Naslovna Analitika Služba bezbednosti Ukrajine prvi put pokazala svoj novi površinski dron ‘Kozak Mamaj’

Služba bezbednosti Ukrajine prvi put pokazala svoj novi površinski dron ‘Kozak Mamaj’

0
kozak mamaj
kozak mamaj
google news

U reportaži za ukrajinski TV kanal 1+1 i “ТСН.Тиждень” novinar Andrij Caplienko navodi da je Služba bezbednosti Ukrajine prvi put pokazala svoj novi površinski dron „Kozak Mamaj“.

”Kozak Mamaj” je inače heroj iz ukrajinskog folklora, susreće se u legendama, narodnim pričama i poslovicama. Lik je postao široko popularan nakon raspada Zaporoške Siči 1775. godine. Novo plovilo sa drugim površinskim platformama u službi ukrajinskih odbrambenih snaga učestvuje u operacijama protiv ruskih brodova u Crnom moru i u napadima na Krimski most. 

O ovom dronu za sada se malo zna iako je već korišćen u napadu na ruske brodove. Sa mogućnošću postizanja brzine od 110 km/h, navodno se radi o „najbržem objektu u Crnom moru“. Čamac je dug 6 m, na vrhu platforme se nalaze kamera za nadzor i satelitski sistem.

Dron je napravljen od materijala otpornog na metke kako bi protivniku bilo teško ga da uništi tokom napada. Kako podseća šef Službe bezbednosti Ukrajine, danas se na teritoriji Ukrajine masovno izrađuju bespilotne površinske platforme. Proizvodnja se obavlja u jednoj od podzemnih fabrika.

Što se tiče Sea Baby, još jednog površinskog čamca SBU, za njega se prvi put saznalo u leto 2023. godine. „Morska beba“ sa bojevom glavom mase do 850 kg, posebno je korišćena za udare na Krimski most.

morska beba
Sea Baby

„To nije samo pomorski dron, to je višenamenska platforma koja se veoma uspešno koristi“, napominje šef SBU. U reportaži se pominje i dron Službe bezbednosti ukrajinskih odbrambenih snaga pod nazivom Magura, koji postiže brzinu od 80 km/h.

Nedavno je postalo poznato da je na njegovoj bazi stvorena platforma za daljinsko postavljanje mina. SBU podseća da je tokom 2022-2023. godine služba redovno vršila napade na različite ruske brodove, uključujući:

  • fragatu projekta 11356R „Admiral Makarov“;
  • mali raketni brod projekta 1239 „Samum“ na vazdušnom jastuku (surface effect ship, watercraft);
  • patrolni brod projekta 22160 „Vasilij Bikov“;
  • amfibijski jurišni brod “Olenjegorski gornjak”
  • tanker SIG;
  • tegljač “Nikolaj Mur”;
  • izviđački i hidrografski brod “Vladimir Kozickij”.

S druge strane, rusko Ministarstvo odbrane je više puta izveštavalo o uspešnim udarima na lokacije za proizvodnju i skladištenje ukrajinskih pomorskih dronova na obali Crnog mora.

Pored toga, ruski mornari su uništavali ukrajinske besposadne čamce kada su pokušali da napadnu brodove ruske Crnomorske flote. Istina, udari na pobrojana plovila se ne negiraju.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version