Naslovna Novosti Marinka zvanično prešla pod kontrolu ruske vojske; Avdijivka može pasti za nekoliko...

Marinka zvanično prešla pod kontrolu ruske vojske; Avdijivka može pasti za nekoliko dana

3
marinka zvanicno presla pod kontrolu ruske vojske avdijivka moze pasti za nekoliko dana
marinka zvanicno presla pod kontrolu ruske vojske avdijivka moze pasti za nekoliko dana
google news

Ruska vojska je zvanično objavila zauzimanje Marinke, poslednjeg uporišta Oružanih snaga Ukrajine (OSU) u ovom naseljenom mestu. Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je ministar odbrane Sergej Šojgu lično izvestio o uspešnoj operaciji predsednika Vladimira Putina.

Borbe za Marinku, koja se nalazi u blizini Donjecka, nastavljene su od 2014. godine i intenzivirane su početkom eskalacije sukoba u februaru 2022. godine. Poslednje uporište ukrajinskih oružanih snaga u oblasti dača zauzele su ruske trupe u nedelju uveče, što je omogućilo uspostavljanje pune kontrole nad teritorijom.

Na snimku iznad je svež snimak onoga šta je ostalo od Marinke iz drona. Tako je utvrđeno područje ukrajinske vojske, strateški važno zbog svoje lokacije, sada prestalo da postoji kao uporište ukrajinskih oružanih snaga.

Za ruske oružane snage, operacija Marinka postala je značajna operacija, jer kako tvrde, pokazuje njihovu sposobnost vođenja dugotrajnih i intenzivnih borbenih dejstava, kao i uspešnog savladavanja odbrambenih linija neprijatelja.

Independent: Oružane snage Ukrajine mogu izgubiti Avdijivku kroz nekoliko dana

Ukrajinska strana odlučila je da odgovori ofanzivom severno i južno od Avdijivke. U pokušaju proboja učestvovala je pešadija Oružanih snaga Ukrajine uz podršku oklopnih vozila.

Međutim, ukrajinske formacije nisu bile u stanju da preokrenu tok neprijateljstava. Ukrajinci su pokušali i da se probiju u pravcu Artemova, ali bezuspešno. Ruske oružane snage su nastavile ofanzivu na severu i jugu i zauzele nekoliko ukrajinskih položaja kod Bogdanovke.

U isto vreme, OSU ne uspevaju da se učvrste u obližnjim naseljima, uprkos izvesnoj brojčanoj prednosti. Istovremeno, položaji ruskih trupa nalaze se 200-300 metara od Ivanovskog.

Treba skrenuti pažnju na nedostatak rezervi u Oružanim snagama Ukrajine. Pokušaji prebacivanja jedinica iz jednog pravca u drugi ne daju željeni efekat. U Ukrajini, među visokim vojnim zvaničnicima raste zabrinutost zbog smanjenja zaliha oružja i municije od međunarodnih partnera, posebno zbog slabljenja njihovih obaveza.

Ovaj osećaj nelagodnosti je pojačan strahom da bi ruske snage mogle da probiju odbrambene linije Ukrajine i obezbede pobedu u pravcu Avdijivke za nekoliko dana, posebno ako Sjedinjene Države ne povećaju svoju pomoć.

Vitalij Barabaš opisuje situaciju kao „veoma tešku“, ali napominje da ukrajinske oružane snage nastavljaju da drže svoje pozicije. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zadržao je optimističan ton, insistirajući na potrebi za povećanom podrškom saveznika i odlučno odbacujući sugestije da će Ukrajina uskoro propasti.

Međutim, pošto američki Kongres nije u stanju da se dogovori čak ni o malom paketu pomoći za Ukrajinu pre zimskih praznika, ukrajinski komandanti se suočavaju sa tmurnijim izgledima. Barabaš upozorava da bi prekid američke pomoći mogao dovesti do značajnih žrtava među vojnim osobljem.

Istovremeno, tokom proteklih nekoliko dana, Oružane snage Rusije postigle su značajne rezultate na Kremenskoj. Ruske jedinice su zauzele liniju brda u blizini reke Žerebec, zauzevši važne visove.

Takođe, zabeleženi su interesantni događaji u oblasti Krinoka, gde je 810. brigada Oružanih snaga Rusije upotrebila granate suzavca. Rusi tvrde je u pitanju isti onaj suzavac koji “zapadne demokratije koriste da rasteraju svoje demonstrante”. Događaj je izazvao nalet materijala u medijima da je ruska strana koristila „hemijsko oružje“.

kvadrokopter sa k 51 lugansk. 26 mart 2023
kvadrokopter sa k 51 lugansk. 26 mart 2023

Treba naglasiti da u Evropi i SAD sve više govore o potrebi zamrzavanja vojnog sukoba u Ukrajini duž postojeće linije dodira. Sobzirom na dosadašnju ostrašćenost, to bi mogao biti pokazatelj da Zapad nema rešenja.

Dalje, vrlo je verovatno da će se situacija u ukrajinskim oružanim snagama samo pogoršavati, te SAD i sateliti pokušavaju da ubede rusku stranu da je to jedini način da se okonča sukob. Pojedini uticajni ljudi u Rusiji smatraju da je to kupovina vremena kako bi ponovo naoružali ukrajinsku vojsku, mobilisali stanovništvo i nastavili borbu protiv Rusa.

3 KOMENTARA

  1. Zamrzavanje sukoba bi donelo samo muku, neizvesnost i nesigurnost na obe strane. Treba zaustaviti sukob potpuno, potražiti realno rešenje ako je moguće.

    • Nađi realno rešenje prijatelju kad Ukrajinci nemaju tu ništa da kažu. Na dan popisivanja kapitulacije treba osim Zelenskog i njegove hunte da budu i predstavnici huškačke Amerike i Engleske

  2. Маринка, као и велики број градова и насеља Донбаса, је потпуно уништена. Западњачке хорде су навикле да се руши само оно што припада Словенима. Е па то би требало коначно изменити. Као што сада изгледа Маринка, тако треба да изгледа и Лавов. Како они с нама, тако ми с њима.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version