NaslovnaNovostiVolstrit Žurnal: „Šef FSB Patrušev iza Prigožinove smrti“; Moskva: „Pulp Fiction“

Volstrit Žurnal: „Šef FSB Patrušev iza Prigožinove smrti“; Moskva: „Pulp Fiction“

Kremlj je juče nazvao tvrdnje Volstrit Žornala (WSJ) “Pulp Fiction”. WSJ je u svom članku izneo tvrdnje da je smrt šefa plaćenika Jevgenija Prigožina u padu aviona organizovao ruski bezbednosni zvaničnik Nikolaj Patrušev

WSJ je izvestio da je Prigožinov privatni avion oboren malom bombom postavljenom ispod jednog krila. Autori izveštaja su citirali neimenovane zapadne obaveštajne zvaničnike i bivšeg ruskog obaveštajnog zvaničnika.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je video članak, ali da nije želeo da komentariše, pre nego što je dodao: „U poslednje vreme, nažalost, Volstrit Žurnal voli da proizvodi “Pulp Fiction”.

Prigožin, šef Vagner privatne vojske, dugo je bio u zavadi sa odbrambenim establišmentom Rusije koja je kulminirala pobunom krajem juna. Ova pobuna je brzo ugušena, ali su je mnogi videli kao ozbiljan izazov moći predsednika Vladimira Putina.

Prigožin je poginuo u avionskoj nesreći tačno dva meseca kasnije. Kremlj je ranije odbacio kao „apsolutnu laž“ tvrdnju da je on ubijen po Putinovom naređenju. Putin je u oktobru tvrdio da su nesreću izazvale granate detonirane unutar aviona.

Poginulo je i još devet osoba: još dvoje visokih zvaničnika Vagnera, četiri Prigožinova telohranitelja i tri člana posade.

delovi prigozinovog aviona izvuceni su iz reke ladizenka u tverskoj oblasti javio je dopisnik izvestija copy
delovi prigozinovog aviona izvuceni su iz reke ladizenka u tverskoj oblasti

Sa druge strane, Patrušev (72) je bivši šef službe bezbednosti FSB. On sada obavlja funkciju sekretara ruskog Saveta bezbednosti i smatra se jednim od istaknutijih i uticajnijih zvaničnika među Putinovim bliskim savetnicima.

Upozorenje Putinu

Prema izveštaju, Patrušev je navodno upozorio Putina da bi toliko klađenje na Vagner u ratu sa Ukrajinom dalo Prigožinu veliki politički i vojni uticaj koji bi na kraju ugrozio Kremlj.

Navodi se da Putin tada nije poslušao upozorenja Patruševa, jer je Vagner svakodnevno imao velike uspehe na bojnom polju. Podsetimo, isto američko izdanje je tada svakodnevno pisalo upravo suprotno, o uspesima Ukrajine.

Pobuna

Kako piše Wall Street Journal, kada je sukob između Prigožina i rukovodstva ruskog Ministarstva odbrane dostigao javne razmere i prerastao krajem juna 2023. u otvorenu pobunu, Patrušev je ponovo intervenisao da spreči ozbiljniju provokaciju i pretnju za dvadesetogodišnju vladavina ruskog predsednika Putina.

nekadasnje rukovodstvo vagner grupe
nekadasnje rukovodstvo vagner grupe

Čak se ističe da je i tada video idealnu priliku da se jednom zauvek otarasi Prigožina.

Potezi Patruševa

Dok je Vagnerova pobuna bila u toku, Patrušev je navodno tražio od oficira koji su naklonjeni Prigožinu da ga ubede da podnese ostavku na čelu Vagnera.

Pored toga, navodi se da je iz Kremlja upućeno 5 poziva Prigožinu na koje nikada nije odgovoreno, dok je Patrušev pokušao da locira različite posrednike, poput predsednika Kazahstana i Belorusije.

U informaciji se navodi da je predsednik Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev negirao bilo kakvu umešanost u stvar, želeći da se drži distanci od ukrajinske krize, za razliku od predsednika Belorusije Lukašenka koji je prihvatio i koji je navodno imao važnu ulogu u ubeđivanju Prigožina da prekine svoj marš na Moskvu i Kremlj, položi oružje i konačno potraži utočište za sebe i svoje ljude u Belorusiji.

Pod stalnim nadzorom

Prema izveštaju, nakon „amnestije“ koju je Kremlj dao Prigožinu, vođstvu tima i Vagnerovim borcima, čini se da je Prigožin dobio slobodu izbora i kretanja, pošto mu je bilo dozvoljeno da se slobodno kreće i vrati u Afriku.

vagnerovci u maliju
vagnerovci u maliju

Međutim, WSJ ističe da je zapravo Prigožin bio pod stalnom prismotrom Rusa.

Redosled… eliminacije

Na osnovu ovih informacija, početkom avgusta Patrušev je naredio svojim pomoćnicima da započnu operaciju čiji je krajnji cilj bio eliminisanje Prigožina.

Čak se ističe da je saznanja o ovoj operaciji imao i sam ruski predsednik, koji – kako je pomenuto – nije imao primedbi.

Bomba na krilu

Nekoliko nedelja kasnije i nakon što je završio posetu Africi, Prigožin je čekao na moskovskom aerodromu dok su bezbednosni tehničari pregledali njegov avion.

Bilo je to… odlaganje, tokom kojeg je, prema Wall Street Journalu koji se poziva na zapadne obaveštajne zvaničnike, mala bomba postavljena ispod krila aviona.

prigozin
prigozin i njegova vila

Avion Embraer Legacy je 23. avgusta uveče poleteo u pravcu Sankt Peterburga, dobio je visinu i potom se srušio u blizini sela Kuženkino u Bologovskom okrugu na severozapadu Tverske oblasti.

Na snimku očevidaca vidi se kako avion pada, sa odsečenim krilom. Svih deset putnika u avionu, uključujući Prigožina, pronađeni su mrtvi.

IzvorWSJ

1 KOMENTAR

  1. A sta je ocekivao? U sred rata, bez najave povlaci jedinicu sa fronta i pravi bresu u frontu,i sreca Rusa sto nije Ukrajina imala sposobnog i hrabrog oficira da povede vojsku kroz tu bresu i pocijepa front…A tek kad su njegovi ljudi na Ruskoj teritoriji ubili i neke vojnike…Sve i jedna drzava svijeta bi postupila na isti nacin…

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave