NaslovnaNovosti„Oni će nas zaštititi ove zime“; Zelenski najavljuje nove PVO sisteme Patriot...

„Oni će nas zaštititi ove zime“; Zelenski najavljuje nove PVO sisteme Patriot za Ukrajinu; Japan novi donor

Zelenski pokušava da povrati komunikacionu inicijativu izgubljenu posle nedelju dana u kojima su ruski zvaničnici izlazili sa agresivnim i trijumfalnim izjavama o budućnosti rata u Ukrajini.

Ove zime u Ukrajinu će stići nekoliko novih PVO sistema Patriot, najavio je Volodimir Zelenski na džinovskoj konferenciji za novinare na koju je pozvano više desetina novinara ukrajinskih i zapadnih, njima bliskih, izdanja.

rafalna paljba patriota poslednji tren uci pred uniŠtenje u maju ove godine
rafalna paljba patriota poslednji tren uci pred uniŠtenje u maju ove godine

Iz bezbednosnih razloga, tačno vreme i mesto održavanja konferencije za novinare nije saopšteno sve do početka događaja.

„Ova zima je veoma važna.. Imao sam ozbiljno putovanje sa svojim timom (turneja u SAD i Severnoj Evropi). Više, neću da govorim broj, ali stižu novi sistemi Patriot. Ukrajina da zaštiti našu zemlju ove zime. Ovo je veoma važan rezultat. Obećao sam da neću reći broj dok oni ne budu zaštićeni“, rekao je šef ukrajinske države.

Švedska i Danska obećavaju više CV90

Švedska će Ukrajini isporučiti borbena vozila pešadije CV90. Ministri odbrane Švedske i Danske potpisali su zajedničku izjavu o isporuci dodatnih švedskih vozila Ukrajini. Prema rečima stručnjaka, ova borbena vozila pešadije su se dokazala na ratištu u Ukrajini.

Iskoristićemo naš industrijski potencijal da obezbedimo snabdevanje Ukrajine novim borbenim vozilima pešadije CV90. Borbeno vozilo CV90 bilo je i jeste značajan doprinos odbrani Ukrajine nakon što je Švedska ranije ove godine donirala 50 IFV (borbenih vozila pešadije), rekao je švedski ministar odbrane Pol Džonson.

ruski vojnici sa zarobljenim bvp cv90
ruski vojnici sa zarobljenim bvp cv90

Danska će dati finansijski doprinos od 1,8 milijardi DKK, a Švedska će podržati nalog u skladu sa sporazumom potpisanim između Agencije za odbrambenu opremu i Ukrajine u julu 2023. godine.

Sjedinjene Države pronašle način da prebace još sistema PVO u Ukrajinu

Sjedinjene Američke Države su pronašle novi način da pojačaju podršku Ukrajini u oblasti PVO, planirajući da iskoriste izvoz PVO raketnih sistema Patriot iz Japana, objavio je Vašington Post.

U kontekstu nedostatka sistema PVO u Ukrajini i odsustva konkretnih odluka američkog Kongresa o finansiranju vojne pomoći Kijevu, SAD su se za pomoć obratile svojim saveznicima.

U bliskoj budućnosti, Japan planira da zvanično ublaži pravila o izvozu oružja, što će mu omogućiti da pošalje nekoliko desetina raketa za PVO sistem Patriot u Sjedinjene Države. Ova odluka će omogućiti Sjedinjenim Državama da povećaju obim isporuke opreme za PVO Ukrajine.

patriot
patriot

Ovaj potez Tokija usledio je nakon najave japanske vlade o spremnosti da Ukrajini pruži dodatni paket pomoći vredan 650 milijardi jena (oko 4,5 milijardi dolara). Ovo je deo međunarodnih napora da se podrži Ukrajina u njenoj konfrontaciji sa vojnom agresijom.

IzvorWP

11 KOMENTARA

  1. Sta ce vam….zar vi ne rekoste da ste poskidali sve ruske kindzale i da vam nijefan patriot nije unisten,😉😉😉

  2. Под условом да их војска Русије пре тога не лоцира сателитима и уништи Кинжалима, као што уништавају и системе “Патриот”!
    (Мр Пит & 12 ‘гуслача’)

  3. Mala satisfakcija Japana(ti ništa ne zaboravljaju),zbog poraza kod jezera Hasan,Halkin gola,Kvantunške armije u Mandžuriji,kraj Mandžukoa,gubitak Kurila,itd.A što se tiče planirane pomoći Ukrajini,mogli bi je puno korisnije utrošiti u u siromašnim dijelovima svijeta,gdje je veoma neophodna,ali tu se oni ništa ne pitaju.

  4. ‘Iskoristićemo naš industrijski potencijal da obezbedimo snabdevanje Ukrajine novim borbenim vozilima pešadije CV90.’
    Па наравно да ћете искористи свој индустријски потенцијал, како за то тако и за све остало – док сулуди Украјинци гину ваши радници раде за лепу плату. Ваши радници зарадђују за живот на смртима Украјинаца (и Руса). Зато сте и смислили Мајсан, зар не!?

  5. Hahahaga kako vas zajebavaju ovi kauboji…pa oni od drugih traze da doniraju svoje oruzije da bi opet ti isti sto su donirali,kupili ponovo od kauboja…hahahaha svet je toliko glup!!

    • A šta će to Japan “ponovo” kupiti od kauboja ? Japan već licencirano proizvodi rakete za PAC-2 i PAC-3 sisteme, te rakete hoće amerikanci da dostave Ukrajini. Znači od Japanaca neće uzimati cele sisteme, već samo rakete za sistem.

      • Neko.
        Japanci proizvode te rakete sami, nista sporno to nije, ali takodje placaju licence i danak americi sto ih proizvode, a sat treba da ih jos i poklone, samo mi nije jasan taj pvo sistem koji za desetak sekundi izroka dvadeset raketa od par miliona u nebo, na jednom snimku iz kijeva gde od neprebojivog broja ispaljenih raketa dve ze okrecu u krug i padaju na zemlju.

        • Koji “danak” Japan plaća americi ?! Licenca kao i svaka druga se plaća, to je normalno, jer licence nema džabe ni kod babe. A koji još to “danak” Japan plaća americi ?! Ajd ne izmišljaj ako nemaš dokaza.

          A baš bih voleo da vidim taj “snimak iz Kijeva” gde se rakete PVO sistema PAC-3 “okreću” i zakucavaju u zemlju. Baš me interesuje kako se to raketa, koja ima mehanizam za samoterminaciju, “okreće” i zakucava u zemlju a da se prethodno ne samouništi.

          A što se tiče brzine vatre, koja se ovde kao mantra ponavlja da liči na VRB sistem, to je pozitivna osobina PAC-3 sistema a ne negativna. S-125 Neva bi dušu dala da može da postigne i 10% te brzine vatre. Isto važi i za 2K12 KUB.

        • A što se tiče brzine dejstva…još nešto…baš bih voleo da vidim brzinu dejstva kojom bi neki S-300PMU2 ili S-400 dejstvovao da mu gori po nogama, tj. da na njegov položaj leti par komada hiperzvučnih ili nadzvučnih Kinžala ukombinovano sa salvom ili dve podzvučnih Kalibara/Tomahavki. Ne da bi S-400 roštiljao rakete u nebo maksimalnom brzinom kojom može, već bi pitao “jel ima još”.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave