Naslovna Novosti Potvrđeni najgori strahovi Nemačke – ruski ministar odbrane: „Proizvodimo više oružja nego...

Potvrđeni najgori strahovi Nemačke – ruski ministar odbrane: „Proizvodimo više oružja nego NATO“

0
ruski ministar odbrane sojgu proizvodimo vise oruzja nego nato
ruski ministar odbrane sojgu proizvodimo vise oruzja nego nato
google news

Tokom proširenog sastanka završnog odbora Ministarstva odbrane Ruske Federacije, starešinama se obratio načelnik odeljenja Sergej Šojgu. On je saopštio nove podatke o gubicima ukrajinske vojske.

Prema njegovim rečima, od početka kontraofanzive, Oružane snage Ukrajine su izgubile 159 hiljada ljudi ubijenih i ranjenih.

Ruski ministar odbrane S. Šojgu potvrdio je ono što se na Zapadu već znalo. Rusija sada proizvodi više naoružanja od svih NATO odbrambenih industrija. Ruska ekonomija se prilagodila ratnim osnovama. O ovome smo pisali još u septembru mesecu.

Margine se očajnički sužavaju za Zapad jer se sada potvrđuju najgori strahovi Nemaca. Baltičko pitanje sve više brine članice NATO-a. Nemačka i Litvanija potpisale su sporazum o razmeštanju brigade Bundesvera u ovoj baltičkoj državi.

Prema teorijama sa zapada, sve su veći izgleda da se situacija razvija u pravu noćnu moru za baltičke države – Estoniju, Letoniju, Litvaniju. Navodno se pitaju šta će se dogoditi ako Rusija odluči da pokrene vojni napad na njih.

Štaviše, kako izveštava Blumberg, u baltičkim zemljama sada rastu sumnje da li će SAD rizikovati svoje snage radi njih.

nemacka ce prvi put od drugog svetskog rata rasporediti trupe u inostranstvo
nemacka ce prvi put od drugog svetskog rata rasporediti trupe u inostranstvo

Kako navodi izdanje, zvaničnici ovih država smatraju da ruska vojska neće biti poražena u Ukrajini i zbog toga njihovo stanovništvo treba da bude spremno čak i za scenario vojnog sukoba na njihovoj teritoriji.

Na osnovu izveštaja, i uprkos stalnim uveravanjima američkog predsednika Džoa Bajdena, postavlja se sve više pitanja o tome da li će SAD i njeni saveznici rizikovati svoje trupe da brane svoje „male zemlje koje su nekada bile deo Sovjetskog Saveza”.

Međutim, napominje se da su Estonija, Letonija i Litvanija države članice NATO-a, dok Rusija nikada nije pretila nijednoj od ovih zemalja.

Čest argument Moskve je da NATO stalno povećava snage u Evropi i na zapadnim granicama Rusije.

Izjave Sergeja Šojgua

Ukrajina je bankrotirana država, tvrdi ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, te dodaje da je Ukrajina od svojih „sponzora“ dobila 203 milijarde dolara. Kako je rekao, reč je o iznosu koji je za 30 milijardi dolara veći od njenog BDP.

„Ukrajina je zapravo bankrotirana zemlja jer značajan deo tih sredstava čine krediti koje treba otplatiti“, istakao je Šojgu na sastanku ruskog Ministarstva odbrane.

Kako je rekao Šojgu, od početka vojne operacije u Ukrajini, 54 države su najavile vojne isporuke, ali u stvarnosti, tvrdi on, samo 15 država snabdeva Ukrajinu oružjem i vojnom opremom.

Dali su im 5.220 tenkova i oklopnih vozila

Prema Šojguovim rečima, Zapad je Kijevu isporučio 5.220 tenkova, borbenih vozila pešadije i oklopnih transportera, 28 aviona, 87 helikoptera, 23.000 dronova i preko 1.300 artiljerijskih sistema.

kasetna municija 155mm 1
kasetna municija 155mm

Osim toga, isporučeno im je 2,65 miliona granata od 155 mm i 122 mm, tvrdi ruski ministar odbrane.

