NaslovnaNovostiUkrajina planira da 2024. intenzivira izviđačko-diverzantske operacije na teritoriji koju kontroliše Rusija

Ukrajina planira da 2024. intenzivira izviđačko-diverzantske operacije na teritoriji koju kontroliše Rusija

Šef ukrajinske službe bezbednosti (SBU) Vasilj Maliuk najavio je da Ukrajina planira da intenzivira izviđačke i sabotažne operacije na teritoriji pod ruskom kontrolom 2024. godine, naglašavajući pritom ključnu potrebu da se Rusima pruži što više neprijatnih iznenađenja.

Izjava se može smatrati realnom kao i očekivanom usled nemoći na frontu, za razliku od jučerašnje koju je izneo ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov. Umerov je u intervjuu za nemačku publikaciju Bild najavio nameru Ukrajine da zauzme Krim 2024. godine.

Ukrajinski ministar odbrane je uveren da je to strateški cilj Ukrajine. Takođe je napomenuo da Ukrajina “razvija vojne strategije koje bi trebalo da dovedu do povlačenja Rusije sa Krima”.

„Ne možemo detaljno da otkrivamo naše planove. Moraju ostati šokantni za protivnika. Spremamo iznenađenja“, rekao je šef ukrajinske službe bezbednosti i dodao da “ruske okupacione snage moraju da shvate da će skrivanje biti beskorisno i da će ih agenti SBU svuda tražiti”.

Iako je dao samo nekoliko nagoveštaja o tome kako će se te operacije izvoditi, Maliuk je sugerisao da su objekti tehničko-materijalne podrške i vojne instalacije na okupiranoj ukrajinskoj teritoriji među ruskim strateškim tačkama na meti budućih diverzantskih akcija.

Pored toga, udari bi se proširili i preko granica, a Maliuk je izjavio: „Pamuk“ (eksplozije) će nastaviti da gori“, ukazujući na nepredvidivu prirodu akcija SBU.

Eksplozije u Rusiji ili sa teritorija pod ruskom kontrolom daleko iza linija fronta se u Ukrajini popularno nazivaju „bavovna“, ili „pamuk“.

U godini u kojoj je vojna akcija na frontu u suštini stagnirala, ovakve operacije SBU pored pokušaja podizanja morala Ukrajine, mogu i da ometaju pojedine ruske vojne akcije.

„SBU izvodi precizne napade. Probodemo neprijatelja pravo u srce iglom. Svaka naša specijalna operacija ima određenu svrhu i daje rezultate“, tvrdi Maliuk.

Jedna od oblasti fokusa ukrajinskih sanga 2024. godine biće Krim i Crno more, rekao je on te navodi korišćenje pomorskih dronova-kamikaza Sea Baby kako bi se ruska Crnomorska flota dodatno udaljila od luka na poluostrvu Krim.

„Radimo na vojnim ciljevima koje neprijatelj koristi za izvršavanje svojih vojnih zadataka. Delujemo u potpunosti u skladu sa međunarodnim pravom“, tvrdi Maliuk, naglašavajući pažljivo planiranje i odabir ciljeva tokom specijalnih operacija SBU.

Maliuk je zaključio potvrđujući posvećenost SBU oporavku ukrajinskih teritorija pod ruskom okupacijom: „Ovo je naša zemlja i koristićemo sve moguće metode da je oslobodimo od okupatora“, naveo je on.

Ukrajinske obaveštajne agencije, SBU i GUR, navodno stoje iza kampanja sabotaže i ubistava unutar Rusije.

Ukrajina je tokom 2023. godine bila uključena u različite akte kako oni to nazivaju “sabotaže” u Rusiji u pokušaju da se suprotstave akcijama ruskih snaga, a neki bi rekli nemoći. Postoje sumnje da Ukrajina vodi kampanju sabotaže unutar Rusije, sa namerom da kazni Moskvu za njenu invaziju na Ukrajinu, tvrde zapadni i ukrajinski izvori vesti.

Ukrajina vodi ne tako tajnu sabotažnu kampanju u Rusiji najmanje 18 meseci, ciljajući razne vojne, infrastrukturne ali i civilne ciljeve, posebno one u pograničnim gradovima.

Pentagon je priznao mogućnost da Ukrajina vodi sabotažnu kampanju unutar Rusije.

1 KOMENTAR

  1. Може им се што хоће – а хоће више но што може !? Ко зна шта ће на крају идуће и после 2025. године остати од некадашње лепе Украјине ?! Северо-западни део и ‘Кијевски Пашалук’ ?!-под условом да то Русија дозволи. Волео бих да грешим! – рече пророк.
    (Мр Пит & 12 ‘гуслача’)

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave