Naslovna Novosti Rusija se priprema da brani svoje severne granice

Rusija se priprema da brani svoje severne granice

0
Foto: МО Rusije
Foto: МО Rusije
google news

U martu 2024. godine na krajnjem severu Evrope održaće se NATO vežbe Nordic Response (Nordijski odgovor).

Aktivni deo manevara odvijaće se od 3. do 14. marta u Norveškoj, na kopnu i u morskim vodama od Bjerkvika i unutrašnjeg Tromsa, na severoistoku do Alte i severnog norveškog okruga Finmark, obuhvatajući vode Norveškog i Barencovog mora i teritorije Finske i Švedske. 

Tokom zime, pred početak vežbe, takođe je planirano masovno vojno prisustvo u severnoj Norveškoj. Navodno, ovo će biti prethodna priprema NATO snaga za vežbe u nordijskim zimskim uslovima.

Očito je da je Moskva svesna značaja ovih manevara i opasnosti koja preti njenim severnim granicama. Tako su odmah preduzeti koraci kako bi se pravovremeno mogao pružiti odgovor na eventualnu agresiju.

Kako su Bogdan Stepovoj i Aleksej Ramm izvestili u članku objavljenom u moskovskom glasilu „Izvestija“ – „Ledeni prijem: Severni morski put pokriva Mešoviti vazdušni korpus“, Severni morski put će štititi Mešoviti korpus arktičke avijacije. Korpus je formiran u sastavu Severne flote Ratne mornarice Rusije i već je počeo da izvršava zadatke.

U sastav korpusa ušla su dva lovačka, mešovita i helikopterska vazduhoplovna puka. Nova borbena formacija pokrivaće ne samo važnu arktičku transportnu arteriju, već i severna ostrva od neprijateljskih vazdušnih, kopnenih, površinskih i podmorničkih snaga. Stručnjaci napominju da vlasništvo Moskve nad Severnim morskim putem osporavaju druge zemlje, pa je neophodno ojačati severne granice Rusije.

U tom cilju, u sastavu Severne flote formiran je Mešoviti vazduhoplovni korpus (SAK). Nova formacija je stvorena na bazi 45. armije Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane (RV i PVO). Jedan od glavnih zadataka SAK je zaštita Severnog morskog puta od neprijateljskih vazdušnih, kopnenih, površinskih i podmorničkih snaga.

45. armija RV i PVO se nalazila u sklopu Zajedničke komande Severne flote. Sada je doneta odluka da se ova formacija dislocira i inkorporira u novoformirani Lenjingradski vojni okrug. U suštini, prvobitno je planirano je da se u okviru Lenjingradskog okruga formira potpuno nova vazdušna armija ali se od ovakvog rešenja odustalo.

Mešoviti vazduhoplovni korpus Severne flote činili 279 i 100. lovački mornarički puk kao i 403. mešoviti vazduhoplovni puk. 403. puk je raspolagao transportnim avionima An-12 i An-26 i protivpodmorničkim avionima Il-38N. U sastav SAK inkorporiran je i 830. helikopterski puk, opremljen tragačko-spasilačkim i protivpodmorničkim Ka-27, transportno-udarnim Ka-29 i helikopterima Mi-8AMTŠ/MTV-5.

Pored avijacije, komanda Korpusa raspolaže protivvazdušnim raketnim i radiotehničkim pukovima.

Vazduhoplovna tehnika Mešovitog vazduhoplovnog korpusa već je počela da dežura u ruskim arktičkim vojnim bazama. Konkretno, lovci Su-33 i MiG-29KR iz sastava pukova mornaričkog vazduhoplovstva poleću sa aerodroma Rogačevo na Novoj zemlji u cilju pokrivanja Severnog morskog puta i drugih arktičkih regiona.

Na kolegijumu ruskog Ministarstva odbrane održanom 19. decembra, Sergej Šojgu je izjavio da su ove godine oružane snage formirale dve potpuno opremljene kombinovane armije, 50 formacija i vojnih jedinica, uključujući četiri divizije, 18 brigada, 28 pukova, kao i Mešoviti vazduhoplovni korpus.

Vojni ekspert Dmitrij Boltenkov je za „Izvestija“ rekao da su zone odgovornosti podeljene između novoformiranog Lenjingradskog vojnog okruga i Severne flote.
Prema Boltenkovu, Lenjingradski vojni okrug biće odgovoran za odbranu granice sa Finskom i Norveškom.