Novo oružje za 4 do 7 meseci

Šojgu je najavio da će za otprilike 4 do 7 meseci, umesto prethodnih 5 do 8 godina, ruska vojska nabaviti novo naoružanje.

„To se nije dogodilo od Velikog otadžbinskog rata“, rekao je Šojgu.

Pored toga, ruski ministar odbrane je naglasio da će 2024. godine ruska mornarica dobiti nuklearnu podmornicu „Princ Požarski“, kao i još 3 podmornice i 11 brodova.

U tom kontekstu je napomenuo da će ruska vojska biti obučavana od nove godine, uzimajući u obzir pretnje koje proizilaze iz daljeg širenja NATO-a na istok.

Proizvodimo više oružja nego NATO

Prema Šojguovim rečima, uprkos sankcijama, Rusija proizvodi više visokotehnološkog oružja od svih zemalja članica NATO-a.

Ruski ministar odbrane je podvukao da je za šest meseci ruska PVO oborila 1.062 projektila HIMARS, taktičke rakete i krstareće rakete.

Oslobodili površinu 5 puta veću

Osim toga, Šojgu je podvukao da je ruska vojska “oslobodila područje koje je već 5 puta veće od područja Donjecke i Luganske Narodne Republike pre početka specijalne vojne operacije u Ukrajini u februaru 2022. godine”.

Kako je rekao S.Šojgu, nakon održanih referenduma u ​​četiri ukrajinske pokrajine koje su pripojene Rusiji, „teritorija od 83.000 kvadratnih kilometara i populacija od 5 miliona ljudi“ ušla je u sastav Ruske Federacije.

Uništeno 14.000 tenkova

Kako je rekao Šojgu, od početka rata Ukrajinci broje 383.000 mrtvih i ranjenih. Pored toga, uništeno je 14.000 tenkova, oklopnih transportera i transportnih vozila, kao i 553 borbena aviona i 229 helikoptera.

unistena oklopna vozila ukrajinske vojske u rejonu naselja. rabotino u pravcu zaporozja ukljucujuci tenkove leopard i borbena vozila pesadije bredli
unistena oklopna vozila ukrajinske vojske u rejonu naselja. rabotino u pravcu zaporozja ukljucujuci tenkove leopard i borbena vozila pesadije bredli

Na liniji kontakta stvoreno 7 hiljada kilometara minskih polja

Većina stranih vojnih eksperata navodi nepremostivu liniju odbrane koju su izgradile Oružane snage Rusije kao jedan od glavnih razloga poraza ukrajinskih oružanih snaga tokom nedavne kontraofanzive.

Prema rečima ruskog ministra odbrane, samo na liniji kontakta stvoreno je 7 hiljada km minskih polja. Istovremeno, dubina rudarstva dostiže 600 metara, što je dvostruko više od utvrđenih vojnih standarda.

Pored toga, Šojgu je primetio kolosalne radove na utvrđivanju, u kojima su učestvovali vojni graditelji, železničke trupe, kompanija Avtodor, kao i civilni stručnjaci.

Kao rezultat toga, postavljeno je milion i po protivtenkovskih barijera piramida, izgrađeno je 3 hiljade uporišta vodova, 45 hiljada zemunica, 12 hiljada montažnih armirano-betonskih konstrukcija, više od 150 hiljada skloništa za opremu, a iskopano je 2 hiljade km protivtenkovskih rovova.

surovikin linija
surovikin linija

Odvojeno, šef ruskog Ministarstva odbrane je skrenuo pažnju na promene u pristupima upotrebi trupa, koje diktiraju specifičnosti savremenih sukoba, kao i na višestruko smanjenje vremena potrebnog za razvoj i testiranje novog naoružanja od strane ruskog vojno-industrijskog kompleksa.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version