uništenjem grada Bahmuta od strane ruskih vojnika”.

„Mi štitimo svaki dlan naše zemlje, svaki dlan, ali ako neprijateljske granate počnu da razbacuju ovo usko parče sa kamenjem, zemljom i našim vojnicima, onda su nam životi naših vojnika važniji“, rekao je on. „Nažalost, rat je takav“, jadao se glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine.

Moskva nastavlja da napreduje nakon Marinke, a ovo mesto im je olakšalo put za jačanje opsade oko Avdijivke, grada u istom regionu koji je trenutni cilj nove ruske ofanzive.

marinka zvanicno presla pod kontrolu ruske vojske avdijivka moze pasti za nekoliko dana
marinka zvanicno presla pod kontrolu ruske vojske avdijivka moze pasti uskoro

Zalužni je obećao da će ukrajinska vojska braniti Avdijivku koliko god je to moguće, ali je ponovio da je spasavanje vojnika važno. Dakle prosudite sami šta sleduje jer čak najavljuje i vremenske periode do novih gubitaka.

Ukrajinski vojni komandant je naglasio da „neprijatelj može da koncentriše svoje snage, uključujući artiljeriju i avijaciju, u jednom ili drugom pravcu i da obezbedi da za dva ili tri meseca grad izgleda kao Bahmut“, pretvoren u pepeo.

7 KOMENTARA

  1. Залужни је изгубио слово ‘с’ у презимену после слова ‘а’.

  2. Polako ali sigurno napreduju Rusi sa svojim jurišima na bajonet!To su i onako kažnjeničke jedinice,pune kriminalaca i svakakvog šljama iz GULAG-a,čiji je cilj da izmrcvare i iscrpe Ukre,da bi ih regularna armija lakše dotukla.Kasno su to Ukri shvatili.

  3. NEVEROVATNO DA NEMA NI JWDNIG IIZVESTACA SA, DRUGE STRANE(Ukrajinske) A PROPAGANDA I JEDNIH I DRUGIH TIPICNA SOVJETSKA I NA KRAJU JA TEBI 5 DRONOVA TI MENI. 6 A STO NIKO NE SNIMA MESTO BORBI?? KAKO U MOSKVI I PETROGRADU NEMA MOBILIZACIJE?? KAKO SAMO SIROTINJA GINE SA OBE STRANE I TO ISTI NAROD!!!

  4. Prvo ukrainske trupe se nisu povukle iz marinke vec su potucene ,iz avdijevke ce se mali broj vratiti ili ce se predati ,sve te mastarije UKROSA su gluposti rusi imaju 13 puta manje gubitaka u ljudstvu u odnosu na ukrose i jos hiljade placenika i hiljade nato vojnika koji ratuju u donbasu ,Dakle Rusija je sve njih potukla kao i silno oruzije gdje su ispraznili magacine ,AUTORI NAPISITE STO RUSIJA kaze ne stidite se

    • Istina je uvek i svuda prva žrtva. Ovaj nesrećnik radi sve ono što su ga (pogrešno) učili – laže, preuveličava, minimalizuje, itd. Istorija nas je naučila da vojnika ne možeš da slažeš. Civilu možeš da kažeš i da je zemlja ravna ploča (videti pod ”Sabrana dela dr Nestorovića), ali vojnik u rovu zna istinu. A kad on zna, na neki način sazna i rodbina, pa se taj bumerang vrati tačno tamo odakle je poleteo…Budali u glavu; budali koja umesto da primenjuje svoja vojnička znanja, stoji mirno pred nekom civilnom budalom.
      Na delu je NATO koncept shvatanja javnog mnenja. Mogu samo da zamislim da u slučaju rata pred nekog načelnika štaba stane neka gospođa iz nevladine oranizacije i počne da mu priča šta da radi…
      PS
      Pre 30 godina Rusi i Ukrajinci su bili isti narod.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version