Severna flota će pokrivati važne pomorske baze, ostrva, Severni morski put i ruske brodove u Barencovom i drugim morima. Zadaci novog Mešovitog vazduhoplovnog korpusa biće odbrambeni. Poslednjih godina aktivnost brodova i špijunskih aviona na ruskim severnim granicama je značajno povećana i ne vidi se opadajući trend. Naprotiv, ove aktivnosti će se samo uvećavati.

U suštini, Boltenkov smatra da članice NATO zapravo vode neobjavljen rat protiv Moskve. Ukoliko situacija eskalira, Severna flota će morati da blokira pristup neprijateljskim flotama vodama Severnog morskog puta. Za rešavanje ovog problema potrebna je avijacija.

Piloti Mešovitog vazduhoplovnog korpusa Severne flote već su počeli da izvode vežbe. Konkretno, u pitanju su trenažni letovi na avionima Il-38 iznad Barencovog mora. Pres-služba Severne flote je izvestila da su ovi avioni 21. decembra izvršili zadatke grupne pretrage i praćenja lažnih neprijateljskih podmornica uz integrisanu upotrebu radarske i hidroakustičke opreme. Letačke misije su izvedene u uslovima polarnih noći. Glavni cilj letova bio je povećanje koherentnosti dejstava pilota u grupama pri izvršavanju namenskih misija.

Samo tri dana kasnije,24. decembra, Severna flota je 24. decembra izvela vežbe organizovanja obezbeđenja i odbrane aerodroma Mešovitog vazduhoplovnog korpusa. Tokom vežbe vojno osoblje je upoznato sa karakteristikama korišćenja bespilotnih letelica tipa kvadrokopter i načinom borbe protiv njih.

Nešto ranije, piloti helikoptera Ka-27 su iznad Koljskog poluostrva i Barencovog mora vežbali interakciju sa rukovodećim timom tokom letova na niskim temperaturama.

Ministarstvo odbrane Rusije je od 1. decembra počelo da primenjuje uputstva predsednika o povećanju oružanih snaga na 1.320.000 ljudi. Formiranje Lenjingradskog i Moskovskog vojnog okruga nastavlja se u pozadini prijema Finske i predstojećeg ulaska Švedske u NATO. Prilikom formiranja ovih okruga uzet je u obzir i sporazum Vašingtona i Helsinkija o korišćenju finskih vojnih objekata, posebno vazdušnih baza, od strane Amerikanaca.

Ruski mediji su već izvstili da je rusko Ministarstvo odbrane odlučilo da stvori i rasporedi nove vojno-transportne vazduhoplovne pukove na glavnim strateškim pravcima – zapadnom, severnom i južnom.

Prvi od njih već je formiran na Dalekom istoku. Pukovi će biti opremljeni transportnim avionima Il-76, An-26 i, moguće, helikopterima Mi-26. Nove jedinice će omogućiti brže prebacivanje snaga i sredstava u ugrožena područja – što je neophodno u teškoj vojno-političkoj situaciji.

Tako se posle višegodišnjih eksperimenata sa davanjem Severnoj floti statusa operativno-strateške komande (vojnog okruga) uz potčinjenost svih jedinica kopnene vojske RV i PVO na severu, stanje normalizovalo.

Pod ovim se podrazumeva formiranje na severnom pravcu Lenjingradskog vojnog okruga kome su podčinjene jedinice kopnene vojske, RV i PVO u zoni njene odgovornosti.

Ova odluka uključuje sve jedinice RV i PVO kao i komandu 45. armije RV i PVO. Severna flota je „svedena” na obavljanje svojih uobičajenih zadataka i u svom sastavu zadržava samo svoje tradicionalne jedinice mornaričke avijacije. Ove jedinice objedinjuje komanda Mešovitog vazduhoplovnog korpusa.

Prema saznanjima portala bmpd, protivvazdušni raketni i radiotehnički pukovi nisu u sastavu mešovitog korpusa i takođe su raspoređeni u sastav 45. armije RV i PVO. Istovremeno, Bogdan Stepovoj i Aleksej Ramm su propustili da pomenu 73. zasebnu eskadrilu protivpodmorničke avijacije na aerodromu Kipelovo, opremljenu avionima Tu-142.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version