NaslovnaNovostiRuski desantni brod Novočerkask oštećen u napadu na Krim; Rusi: Su-24 koji...

Ruski desantni brod Novočerkask oštećen u napadu na Krim; Rusi: Su-24 koji su gađali brod oboreni

U raketnom udaru oštećen je ruski desantni brod Novočerkask projekta 775 u njegovoj matičnoj bazi u Feodosiji, potvrdilo je rusko Ministarstvo odbrane 26. decembra.

Dva ukrajinska aviona Su-24, koja su lansirala rakete na mete, oborena su, navodi Ministarstvo odbrane u saopštenju koje prenose ruski mediji. Ratne avione su oborila ruska protivvazdušna odbrana u blizini grada Nikolajeva.

Šef Republike Krim Sergej Aksjonov rekao je u svom saopštenju da je u napadu jedna osoba poginula, a dve su povređene. Eksplozivni talasi oštetili su prozore na obližnjim zgradama. Nije pričinjena veća šteta na civilnoj infrastrukturi.

Hitne službe otkrile su da je do sada pet povređeno, a da 250 spasilaca reaguje na situaciju.

Lokalni železnički operater je kasnije rekao da je raspored vozova prilagođen kako bi se omogućile popravke na železničkoj stanici na kojoj su razbijena stakla.

Desantni brodovi su prvenstveno namenjeni za transport velikih vojnih tereta i amfibijske operacije. Konkretno, Novočerkask pripada klasi Ropuča i može da nosi 10 glavnih borbenih tenkova i 340 vojnika.

Nije bilo zvaničnih detalja o tipu projektila koje je režim u Kijevu koristio za napad, ali nema sumnje da su korišćene rakete koje je obezbedio NATO.

ukrajinski su 24 nosi storm shadow
ukrajinski su 24 nosi storm shadow

Telegram kanal “Rusko Oružje” navodi da su u napadu korišćene stelt rakete SCALP-EG, čiji su inercioni navigacioni moduli bili napunjeni profilima leta na malim visinama, što im je omogućilo da izbegnu operativno otkrivanje.

Dron RQ-4B „Global Hawk“ prilagodio rutu raketa tokom napada na Krim

Kako prenosi Telegram kanal, američke i britanske bespilotne letelice RQ-4B „Global Hawk“ unapred su identifikovale protivvazdušne raketne sisteme, što je omogućilo da se pri planiranju ruta letenja raketa uzmu u obzir vidni sektori njihovog radara.

„Protivvazdušni raketni sistemi su unapred otkriveni i identifikovani od strane američkih i britanskih bespilotnih letelica RQ-4B Global Hawk za strateško radarsko izviđanje koji su dan ranije patrolirali iznad Crnog mora. Shodno tome, sektori posmatranja njihovih radara su uzeti u obzir prilikom konstruisanja rute leta rakete“, piše u poruci.

Za sada je poznato da je u napadu koji je izvela Ukrajina jedna osoba poginula, a četiri su povređene. Informacija o šteti na desantnom brodu Novočerkask već je predstavljena ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

rq 4 global hawk na pisti pred poletanje
rq 4 global hawk na pisti pred poletanje

Napad na Krim je usledio usred nedavnih neuspeha kijevskih snaga na frontu, konkretno oko grada Donjecka, gde su izgubile ključnu oblast Marinku i sada pokušavaju da zaustave tekuće rusko napredovanje u Avdijivki.

Storm Shadow, u francuskoj službi SCALP-EG

Krstareća raketa dugog dometa (ALCM) koju je razvio evropski proizvođač raketa MBDA. Projektil je dizajniran da ga nose različiti vojni avioni, uključujući Eurofighter Typhoon i lovac bombarder Tornado.

Raketa Storm Shadow ima domet od preko 250 kilometara i sposobna je da pogodi različite ciljeve, uključujući ojačane bunkere, komandne i kontrolne centre i sisteme protivvazdušne odbrane.

Raketa je vođena kombinacijom GPS-a i inercijalne navigacije, a može se programirati da leti na određenim rutama i pogađa zadate ciljeve.

Raketa Storm Shadow je opremljena bojevom glavom od 450 kilograma, koja je dizajnirana da prodre duboko u utvrđene strukture pre detonacije. Ovo čini raketu veoma efikasnom protiv ciljeva kao što su bunkeri i podzemni objekti.

Raketa je prvi put videla sukob u invaziji na Irak. Oružje za precizne udare su upotrebili Tornado bombarderi iz RAF-ove 617 eskadrile tokom napada na Irak 2003. godine, a u potpunosti je u službi od 2004. godine.

Raketu je nakon toga koristilo nekoliko zemalja u borbenim operacijama, uključujući Francusku i Ujedinjeno Kraljevstvo tokom njihove vojne “intervencije” u Libiji 2011. godine. U tom sukobu, projektil je korišćen za gađanje različitih ciljeva.

Njegov dalji razvoj i raspoređivanje će verovatno ostati prioritet za vojske širom sveta kojima je potreban pouzdana i efikasana krstareća raketa dugog dometa.

scalp
scalp

Sve u svemu, projektil Storm Shadow je veoma sposoban i efikasan sistem oružja koji vazdušnim snagama pruža mogućnost preciznog udara velikog dometa na različite ciljeve. Cena jedne rakete Storm Shadow varira oko 1,4 miliona dolara.

4 KOMENTARA

  1. Podrzavam, al ne moraju da ih obaraju, jednostavno nek i rusi posalju svoje izvidjacke avione da malo lete kod Crvenog mora, barem onako fore radi.

  2. Дронови Хоук који врше извиђања и дају координате су директно укључење у сукоб, и по мени постају легитимна мета. Ако Руси не желе јавно то оборити као упозорење могу нејавно тврдећи да то они нису учинили већ да је вероватно у питању грехшка украјинске ракетене одбране. Другачије се ови са запада неће оканути руских обала. Ово је већ директно укључивање у сукоб.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave