Naslovna Novosti Rusija tvrdi da je uništila još dva tenka Leopard 2 u blizini...

Rusija tvrdi da je uništila još dva tenka Leopard 2 u blizini Kupijanska

2
rusija tvrdi da je unistila dva tenka leopard 2 u blizini kupijanska
rusija tvrdi da je unistila dva tenka leopard 2 u blizini kupijanska
google news

Ruske snage su uspele da eliminišu još dva tenka Leopard 2. Jedinice ruske borbene grupe Zapad tvrde da su odbile sedam kontranapada ukrajinskih oružanih snaga u oblasti Kupijanska, oborivši dva tenka Leopard 2, rekao je portparol borbene grupe Sergej Zibinski za TASS.

„Motopešadijske jedinice 6. armije Opšte narodne armije su uz artiljerijsku podršku odbile pet protivudara jurišnih grupa 14. i 115. mehanizovane jurišne i 95. amfibijske brigade kod Limanskog jezera, kao i Sinkovke i Ivanivka. Neprijatelj je bio prinuđen da se povuče ka jugu i jugozapadu“, rekao je on.

U okolini Žeglovke i Ternije, ukrajinske sange su organizovale još dva pokušaja kontranapada, koji su takođe odbijeni, dodao je Zibinski. Tim samohodne artiljerije Msta-S je u blizini grada Ternia uništio tenk Leopard 2, rekao je on i dodao da su gubici ukrajinske vojske iznosili „55 vojnika, dva tenka Leopard 2, dva oklopna borbena vozila M113, dva minobacača i top D-20″.

Leopard 2 je tenk nemačke proizvodnje koji je u službi mnogih armija od kasnih 1970-ih i do sada je prošao kroz nekoliko velikih nadogradnji.

Od početka ove godine razne evropske zemlje najavljuju da će u Ukrajinu poslati tenkove Leopard 2. Ukupno, partneri Kijeva su najavili da će u Ukrajinu biti poslato oko 130 takvih tenkova. Međutim, broj savremenih tenkova je ispod potreba ukrajinske vojske.

Prošle nedelje, prema novom sporazumu, ove tenkove je remontovala Litvanija i vratila u Ukrajinu.

Očigledno je da rukovodstvo koncerna Rheinmetall i komanda NATO armija analiziraju stečeno iskustvo, računajući buduće troškove modernizacije tenkova.

Opremanje oklopnih vozila novim sistemima za elektronsko ratovanje, sistemima aktivne zaštite i povećanje manevarske sposobnosti zahtevaće mnogo vremena i finansijskih troškova.

U pokušaju da sačuva reputaciju Leoparda 2, nemački Bild je naveo da Oružane snage Ukrajine koriste ove tenkove na potpuno drugačiji način od predviđenog.

Ponavljajući dobro poznat naslov od pre 80 godina „Nemački tenkovi moraju zaustaviti Ruse“, list piše da su ukrajinske Oružane snage sa tenkom Leopard 2A6, umesto u ofanzivi, sada prinuđeni da koriste u defanzivi kod Avdijevke.

Ovo nisu imali u planu. Umesto da u ukrajinskoj kontraofanzivi oslobode jug zemlje, tenkovi Leopard 2A6 isporučeni iz Nemačke prinuđeni su da brane istok zemlje.

Ruska Federacija zvanično ima posebno obučene jedinice za uništavanje zapadnih tenkova u Ukrajini. Jedinice se obučavaju da identifikuju i maksimalno iskoriste slabe tačke tenkova Abrams, Leopard ili Challenger.

Oni su posebno opremljeni prenosivim protivtenkovskim sistemima (ATGM) i dronovima koji mogu da udaraju odozgo na najugroženije tačke tenkova.

Ako je verovati informacijama onda zapadni tenkovi imaju više nego opasnog protivnika u protivtenkovskoj raketi Kornet-EM, sposobnoj da probije bilo koji inteligentni sistem aktivne oklopne zaštite. Ima veći domet i veću brzinu nego primera radi američki sistemi Javelin.

Poslednja generacija 9M133M Kornet-M (Kornet-EM u izvozu) ima koncept „ispali i zaboravi“, sistem sličan onom kod Javelina, koji omogućava strelcu da se sakrije odmah nakon lansiranja projektila.

kornet-em
kornet-em

Naime, iz procesa navođenja ATGM se potpuno isključuje čovek a tačnost praćenja cilja u uslovima stvarne borbene upotrebe uvećava se petostruko. Sistem obezbeđuje veliku verovatnoću pogađanja cilja u čitavom opsegu primene kompleksa.

Prvobitno stvoreno za borbu protiv tenkova, danas se ovo oružje efikasno koristi i za uništavanje čitavog niza drugih, manjih ciljeva kao što su  neoklopna i lako oklopna vozila, ljudstvo, razne vrste utvrđenja ili elementi neprijateljske infrastrukture. 

Novi ATGM Kornet-EM takođe može da se koristi i za borbu protiv neprijateljskih vazdušnih ciljeva. Dvočlana posada lansira Kornet. U zavisnosti od situacije, čak i jedna osoba bi mogla da ga sastavi i aktivira.

Ova vrsta projektila, maksimalnog dometa od 10 km tokom dana i minimalnog dometa od 150 m, usmerava se ka cilju laserskim zrakom.

Domet uništavanja ciljeva kompleksom Kornet-EM je dva puta veći od dometa Kornet-E. Sposobnost uništavanja ciljeva u automatskom režimu smanjuje psihofizičko opterećenje operatera kompleksa, zahteve za njihovim kvalifikacijama i smanjuje vreme za njihovu obuku.

Kompleks „Kornet-EM” čini bojevi komplet od 16 projektila od kojih je 8 potpuno spremno za trenutno ispaljivanje. Salvo vatre na dve mete značajno povećava performanse i brzinu dejstva kompleksa. Kompleks je sposoban da ispali sve postojeće rakete porodice Kornet-E.

teroristi hamasa unistili izraelski oklopni transporter panter koristeci protivtenkovsku raketu kornet
borci hamasa koriste kornet

Hezbolah je uspešno koristio stari Kornet protiv izraelskih tenkova tokom izraelske invazije na Liban 2006. godine, a koristi ga i sada u aktuelnom sukobu zajedno sa Hamasom.

Kornet sistem se takođe od nedavno nalazi u naoružanju Vojske Republike Srbije, a uvršten je i na našu listu najboljih protivtenkovskih raketnih sistema.

Pored protivtenkovskih raketnih sistema Kornet, tenkovi mogu biti lako uništeni oklopnim granatama Mango kalibra 125 mm i vazdušnim raketama ispaljenih iz helikoptera poput Vihr i Ataka.

2 KOMENTARA

  1. Pogoci granatama od 152mm u gornji(krov kupole i tijela)dio tenka su devastirajući!Znam za slučajeve u BiH,čak i kada bi granata 152/155 pala nedaleko od vozila da bi geleri i pritisak od eksplozije,ozbiljno oštetili vozilo(top,hodni dio,nišanske sprave ,motor,zaglavili kupolu,”ošišali’drugu opremu,itd.)

  2. Druže protiv oklopni kornet ima domet do 8km a vidje je je poluautomatsko po laserskom snopu samo vozilo tigar ima mogućnost lansiraju i zaboravi zbog mogućnosti automatskog praćenja cilja .A mango je dobar potkalibarni projektil ali je već malo stariji sad su najbolji svineci i vakum

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version