NaslovnaNovostiCrveno more ključa! SAD oborili 4 drona, tvrde Iran "duboko umešan" u...

Crveno more ključa! SAD oborili 4 drona, tvrde Iran “duboko umešan” u napade na brodove u regionu

Iran je bio “duboko uključen” u planiranje operacija protiv komercijalnog brodarstva u Crvenom moru, a iranski obaveštajni podaci bili su klučni u pomoći jemenskim Hutima da lociraju i napadnu brodove, saopštila je sinoć Bela kuća, prenosi Rojters.

Regionalne tenzije su pojačane čestim napadima jemenskih pobunjenika, Huta koje podržava Iran na trgovačko brodarstvo u Crvenom moru i strateški moreuz Bab el-Mandeb na ulazu u Arapsko more u Crveno more. Posebno su gađani brodovi koji prevoze teret u Izrael.

U subotu su američke vojne snage oborile četiri bespilotne letelice koje su se kretale ka američkom razaraču u Crvenom moru koje su lansirane iz područja Jemena pod kontrolom Huta, a tri tankera za naftu su gađana udarima dronova.

„Napad označava 14. i 15. napad pobunjenika Huta na trgovačke brodove od 17. oktobra“, napisao je CENTCOM, Centralna komanda Sjedinjenih Država, jedna od jedanaest ujedinjenih borbenih komandi SAD.

„Znamo da je Iran bio duboko uključen u planiranje operacija protiv trgovačkog brodarstva u Crvenom moru. To je u skladu sa iranskom dugoročnom materijalnom podrškom i podsticanjem destabilizujućih aktivnosti Huta u tom regionu“, rekla je portparolka Bele kuće za nacionalnu bezbednost Adrijen Votson. „Ovo je međunarodni izazov koji zahteva zajedničku akciju“, rekla je Votson.

jemenski huti su napali bugarski teretni brod a potom ga zauzeli
jemenski huti napali bugarski teretni brod a potom ga zauzeli

Iran negira da je bio umešan u napade Huti u Crvenom moru. Prošle nedelje, SAD su najavile pomorsku koaliciju koja uključuje 20 zemalja da pomognu u zaštiti brodova od napada u Crvenom moru. Neke uključene zemlje su rekle da će operacije za zaštitu komercijalnog saobraćaja biti deo postojećih pomorskih sporazuma.

Konačno, SAD su formirale multinacionalnu pomorsku koaliciju u Crvenom moru, ali bez arapskih država osim Bahreina, koji nema ofanzivne zadatke, već samo pruža zaštitu trgovačkim brodovima.

Blumberg: SAD se i dalje oklevaju bombardovanje Jemena

Vašington još nije odlučio da li treba da udari na Jemen, piše Blumberg. Za sada je reč samo o otklanjanju pretnje komercijalnom brodarstvu u regionu, rekli su izdanju izvori u hodnicima vlasti koji su tražili da ostanu anonimni.

Takođe se navodi da je Pentagon pripremio plan za najteže akcije protiv Huta, ali još nema znakova od političkog rukovodstva zemlje.

Niz napada podstakao je nekoliko velikih kompanija da preusmere svoje brodove oko Afrike, dužu i stoga skuplju rutu. Cena sirove nafte West Texas Intermediate skočila je na najviši nivo u više od dve nedelje, blizu 74 dolara po barelu, nakon što je nekoliko kompanija, uključujući BP Plc, reklo da će obustaviti rute kroz Crveno more, stoji u tekstu Blumberga.

sad planiraju da udare jemenske hute birajuci ciljeve u operaciju ukljuceni i privatni placenici

Zabrinutost administracije Džoa Bajdena u vezi sa upotrebom sile, prema publikaciji, ima razumnu osnovu.

Udari na Jemen mogli bi da gurnu ceo Bliski istok u ratni ponor, koji Vašington pokušava da izbegne od početka događaja u Pojasu Gaze. Sjedinjene Države ne žele da uđu u novu bliskoistočnu močvaru iz koje nema izlaza u razumnom vremenskom okviru.

Do sada se pouzdano zna da je u toku razmeštanje grupe ratnih brodova iz nekih zemalja, koji bi trebalo da obezbede komercijalne brodove.

1 KOMENTAR

  1. Već više puta sam naleteo na analize koje su tvrdile da je potencijalno najplodnije tlo za izbijanje 3. svetskog rata upravo taj deo sveta…tj Jemen, Džibuti, Somalija, Etiopija, Eritreja. Mislio sam da se sprdaju, kad ono…izgleda da neće biti da su se sprdali.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave