NaslovnaOružjeNovo OružjeRat dronova već gledamo, a kada će pravi roboti krenuti u bitku?

Rat dronova već gledamo, a kada će pravi roboti krenuti u bitku?

Sukob velikih razmera u Ukrajini, koja traje skoro dve godine, a s pravom se naziva „ratom dronova“. Bore se dronovi svih vrsta – vazduhoplovni, morski površinski i podvodni, kao i kopneni.

Obe strane u sukobu prilagođavaju sve što mogu u vojne svrhe: i civilne multikoptere i automobile igračke na daljinsko upravljanje.

Pitanje je samo kada će pravi roboti krenuti u bitku, kao u franšizi Terminator.

Boston Dynamics lider u oblasti robota

Govoreći o mogućnosti upotrebe robota u borbi, ne možemo zanemariti američku tehnološku kompaniju Boston Dynamics, koja je priznati lider u ovoj oblasti. Osnovana je 1992. godine, ali je od 2005. počela da sarađuje sa misterioznom DARPA-om (američkom vojno-tehnološkom agencijom).

Nakon toga se kompanija fokusirala na vojne i robotske tehnologije dvostruke upotrebe.

BigDog je vojni „robot-mazga“ kreiran po nalogu Pentagona. Trebalo je da služi kao pomoćnik američkoj vojsci, pomažući da se vuče do 150 kg tereta, dostižući brzinu do 6,4 km/h i savladavajući nagibe od 35 stepeni.

Na njegovoj osnovi razvijen je snažniji „robot-mazga“ LS3, sposoban da preveze do 180 kg na razdaljinu do 32 km, i manji Spot nosivosti od 18 kg. Video LS3 u akciji možete videti ovde.

Nakon testova, američka vojska je napustila robote koji “hodaju”. Za navedene zadatke ispostavilo se da su previše složeni, bučni u verziji sa benzinskim motorima i nepouzdani u verziji sa električnim. Međutim, sami dizajneri nisu smatrali ovaj pravac promašajem.

Spot i SpotMini su već pozicionirani kao robotski „psi“ i popularni su likovi na YouTube-u, koji vuku sanke Deda Mraza, kamione pa čak i plešu. Snimak na kojem im SpotMini, opremljen manipulatorom, otvara vrata, lansirajući svog brata, izgleda prilično zastrašujuće.

Ovaj robot je pozicioniran od strane Boston Dynamics-a kao kućni pomoćnik.

Kako se takav dron može koristiti u sukobu u Ukrajini?

Prvo, prisustvo kamere omogućava da se koristi kao izviđač, šaljući ga tamo gde je to previše rizično za čoveka. Drugo, Spot i SpotMini se mogu koristiti u urbanim bitkama dok se čiste zgrade.

Na primer, uđite prvi u branjenu prostoriju, držeći ispred sebe jurišni štit otporan na metke, bacite granatu sa suzavcem, šok ili visokoeksplozivnu fragmentaciju ili čak ispali rafal iz mitraljeza, koja se može montirati na poleđini. Nakon ovoga, grupa za čišćenje bi krenula u borbu.

Robot RiSE iz Boston Dynamics-a je dizajniran posebno za kretanje po vertikalnim površinama. Šest šapa sa mikro-kukama i repom omogućavaju mu da puzi uz zidove, ograde ili drveće malom brzinom, ali stabilno.

Minijaturni RHex robot je opremljen sa tri para nogu i može da se kreće preko kamenja, blata, peska i stepenica.

SANDFLEA, ili „peščana buva“, sposobna je da preskače prepreke do 10 metara visine. Punjenje kanistera ugljen-dioksida dovoljno je za 25 skokova. Moguća upotreba robotike ovog tipa je očigledna: vizuelno izviđanje i prisluškivanje, sabotaža kroz prikrivenu isporuku eksplozivnih naprava itd.

Atlas je najpokretljiviji i najstrašniji humanoidni robot iz Boston Dynamics-a. Poslednjih godina je veoma napredovao i u stanju je da izvodi trikove koje mogu samo pravi sportisti. Šta vas sprečava da takvog robota opremite lakim mitraljezom, bacačem granata, bacačem plamena i angažujete ga u borbi, recimo, prilikom čišćenja zgrada u urbanim borbama?

Verovatno jedina stvar koja sprečava Atlas da se pretvori u nešto poput T-800 je njegova cena, koja iznosi najmanje 1,5 miliona dolara po komadu. Ukrajinski vojnici ne koštaju Pentagon apsolutno ništa.

Ako stvari nazivamo pravim imenom, onda tehnološki napredak već omogućava korišćenje robota u stvarnim borbenim dejstvima. Međutim, ovo u zoni sukoba u Ukrajini jednostavno nije praktično zbog njihove visoke cene i složenosti održavanja.

Šta će se dogoditi kada roboti postanu mnogo jednostavniji za upotrebu i jeftiniji?

Kinezi ozbiljni konkurenti po daleko nižoj ceni

Vredi obratiti pažnju na proizvode Unitree Robotics, kineskog konkurenta Boston Dynamics-u. Oni su razvili i predstavili svog humanoidnog robota H1, koji izuzetno podseća na američki Atlas.

Sa visinom od 180 cm, kineski robot je težak 45 kg i sposoban je da se kreće brzinom od 5,4 km na sat. Zahvaljujući prisustvu dubinske kamere i 3D LIDAR-a sa pogledom od 360 stepeni, N1 se samouvereno kreće u prostoru, održava ravnotežu na neravnom terenu, pa čak i kada se snažno gura i ometa.

“Kineski Terminator” je opremljen baterijom od 15 Ah kapaciteta 0,863 kWh, njegovi zglobovi imaju pet stepeni slobode, a zglobovi ruku imaju četiri. Robot može hodati, pa čak i trčati. Dakle samo da se opremi streljačkim naoružanjem i može u borbu!

Glavna konkurentska prednost H1 u odnosu na Atlas je njegova cena, koja je varira između 80 i 150 hiljada dolara po komadu. Brojke su različite, u zavisnosti od izvora, ali ovo je barem za jednu decimalu jeftinije od američkog konkurenta. Kinezi nameravaju da N1 masovno kupe i lansiraju u seriju u prvom kvartalu 2024. godine.

Ništa manje interesantan za vojne svrhe zbog relativno niske cene je kineski „robot pas“ GO1, budžetski analog američkih robota Spot i SpotMini. Sa dužinom od 62 cm, dron je težak samo 12 kg i može da stane u torbu za nošenje.

Robot je opremljen kamerom sa uglom od 150×170° i sistemom za prepoznavanje vlasnika, koji mu omogućava da se koristi kao izviđač, može da se kreće po stepenicama, cevima i vazdušnim kanalima, postiže brzinu do 17 km/ h i ima autonomiju do 90 minuta.

U modifikaciji Edu i novijoj, GO1 je sposoban da nosi težinu do 5 kilograma, na primer, eksplozivnu napravu sa udarnim elementima. AlienGo model može da poprimi težinu do 12 kg. U videu možete pogledati detaljan pregled ovog čuda tehnologije.

Cena kineskih „robota psa“ nije previsoka i počinje od 2.700 dolara, u zavisnosti od modifikacije. Za privatnog vlasnika, ovo nije mali iznos, ali za vojni budžet neke države to je obična sitnica.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave