NaslovnaNovostiDroga i suzavac na ukrajinskom frontu kod Male Tokmačke i Rabotina

Droga i suzavac na ukrajinskom frontu kod Male Tokmačke i Rabotina

Dopisnici CNN su 19. decembra podneli izveštaj o situaciji na frontu kod Male Tokmačke, Orehovski region, Zaporoška oblast. Vest pod naslovom „Gas, dronovi i regrutovani osuđenici: Ukrajinski vojnici opisuju smrtonosni ruski udar na frontu“ obiluje najcrnjim prikazom ruske strane.

Tako je zapisano kako se „Ukrajinci suočavaju sa nemilosrdnim talasima regrutovanih ruskih osuđenika, često – kako se veruje – pod dejstvom mešavine droga“. Kao dokaz, „Ukrajinski vojnici pokazali su dopisnicima CNN snimak povređenog Rusa, sa odsečenim nogama, naizgled nesvesnog bola, ali sa jezivim osmehom na licu.“

ukrajinski vojnici izlozeni udaru gasovima
ukrajinski vojnici izlozeni udaru gasovima

Da je izveštaj pisao novinar sa druge strane borbene linije, verovatno bi zabeležio da je ranjenik još uvek bio u stanju šoka ili – ludo hrabar. No, CNN nastavlja sa optužbama. „Oni koji se bore u opkoljenim ukrajinskim rovovima (oko Robotina) kažu da se sada suočavaju sa još jednom pretnjom: upotrebom gasa“.

Jedan ukrajinski sanitetski oficir je za CNN izjavio kako je „poslednjih nedjelja zabeleženo 9 napada… u kojima je na ukrajinske linije sa dronova ispuštan zagušljiv i zapaljiv gas“. Dva vojnika koja su preživela gasni napad pokazala su dopisnicima CNN medicinske izveštaje koji ukazuju na to da su bili otrovani. „Prvo sam video dim“, rekao je jedan od njih. „Istrčali smo iz rova a gas se iznenada zapalio. Rov je bio u plamenu.

Ovaj gas gori, zaslepljuje te, ne možeš da dišeš, odmah ti prodire u grlo.” Obojica su izjavili da su zadobili povrede, uključujući opekotine i rane na licu, u ustima i grlu. I dalje su, kao zaostale znake povreda, imali crvenilo na licima.

Prema ukrajinskim izvorima, Rusi koriste ručne bombe K-51 sa CS gasom još od počeka SVO.

Prva primena K-51 zabeležena je 24. septembra 2022. godine. Generalštab OSU je 12. oktobra izvestio o novoj primeni iste bombe u regionu Zaporožja. Državna granična služba Donjecke oblasti je 14. novembra iste godine prijavila napad izveden ruskim dronom sa granatom K-51.

Pres-centar Pomorskih snaga OSU je 4. decembra 2022. na Telegram kanalu  objavio vest o ruskom napadu kvadrokopterom sa „zabranjenim hemijskim oružjem – aerosolnom bombom K-51 – hlorpikrinskom granatom“. Treći granični odred „Jevgenij Pikus“ Luganske oblasti je 26. marta 2023. oborio ruski kvadrokopter sa granatom K-51.

Grančna služba Donjecke oblasti je 14. novembra 2023, na kanalu Fakti, prijavila još jedan napad granatom K-51. 

Moskva negira upotrebu bilo koje vrste bojnih otrova. Kada je u pitanju K-51, radi se о ručnој aerosolnој ručnoj bombi punjenoj neletalnim suzavcem. Razvijena je krajem 1970-ih godina u bivšem u SSSR.

rb k 51
rb k 51

Telo je napravljeno od tvrde plastike sa metalnim dnom. Kućište je ispunjeno praškastom, visoko iritantnom, nesmrtonosnom supstancom, CS (2-hlorobenzalmalononitril) ili CN (hloroacetofenon). Opremljena je upaljačem K-510, zasnovanom na seriji upaljača za granate UZRG-M, sa dejstvom odloženim 3-5 sekundi.

Nakon aktiviranja, K-51 ispušta gas 16 sekundi, stvarajući gust CS oblak. Uticaj granate K-51 je veći u odnosu na granate za razbijanje  nereda pošto je razvijena kao vojno taktičko oružje. Čovek uhvaćen u oblaku aerosola bez zaštitne maske nije u stanju da se odupre i puca, pošto mu ruke refleksno dopiru do lica kako bi protrljale oči. Respiratorni trakt je prožet otežanim disanjem sa kašljem, a sinusi ispuštaju sluz.

U svakom slučaju, K-51 nije punjena hloropikrinom kako su 4. decembra 2022. tvrdile ukrajinske Pomorske snage. Naime, hlorpikrin ili trihloronitrometan je u Velikom ratu korišćen kao bojni otrov a spadao je u kategoriju nervnih bojnih otrova (sarina, tabuna i sl).

Prema Konvenciji o zabrani razvoja, proizvodnje, skladištenja i upotrebe hemijskog oružja (Chemical Weapons Convention, CWC), nalazi se na listi toksičnih supstanci. Konvenciju, koja je stupila na snagu 1997. godine, potpisala je većina država sveta, uključujući i Rusku Federaciju.

Prema ruskim izvorima, hlorpikrin se u zemlji više ne proizvodi a stare zalihe su potpuno uništene do 2017. godine. S druge strane, kontraverzne su i odredbe o korišćenju suzavca; smatra se da je njegova upotreba u ratu između država zabranjena još Ženevskim protokolom iz 1925 a time i CWC iz 1997. godine.

IzvorCNN

1 KOMENTAR

  1. Ma to su sigurno hiljade i hiljade puštenih zatvorenika iz GULAG-a,koji jurišaju na Ukre sa do sada najboljim oružjem za ovu vrstu rata,lopatama i ašovima!Sa druge strane na Ukrajinsku vojsku vjerovatno puštaju Iperit,samo što ovi toga nisu svjesni.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave